oaednews

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Διώχνουν κόσμο σ’ όλον τον κόσμο


http://img.protothema.gr/86C964D9FC0001AA9B73699FA9BBCC53.jpg


2011: Χρονιά – σταθμός για την απασχόληση. Χρονιά – εφιάλτης για τους εργαζόμενους …


Τα στοιχεία που επικαλείται το Ινστιτούτο Chartered Institute of Personnel and Development, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο όργανο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στην Ευρώπη, είναι ενδεικτικά και εξόχως αποκαρδιωτικά: σύμφωνα με το CIPD η ανεργία στη Γηραιά Ήπειρο θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά 17 ετών φέτος! Ενώ σε βάθος τετραετίας ο αριθμός των θέσεων εργασίας ΜΟΝΟ σε δημόσιες, κρατικές και δημοτικές εταιρείες και οργανισμούς των ευρωπαϊκών κρατών θα έχει περικοπεί κατά το ένα τρίτο!

Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη της KPMG πρωτίστως για την αμερικανική, αλλά και γενικότερα για τις δυτικές οικονομίες. Με τους ερευνητές της εταιρείας να χαρακτηρίζουν το 2011 ως τη «χειρότερη χρονιά για την απασχόληση παγκοσμίως» …

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα όμως είναι αυτές οι ζοφερές προβλέψεις; Δυστυχώς μια απλή παράθεση στοιχείων δείχνει πως οι αναλυτές μάλλον έχουν δίκιο!

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ μόνον από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή σε λιγότερο από 4 μήνες: επισήμως 160.000 θέσεις στην Ευρώπη και σχεδόν 800.000 παγκοσμίως!!!

Είναι ενδεικτικό ότι η βρετανική στατιστική αρχή «βλέπει» περί τις 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2011 στο «νησί», αριθμό που ανεβάζει στις 330.000 μέχρι το 2013. Αριθμοί αναθεωρημένοι επί τα χείρω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του Ιανουαρίου (160.000).

Εφιαλτικά είναι και τα στοιχεία που συγκεντρώνει το … εξειδικευμένο site dailyjobcuts.com. Βάσει των οποίων καθημερινά πάνω από 110 εταιρείες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προχωρούν σε περικοπές προσωπικού ή κόστους μισθοδοσίας. Υπόψιν ότι το site αναρτά ΜΟΝΟ τις ανακοινώσεις εταιρειών που προχωρούν σε περικοπή άνω του 3% του εκάστοτε δυναμικού τους. Με δυο λόγια καταγράφονται μόνον οι μαζικές απολύσεις. Εάν συνυπολογιστούν οι μικρότερης έκτασης «αναδιαρθρώσεις προσωπικού» μιλάμε για χιλιάδες απολύσεις σε ημερήσια βάση παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα τα στοιχεία δείχνουν πως σε διεθνές επίπεδο 2 στους 3 εργοδότες, ιδιώτες ή μη, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη δρομολογήσει περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Το 2010 η αναλογία ήταν 1 στους 3…

Και για του λόγου το αληθές αξίζει να παραθέσουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Γιατί μπορεί να ήταν η μεγάλη ιαπωνική βιομηχανία ηλεκτρονικών Panasonic Corp η τελευταία – χρονικά – που ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 17.000 τις θέσεις εργασίας, (ποσοστό 5% του προσωπικού της) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά είχαν προηγηθεί δεκάδες άλλες κορυφαίες εταιρείες που προηγουμένως είχαν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Όπως για παράδειγμα η Υahoo, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 1% το προσωπικό των 14.000 υπαλλήλων της, ή η Nokia στη οποία ο νέος CEO Stephen Elop ανακοίνωσε (στα τέλη Μαρτίου) τα σχέδιά του για την μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας κατά 16.000 άτομα.

Ομοίως και η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Hewllet-Packard έχει δρομολογήσει, από τον Απρίλιο του 2010 και έως τον Ιούνιο του 2011, ένα πρόγραμμα μείωσης κατά 3.678 των θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη ενώ συνολικά το σχέδιο παγκόσμιας αναδιοργάνωσής της προβλέπει την απόλυση 9.000 εργαζομένων στα παραρτήματά της σε όλο τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα από τα μέσα του 2009 έως σήμερα έχουν υλοποιήσει ή και ολοκληρώσει μεγάλα σχέδια περικοπών κορυφαίες επιχειρήσεις, από την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, την Microsoft, ως τους τραπεζικούς κολοσσούς της Nomura ή της Bank of America – New York Mellon, κι από τις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Delta Airlines και Northwest Airlines, ως τον αθλητικό κολοσσό της Reebok και την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Internet, την Google!

Η κορύφωση λοιπόν του Γολγοθά για τους εργαζομένους φαίνεται πως θα είναι η φετινή χρονιά, αφού μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι 500 μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες ήδη έχουν προχωρήσει συνολικά σε 821.000 απολύσεις …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου