oaednews

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο ένας στους 4 είναι φτωχός

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κοφτερότερα δόντια έχει η ανεργία που έφερε το Μνημόνιο, καθώς κατάφερε να χτυπήσει τον «αρχηγό» του νοικοκυριού και όχι μόνο τα υπόλοιπα μέλη του.


Ταυτόχρονα, τα περιοριστικά οικονομικά μέτρα πέτυχαν να αυξήσουν τους στατιστικά καταμετρώμενους «φτωχούς» κατά 5,01% ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 25,07% του γενικού πληθυσμού!!!



Τα παραπάνω προέκυψαν από ημερίδα που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» και ακούστηκαν από οικονομικούς αναλυτές, αλλά και τον ίδιο τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, τον «θεματοφύλακα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας». Για να αποδειχθεί ότι, παρά τα σχόλια που ακούγονται, υπάρχουν και «νούμερα που βγαίνουν»...



Στο πώς κατανέμεται η ανεργία μέσα στα νοικοκυριά αναφέρθηκαν στην παρουσίασή τους οι ερευνητές Θ. Μητράκος και Σ. Ζωγραφάκης. Οπως ανέφεραν, μέχρι το 2008, οι 8 στους 10 ανέργους ήταν είτε το «δεύτερο μέλος της οικογένειας» είτε κάποιο από τα λοιπά μέλη, και μόνο κατά το 20% ήταν ο «αρχηγός» του νοικοκυριού. Το ποσοστό του «αρχηγού» έφτασε όμως μέσα στο 2010 στο 29,6%.



«Η ανεργία έχει πλέον πλήξει τον πιο σκληρό πυρήνα του κοινωνικού ιστού», όπως είπε στον χαιρετισμό του ο Γ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας την αύξηση «κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες» και το γεγονός ότι «μια τέτοια εξέλιξη πρέπει ασφαλώς να αξιολογηθεί προσεκτικά, με στόχο τη λήψη μέτρων πολιτικής».



Χτυπάει και νεότερους



Τα οικονομικά μέτρα όμως εγκαθιδρύουν και μιας νέας μορφής φτώχεια στη χώρα. Εως τώρα, η πιο ευάλωτη ομάδα για να πέσει σε συνθήκες φτώχειας ήταν εκείνη των ηλικιωμένων. Τώρα μετατοπίζεται στα νέα ζευγάρια με παιδιά και τους νέους εργαζομένους, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε μια πενταετία (2005-2009) από το 19,3% στο 23,4%!



Η «σχετική φτώχεια» είναι όρος των οικονομικών αναλυτών και προκύπτει από το 60% του μέσου εισοδήματος. Εάν, για παράδειγμα, το μέσο εισόδημα για ένα έτος είναι 1.000 ευρώ, φτωχοί θεωρούνται όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 600 ευρώ.



Οπως ανέφεραν στην παρουσίασή τους οι ερευνητές Μ. Ματσαγγάνης και Χ. Λεβέντη, μέσα σε ένα χρόνο (2009-2010), το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο ανέβηκε από το 20,06% στο 25,07% (+5,01%) εάν συνυπολογιστεί η μεταβολή στον πληθωρισμό.
enet.gr



1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή οι τρεις στους τέσσερεις είναι ευκατάστατοι και πάνω; Μωρέ σώπα! Καλά, όλο το 1/4 της Ελλάδας έτυχε να είναι δικοί μου γνωστοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή