oaednews

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤτΕ Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί το 15%.

Οι προβλέψεις της ΤτΕ για το 2011 δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι προβλέψεις για το 2011, παρά κάποιες θετικές ενδείξεις που διαφαίνονται, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.


- Η ύφεση θα συνεχιστεί. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και κατά τι μεγαλύτερη πτώση.



- Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί το 15%.



- Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010, όμως θα πλησιάσει το 3¼%.



- Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη ήταν αρνητικός τους δύο πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2011.



- Η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2011, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.



- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω του 9% του ΑΕΠ, αφού προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις, ενώ θα συνεχίσουν να μειώνονται οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών.



Προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής



Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι οι εξής:



- Η επιτάχυνση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα



- Η άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης και επίσπευση της ανάκαμψης



- Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων



- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων



- Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης



Ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης



«Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ. «Από την μια πλευρά είναι φανερό ότι το πρότυπο ανάπτυξης που επικράτησε στο παρελθόν καταρρέει. Από την άλλη όμως, δεν έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι νέες πρακτικές, οι νέοι θεσμοί και οι νέες νοοτροπίες που θα αναζωογονήσουν την οικονομία.»



Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, αυτό είναι το κύριο ζητούμενο σήμερα. «Η ταχεία μετάβαση από ένα πρότυπο ανάπτυξης που δεν είναι διατηρήσιμο σε ένα νέο που μπορεί να εμπνεύσει για τη θετική προοπτική της οικονομίας, να κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να βελτιώσει το κλίμα.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου