oaednews

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ζητεί η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας πως δεν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ενιαίο μισθολόγιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα του ενιαίου μισθολογίου, των προσλήψεων, στην αύξηση των ωρών εργασίας, στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η καθιέρωση ενός νέου ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, αποτελεί πάγιο αίτημα, ωστόσο η συγκυρία και οι πολιτικές του Μνημονίου δεν αφήνουν περιθώρια για την υλοποίηση ενός μισθολογίου που θα αναβαθμίζει μισθούς και συντάξεις και θα αποκαθιστά αδικίες.

Οι συνδικαλιστές εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός παλαιών και νέων υπαλλήλων, ωστόσο διατήρησαν επιφυλάξεις για την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Όπως τόνισαν, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη εκφράσει την αντίρρησή της να προσέλθει «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εάν προηγουμένως δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Όπως προσέθεσαν, οι απώλειες του συνολικού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν πια το 25% και παρά τη συντήρηση σεναρίων περί «παχυλών μισθών», το μηνιαίο εισόδημα του 80% των μισθωτών του Δημοσίου δεν ξεπερνά τα 1.000 - 1.500 ευρώ.

Η ΑΔΕΔΥ εμφανίσθηκε αντίθετη στην αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικά μέτρα που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή των κοινωνικών δομών. Εκτίμησε δε πως αποτελούν «προπομπό» περαιτέρω αύξησης των ωρών εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σημείωσαν, η απώτερη σκοπιμότητα του μέτρου ομολογείται από το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο παραδέχθηκε ότι η αύξηση των ωρών εργασίας θα έχει ως  αποτέλεσμα «οικονομία στις προσλήψεις», αφού θα δώσει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να αποφύγει την πρόσληψη 45.000 νέων υπαλλήλων.

Για τα επικουρικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ είπαν πως οδηγούνται σε αδιέξοδο, το οποίο οφείλεται σε κυβερνητικές επιλογές  και πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως επισήμαναν, το Τ.Π.Δ.Υ. παρουσιάζει έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, το Μ.Τ.Π.Υ 240 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.  Σ

Ήδη, 40.000 συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200.000 την καταβολή μέρους αυτών, όπως για παράδειγμα το μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

Για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, η ΑΔΕΔΥ υποστήριξε πως έρχονται να προστεθούν σε σειρά ρυθμίσεων του παρελθόντος, πολλές εκ των οποίων είναι αντιφατικές μεταξύ τους, έχουν γραφειοκρατικό προσανατολισμό και για ολόκληρες δεκαετίες αποδομούν και εμπορευματοποιούν τις υπηρεσίες Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσθηκε πως οποιοδήποτε νομοσχέδιο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά στην Υγεία πρέπει να είναι προϊόν ενδελεχούς μελέτης και συναίνεσης μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των εργαζομένων και των πολιτών.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ εμφανίσθηκε θετική στις προωθούμενες αλλαγές στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και στην αλλαγή του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο: