oaednews

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Πάνω από 40.000 υπαλλήλους αφορά η αξιολόγηση μέσω μετατάξεων

Περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, που εργάζονται σήμερα σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρίες του δημοσίου, αναμένεται να περάσουν από αξιολόγηση, μετά από ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση των φορέων που απασχολούνται, σύμφωνα με πληροφορίες.





Το δρόμο άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με την τοποθέτησή του στον Βήμα 99,5 περί ανάγκης αξιολόγησης των υπαλλήλων.



Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί την απόλυση του 1/3 των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, έχουν ήδη προκαλέσει σενάρια για το ποιοι «κινδυνεύουν να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας», δημιουργώντας πανικό σε μερίδα εργαζομένων.



Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, που να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.



Άλλωστε και ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων, ούτε των τυφλών απολύσεων, γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης, ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ».



Σίγουρο πάντως θα πρέπει να θεωρείται ότι έρχεται νέο, μεγάλο αυτή τη φορά, κύμα μετατάξεων από ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο.



Το 2011 θα πραγματοποιηθούν μόνο 4.000 μετατάξεις από ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, καλύπτοντας μέρος του ορίου των 10.600 προσλήψεων για φέτος.



Σημειώνεται ότι έως στιγμής έχουν γίνει και 1.100 προσλήψεις, ενώ ήδη ο υπουργός Εσωτερικών έχει ανακοινώσει την περικοπή των συμβασιούχων κατά 50%.



Σημειώνεται, δε, ότι το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται σε φορείς και ΑΕ του κράτους, καθώς και υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ, που θα τεθούν σε καθεστώς συγχώνευσης ή κατάργησης, εκτιμώνται σε περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους.



Έτσι, το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών αυτών, μετά τη διαδικασία εξυγίανσης, κατάργησης ή συγχώνευσης, θα ζητήσει τη μετάταξή του στον στενό δημόσιο τομέα.



Ωστόσο, με δεδομένα αφ' ενός ότι σύμφωνα με το μνημόνιο μετάταξη θεωρείται απόλυση και επαναπρόσληψη και αφ' ετέρου της δέσμευσης για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις προκύπτει πρόβλημα.



Δηλαδή αν όντως ισχύει ο αριθμός για 40.000 μετατάξεις, σε συνδυασμό με το μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, το 2012 δεν θα υπάρχει ικανός αριθμός κενών θέσεων για να υποδεχθεί το πλεονάζον προσωπικό των δημόσιων οργανισμών.



Και αυτό διότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση ή κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, αυτομάτως θα καταργηθούν περίπου το 1/3 των οργανικών θέσεων αορίστου χρόνου, δηλαδή περίπου 40.000 θέσεις.



Βεβαίως στην περίπτωση του «στενού» δημόσιου τομέα δεν τίθεται θέμα απολύσεων, καθώς προστατεύονται από τη συνταγματική διάταξη περί μονιμότητας



Τον Ιούνιο στη Βουλή ο σχετικός νόμος



Εντός του Ιουνίου αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή οι διατάξεις που θα εντάσσουν τις μετατάξεις στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή θα εξετάζει τον υπηρεσιακό φάκελο του υπό μετάταξη υπαλλήλου, την αποδοτικότητά του, τις πειθαρχικές ποινές που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ ακόμη άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει και συνέντευξη, καθώς αυτή θα προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου