oaednews

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΕΚ - ΑμεΑ ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης: Δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά από λάθη, παραλείψεις, παραβλέψεις διατάξεων και αναξιοκρατία

 

Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού

(Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών)

Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης Δ.ΥΠ.Α.

Ταχ. δ/νση: 57006 Λακκιά Βασιλικών

Τηλ. επικοινωνίας: Καραβοκύρης-6976714363, Ράσσιου-6987911985

Email: syllogosekekamea@gmail.com

 

Λακκιά, 17/10/2024

Αρ. Πρωτ.: 192

 

Το Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης της Δ.ΥΠ.Α. λειτουργεί από το 1985 και εξής  αποτελώντας  τη μία από τις δύο συνολικά δομές που διαθέτει η Δ.ΥΠ.Α με αποστολή την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση εφήβων και ενηλίκων με αναπηρίες, καλύπτοντας το κενό που υφίσταται στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα αυτό. Με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την επαγγελματική κατάρτιση, σε ένα πλήθος ειδικοτήτων και με την ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, αποσκοπεί στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για την ένταξή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Πολλοί/πολλές από τους/τις εκπαιδευτικούς του Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης εργάζονται σε αυτό επί  πολλά συναπτά έτη έχοντας αποκτήσει αξιόλογη διδακτική εμπειρία στην επαγγελματική κατάρτιση ατόμων με αναπηρία. Ταυτόχρονα πληρούν τα τυπικά και πρόσθετα προσόντα που ορίζονται από τις μέχρι τώρα κείμενες διατάξεις και αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόσληψη τους  (πτυχία ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΤΕ και ΔΕ, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι, παιδαγωγική επάρκεια, πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., επιμορφωτικά σεμινάρια εξειδίκευσης στην ειδική αγωγή κ.α.). 

Ο Νόμος 5078 (ΦΕΚ 211/Α΄/20-12-2023 στις διατάξεις των άρθρων 160, 162 και 169 του),  εξήγγειλε τη δημιουργία ενός κοινού μητρώου προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών  για όλες τις σχολές της Δ.ΥΠ.Α. αν και οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, κατά την περιοδο διαβούλευσής του, αντιπροτείναμε ένα ξεχωριστό Μητρώο Εκπαιδευτικών Eιδικής Aγωγής και Επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ που να λαμβάνει υπόψη τα απαιτούμενα προσόντα και την εργασιακή εμπειρία στο χώρο.

Έτσι αρχές Αυγούστου, και μετά την Πρόσκληση υπ’αριθμ. 880015/08-08/2024οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί κληθήκαμε να καταθέσαμε τα έγγραφα και πιστοποιητικά μας σε αυτό το κοινό μητρώο εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α., θεωρώντας πως θα τηρηθούν όσα ορίζονταν στις παραπάνω διατάξεις και συγκεκριμένα στο άρθρο 8, παράγραφος 4 της σχετικής πρόσκλησης, ότι δηλαδή ειδικά για την προκήρυξη θέσεων στις Σχολές ΑμεΑ επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ήταν απαιτούμενη η εξειδίκευση των υποψηφίων στην Ειδική Αγωγή.

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μητρώο και δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά από λάθη, παραλείψεις, παραβλέψεις διατάξεων και αναξιοκρατία.

Συγκεκριμένα:

Η Διοίκηση δεν μερίμνησε εξ αρχής, σε διαχωρισμό ή ομαδοποίηση κατά προτεραιότητα, των όσων κατέχουμε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, το οποίο αναγράφεται στο άρθρο 8, παράγραφος 4 της σχετικής πρόσκλησης και θα ήταν η απόδειξη  ότι το παρόν μητρώο λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων σχολών Ειδικής αγωγής ως όφειλε απέναντι στους εκπαιδευτικούς που επί σειρά ετών υπηρετούμε αυτό το χώρο, στους ενήλικες ΑμεΑ και στις οικογένειές τους. Απεναντίας και εκ των υστέρων αυτός ο διαχωρισμός έγινε λίγες ώρες πριν τις πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών. Να σημειωθεί εδώ πως κατέφθασαν στη Σχολή μας εκπαιδευτικοί και υπέγραψαν σύμβαση, ενώ λίγες ώρες αργότερα δέχτηκαν τηλεφώνημα από τη διεύθυνση ότι ακυρώνεται η σύμβασή τους λόγω μη εξειδίκευσης. Τελικά τηρήθηκε η σημείωση του άρθρου περί εξειδίκευσης, χωρίς όμως να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στον πίνακα, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να έχουμε μέχρι και σήμερα λάθος μόρια και να χάνουμε θέση αναπληρωτή.

Επιπλέον, δεν αναγνωρίστηκε και δεν μοριοδοτήθηκε σε όλους τους υποψήφιους αλλά μονο σε κάποιους από αυτούς παρόμοια ή και ίδια εργασιακή εμπειρία πολλών χρόνων στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, σε ιδιωτικούς φορείς με αντικείμενο την εκπαίδευση και κατάρτιση ΑμεΑ, η ίδια που μέχρι πρότινος αναγνωριζόταν από την ίδια διοίκηση και αποτελούσε κριτήριο για την  πρόσληψη μας. Αντ` αυτού προτάθηκε η παιδαγωγική επάρκεια κριτήριο σημαντικό αλλά κατά τη γνώμη μας δευτερεύον.

Επίσης φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως οι επιτροπές που κλήθηκαν να ελέγξουν τα πιστοποιητικά μας, διοικητικοί υπάλληλοι της Δ.ΥΠ.Α. δηλαδή, δεν είχαν τις αντίστοιχες και απαραίτητες οδηγίες, για να αξιολογήσουν όλα τα σχετικά  έγγραφά μας. Η κατανόηση κατά το δοκούν φαίνεται πως ευθύνεται για τις σημαντικότατες αστοχίες στην προσμέτρηση επαγγελματικών προσόντων, αποτέλεσμα αυτού η πρόσληψη συναδέλφων ως ωρομίσθιου ή σε άλλους η συνέχιση ανεργίας.

Δεν μοριοδοτήθηκε η πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., όπως αναγράφεται και στο άρθρο 8, παράγραφος 4 & Επισημάνσεις παράγραφος Γ. και στο άρθρο 9 Κριτήρια επιλογής Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών για τις ΕΠΑ.Σ/Π.ΕΠΑΣ/ΣΑΕΚ/ΚΔΒΜ/ Σχολή Επαγ/κής Κατάρτισης ΑμεΑ (Αθήνας) και Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσ/νίκης της Δ.ΥΠ.Α. - Α/Α 32. της σχετικής πρόσκλησης.

Κληθήκαμε επίσης να αποκωδικοποιήσουμε πίνακες οι οποίοι δεν ταξινομούνταν με αναφορά  του ονόματος του αιτούντα, αλλά του κωδικού της αίτησης θέτοντας κρίσιμα ζητήματα για την διασφάλιση της διαφάνειας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων. Ήμασταν τυχεροί που για φέτος δεν ίσχυσε η συνέντευξη με μοριοδότηση 200 μονάδων όπως ορίζεται από τον ν.5078/2023, άρθ.164,165.

Μέσα σ` όλα αυτά η παρούσα απόφαση – πρόσκληση Δημοσίου Οργανισμού δεν μας δίνει τη δυνατότητα ενστάσεων. Τηλεφωνικά μας προέτρεψαν όποιος θέλει να κάνει αίτηση θεραπείας. Φαίνεται πως η Δ.ΥΠ.Α αυτές τις μέρες δέχτηκε πολλές εκατοντάδες αιτήσεις θεραπείας που κανείς μας δεν γνωρίζει αν και πότε και από ποιον θα αξιολογηθούν. Μέχρι σήμερα δεν μας δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου στις αιτήσεις θεραπείας μας και δεν προβαίνουν σε καμία απολύτως διόρθωση ή εξήγηση. Οι σχολές πλέον έχουν προσλάβει εκπαιδευτικό προσωπικό με λανθασμένα μόρια και η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε με καθυστέρηση.

Σαν τελευταία εξέλιξη, σημειώνουμε ότι τα δεδομένα άλλαξαν ξανά, πριν τις προσλήψεις ωρομισθίων, καθώς στον πίνακα κατάταξης εισχώρησαν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι κ.α. έκαναν αιτήσεις, αλλά χωρίς να μεταφέρονται σε δεύτερο «επικουρικό πίνακα», ώστε να επιλέγονται μόνο εφόσον εξαντλείται ο πίνακας των ανέργων εκπαιδευτικών. Η συγκεκριμένη κατά τη γνώμη μας παράλειψη ειχε σαν αποτέλεσμα να προκύψει ένας μεικτός πίνακας, κάτι το οποίο μέχρι πέρυσι δεν συνέβαινε, οπότε είχαν προτεραιότητα, με βάση και τον σκοπό της Δ.ΥΠ.Α. οι άνεργοι και δευτερευόντως όλοι οι υπόλοιποι. Σαφώς εμείς αναφερόμαστε σε αυτό, όχι γιατί βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, αλλά για να τονίσουμε όλοι μαζί τη σημαντικότητα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του σεβασμού σε κάθε διαδικασία προσλήψεων, στον δημόσιο τομέα, ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς.

 

              Οι σχολές ΑμεΑ, χρειάζονται προσωπικό με εξειδίκευση, εμπειρία στην Ειδική Αγωγή  και ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουμε συνειδητά να ασκούμε αυτό το επάγγελμα.

              Παρακαλούμε να δοθούν εξηγήσεις, απαντήσεις και να γίνουν όλες οι απαραίτητες  διορθώσεις στις αιτήσεις μας.

 

Με εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου