oaednews

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Bloomberg για Ελλάδα: Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο


Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε haircut το συντομότερο δυνατόν εκφράζει σε άρθρο του ο Matthew Lynn, αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg και συγγραφέας του βιβλίου “Bust” με θέμα την ελληνική κρίση χρέους.


Ο Lynn υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο «θα είναι καλύτερο για όλους», καθώς «η καθυστέρηση οδηγεί σε μεγαλύτερο haircut και η οικονομική έρευνα δείχνει ότι οι συνέπειες είναι πιο επώδυνες».

«Το να αγοράζει κάποιος ασφάλιστρα κινδύνου έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι σαν να προσπαθεί να ασφαλίσει τον εαυτό του απέναντι στην πιθανότητα να βρέξει στο Λονδίνο» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Θα συμβεί, το ερώτημα είναι το πότε».

Θα ήταν καλύτερο να επιβληθεί ένα haircut 40%-50% φέτος, παρά 70%-80% το 2013, συνεχίζει ο Lynn, τονίζοντας ότι ήδη η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης, αυξανομένη ανεργία και ύφεση.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μειώνει τις δαπάνες, κάτι που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία, ενώ οι εξαγωγές πολύ δύσκολα μπορούν να υποκαταστήσουν την πτώση της εγχώριας ζήτησης. «Η ελληνική οικονομία πρέπει να αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται».

Σύμφωνα με τον Lynn, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει ένα haircut 50% και ταυτόχρονα να αναστείλει την πληρωμή τοκοχρεολυσίων για τρία χρόνια. Στους ομολογιούχους θα μπορούσε επίσης να προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμών συνδεδεμένων με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε αν αυτή αρχίσει να αναπτύσσεται, οι πρώτοι να μπορούν να ανακτήσουν ένα ακόμη μέρος των κεφαλαίων τους.

Με τα ποσά που θα εξοικονομηθούν η Ελλάδα θα πρέπει να αναδομήσει την οικονομία της, να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και να εστιάσει στη δημιουργία ανταγωνιστικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για επιβίωση της οικονομίας μέσα στη ζώνη του ευρώ.

«Δεν έχει νόημα να παρατείνεται η αγωνία» υποστηρίζει ο ίδιος, «και σίγουρα όχι μέχρι τη δεύτερη ‘επέτειο’ του πακέτου στήριξης. Αυτά πρέπει να συμβούν έως τα τέλη Μαΐου ώστε όλοι να μπορέσουν να συνεχίσουν το δρόμο τους».

"Εαν η Ελλάδα κινηθεί γρήγορα, η κρίση μπορεί να αποφευχθεί" 
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής ειδήσεων του CNBC Emea, Patrick Allen, ισχυρίζεται ότι εάν η Ελλάδα κινηθεί γρήγορα, η κρίση μπορεί να αποφευχθεί.

Όπως σχολιάζει στο άρθρο του, εδώ και εβδομάδες η αγορά ταλανίζεται από τις φήμες για τις πιθανότητες και το χρονοδιάγραμμα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στις τράπεζες που έχουν ομόλογα και στις κυβερνήσεις που θα υποχρεωνόταν να «καθαρίσουν» τη ζημιά που θα είχε προκαλέσει μια χρεοκοπία.

Για τον ίδιο, η ιστορία έχει ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την ευρύτερη κρίση χρέους της ευρωζώνης μέχρι στιγμής. «Οι ελληνικές αρχές αρνούνται να αποδεχθούν ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί της ευρωζώνης δηλώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη αποκλείεται, και off the record ενημερώνουν τον Τύπο ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις και ότι η αναδιάρθρωση είναι θέμα χρόνου και χρόνου, και όχι πιθανοτήτων».

Χαρακτηριστικό είναι πως επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, είχε προβλέψει το σενάριο πριν από 12 μήνες. Τώρα θεωρεί ότι περαιτέρω αναβολή θα δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους σε σχέση με αυτούς που θα δημιουργούσε μια συμφωνία αποδοχής μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι αδιανόητη, είναι αναπόφευκτη», αναφέρει σε πρόσφατο report προς τους πελάτες του ο Weinberg. Μάλιστα, καθώς οι αντιδράσεις αυξάνονται σε σχέση με τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας από το Βορρά, ο Weinberg προειδοποιεί την Ελλάδα και αυτούς που «επιβλέπουν» την οικονομία της, να κινηθεί άμεσα.

Μάλιστα, σχολιάζει πως εάν η αγορά πιέσει τώρα για μια αναδιάρθρωση, στην πραγματικότητα «κάνει στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, μεγάλη χάρη». «Όσο περισσότερο περιμένει η Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα κοστίσει το σχέδιο, και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ζημιές για τους κατόχους ομολόγων», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Robert Barrie, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στη Credit Suisse, θεωρεί πως η προοπτική αναδιάρθρωσης δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μεγάλο αρνητικό γεγονός από τους επενδυτές. Η άμεση επίδραση μιας αναδιάρθρωσης περιφερειακού κρατικού χρέους στους τραπεζικούς κλάδους εκτός της περιφέρειας, ίσως να μην είναι και τόσο σημαντική, εκτιμά ο Barrie.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία είναι το κράτος που είναι περισσότερο σε «κίνδυνο», δεδομένης της έκθεσης στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι αρχές στο Βερολίνο αναμένεται να εκτιμήσουν ότι το κόστος από μια αναδιάρθρωση θα είναι χαμηλότερο, τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, από το να δώσουν ξανά χρήματα στην Ελλάδα ή στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμη

Liikanen: Η αναδιάρθρωση δεν θα ωφελούσε την Ελλάδα 

Feld: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου