oaednews

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αναστέλλεται η ωρίμανση, επιμηκύνεται το το ωράριο. Στο ταμείο για τους ανέργους 2% του μισθού.


Προσωπικά, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να πηγαίνει το 2% του μισθού στο ταμείο για τους ανέργους, αν αυτό σήμαινε ταυτόχρονα την αύξηση του επιδόματος ανεργίας ή την αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ή την αύξηση του χρόνου επιδότησης.  Μακράκης Γ.
Νέο "χαράτσι" στο Δημόσιο. Γράφει ο Νίκος Β. Τσίτσας
Νέο "χαράτσι" με οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50 ευρώ μηνιαίως, αλλά και παρεμβάσεις με τις οποίες θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των μέτρων που συζητούνται με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015.
 Από το σύνολο των μέτρων αναμένεται να εξοικονομηθεί επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του δημόσιου τομέα συνολικά.

Τα νέα οριζόντια μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο του 2011 για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και η θεσμοθέτηση εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία, με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν στο πακέτο των επιπρόσθετων μέτρων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι δεν είχαν συζητηθεί μέτρα οριζόντιων περικοπών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αιφνιδιάστηκαν όταν τα πληροφορήθηκαν από τον... Τύπο.

Συζητήσεις

Τονίζουν, όμως, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση που αφορά τον δημόσιο τομέα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να μη συμπεριληφθούν τελικά στο "πακέτο" που θα συμφωνηθεί με την τρόικα στις αρχές Ιουνίου.

Αναστέλλεταιηωρίμανσηεπιμηκύνεταιτοωράριο

Το ζήτημα της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης για χιλιάδες εργαζομένους στον "στενό" δημόσιο τομέα εξετάζεται ως μέτρο που μπορεί να αποφέρει 120-130 εκατ. ευρώ το 2011 . Φέτος θα λάμβαναν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι το ποσό της ωρίμανσης που προστίθεται στις αποδοχές τους κάθε 2 χρόνια. Κατά μέσο όρο αυτή η αύξηση αφορά ένα ποσό της τάξης των 30-35 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τη μείωση των κλιμακίων από 18 σε 10 και την απόδοση της μισθολογικής ωρίμανσης μόνο ύστερα από αξιολόγηση κάθε 4 χρόνια.

Eνώ η ωρίμανση αναστέλεται έχει αποφασισθεί η επιμήκυνση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από 7,5 ημερησίως σε 8, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και να εξοικονομηθούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, από την μη πρόσληψη 46.600 υπαλλήλων που θα παρήγαγαν το αντίστοιχο έργο.

Με μισθό 1.425 ευρώ και 21 χρόνια υπηρεσία

4,46% οι απώλειες για τα επόμενα 4 χρόνια

Οι δημόσιοι υπάλληλοι με την αναστολή της ωρίμανσης θα βλέπουν τον μισθό τους να αυξάνεται κάθε 4 χρόνια -αντί για 2 σήμερα- μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση των προϊσταμένων. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης του υπαλλήλου, τότε θα παραμένει στάσιμος βαθμολογικά και μισθολογικά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει 21 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνει 1.425 ευρώ βασικό μισθό, θα χάσει 40 ευρώ που αναλογούν με το ποσό ωρίμανσης για το 2011 και άλλα 40 ευρώ που θα λάμβανε μετά 2 χρόνια αντίστοιχα. Ο βασικός του μισθός θα καθηλωθεί στα 1.425 ευρώ για την επόμενη τετραετία, καταγράφοντας απώλειες στην τετραετία της τάξης του 5,46% κάθε μήνα. Αντίστοιχα το Δημόσιο θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο περίπου 273 εκατ. ευρώ, με την υπόθεση ότι όλοι οι υπάλληλοι θα λάμβαναν την ωρίμανση την ίδια χρονική περίοδο.

Νέα εισφορά

Στο ταμείο για τους ανέργους 2% του μισθού

Το δεύτερο νέο μέτρο που συζητείται για το 2011 στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι η θεσμοθέτηση εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία.

Η εισφορά αλληλεγγύης για τους ανέργους ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και αφορά ένα ποσοστό (4%) των αποδοχών του υπαλλήλου, το οποίο καταβάλλεται από τον εργαζόμενο (50%) και από τον εργοδότη (εργοδοτικές εισφορές το υπόλοιπο 50%).

Στον δημόσιο τομέα είναι σαφές ότι το ποσοστό θα περιοριστεί και θα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

Με επικρατέστερο σενάριο να επικρατήσει το 2% επί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, τότε αναμένεται να συγκεντρωθεί ποσό που θα αγγίζει τα 78, 4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.

Υπολογίζοντας ότι ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα κυμαίνεται στα 1.000-1.200 ευρώ, τότε η παρακράτηση του 2% μηνιαίως αντιστοιχεί με 20-24 ευρώ τον μήνα σε κάθε δημόσιο υπάλληλο. Με δεδομένο ότι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων δεν ξεπερνά τα 650.000, τότε μηνιαίως το κράτος θα λαμβάνει περίπου 13-15 εκατ. ευρώ και 156-187 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι συμβασιούχοι

Επίσης δρομολογείται η μείωση των συμβασιούχων από 50.000 που προβλεπόταν για το 2011 σε μόλις 25.000 υπαλλήλους. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η μερική απασχόληση στον στενό δημόσιο τομέα και θα δοθεί η δυνατότητα σε υπαλλήλους να επιλέξουν μεταξύ του πλήρες ωραρίου και της 4ωρης εργασίας.

Οσο αφορά την κατάργηση και την συγχώνευση των οργανισμών του Δημοσίου εμφανίζεται να είναι σε τέλμα.

Αρκετοί υπουργοί δεν έχουν καταθέσει κατάλογο των νομικών προσώπων των οποίων προΐστανται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα εικόνα του συνόλου των φορέων του Δημοσίου, που υπολογίζονται σε 23.000.

Οι υπάλληλοι, των οποίων θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις ή θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό, θα περάσουν από την κρησάρα του ΑΣΕΠ για να αξιολογηθούν, προκειμένου να μεταταγούν στο Δημόσιο αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να απολυθούν εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική.

Νίκος Β. Τσίτσας
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου