oaednews

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Σχετικά με την ανοικτή επιστολή του κ. Διοικητή

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος

Τηλ. 2109924316-2109989647

FAX2109924316

e-mailomosp.ypal @dypa.gov.gr


Αρ. Πρωτ. 67228 -12-2023



Θέμα: Σχετικά με την ανοικτή επιστολή του κ. Διοικητή


Ως προς την ανοικτή επιστολή του κ. Διοικητή, επισημαίνουμε τα εξής:


Αναφορικά με τον ν. 5078/23, ο κ. Διοικητής συνειδητά και κατ' επιλογήν αναφέρει μισές αλήθειες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι με τον ν. 5078/23 για ΠΡΩΤΗ φορά μετά από πολλά χρόνια οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών γίνονται ρουσφέτι αναβαθμισμένο σε νόμο. Για ΠΡΩΤΗ φορά υποχωρεί εκκωφαντικά το ΑΣΕΠ. Για ΠΡΩΤΗ φορά η συνέντευξη θα μοριοδοτείται με 200 μόρια. Για ΠΡΩΤΗ η επαγγελματική εμπειρία θα μοριοδοτείται περίπου το ίδιο με την εκπαιδευτική προϋπηρεσία, σε προσλήψεις που αφορούν εκπαιδευτικούς (στο Υπουργείο Παιδείας μοριοδοτείται μόνο η εκπαιδευτική προϋπηρεσία). Για ΠΡΩΤΗ φορά στην τριμελή επιτροπή που θα διεξάγει τη ... δομημένη συνέντευξη θα συμμετέχουν, χωρίς κριτήρια, δύο μέλη από τον ΟΑΕΔ και ένα από το ΑΣΕΠ. Για ΠΡΩΤΗ φορά μετά από πολλά χρόνια προσδοκιών οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ΔΥΠΑ δεν διασφαλίζουν την πρόσληψη τους. Για ΠΡΩΤΗ φορά έχουμε τέτοια υποχώρηση του ΑΣΕΠ, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ, ο ΟΑΕΔ πρωτοστατεί στην αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.


Στην ενημέρωση σας κ Διοικητά, για το ν. 5078/2023 αποκρύπτεται την είσοδο ιδιωτών στη ΔΥΠΑ, καθώς και την επιπλέον μείωση εισφορών υπερ ΟΑΕΔ.


Ο ν. 5078/2023 έχει, όμως, κι άλλα μαργαριτάρια! Θεσμοθετεί την προπληρωμένη κάρτα για το επίδομα ανεργίας, από το οποίο ο άνεργος δεν θα μπορεί πλέον να λαμβάνει σε μετρητά πάνω από το 50%. Το πενιχρό επίδομα ανεργίας, αυτό που ο ίδιος ο εργαζόμενος έχει πληρώσει για να δικαιούται, γίνεται μέσο επικυριαρχίας μιας Κυβέρνησης που αποφασίζει και διατάζει για την τσέπη του ανέργου. Η Ομοσπονδία αντέδρασε και τοποθετήθηκε, εντός και εκτός βουλής, αναδεικνύοντας το παράλογο και ανήθικο της ρύθμισης, αλλά, τελικά, η Κυβέρνηση δεν υποχώρησε, παρά και την αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Καταφέραμε όμως με τις αντιδράσεις μας να αποσυρθεί η άλλη αναξιοκρατική ρύθμιση του σχεδίου νόμου, η κατάργηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, η οποία, μετά τις πιέσεις, προστέθηκε στο τελικό κείμενο του νόμου.


Αδιαφάνεια και διακρίσεις στον νόμο, αδιαφάνεια και διακρίσεις και στα μπόνους.


Πανηγυρίζει ο κ. Διοικητής για τα μπόνους και μας ενημερώνει ότι για πρώτη φορά καταβλήθηκε κίνητρο ανταμοιβής σε υπαλλήλους που ασχολήθηκαν με έργα του εθνικού σχεδίου δράσης 2022. Γιατί κ. Διοικητά αποκρύπτετε όμως τον αριθμό των υπαλλήλων που έλαβε το μπόνους; Γιατί αποκρύπτετε ποιος αποφάσισε τον αριθμό; Γιατί αποκρύπτετε ποιος αποφάσισε τα κριτήρια; Εμείς ξέρουμε ότι το μπόνους των διακρίσεων και της αδικίας δόθηκε σε 57 εργαζομένους, εσείς γιατί το αποκρύπτετε; Αλήθεια, ποιος καθόρισε το εθνικό σχέδιο δράσης, ποιος ενημέρωσε για τους στόχους και τα κίνητρα και με ποια κριτήρια δόθηκε, τελικά, σε 57 εργαζομένους το μπόνους; Είναι αλήθεια κ. Διοικητά, ότι η εισήγηση των υπηρεσιακών ήταν για παραπάνω άτομα αλλά με δική σας απόφαση μειώθηκαν σε 57?


Εμείς ξέρουμε, εσείς γιατί το αποκρύπτετε;


Στην ανοιχτή επιστολή σας κ. Διοικητά μας ενημερώνεται για τα επόμενα μπόνους και το μέγιστο αριθμό ( 240 άτομα) που είναι πιθανόν να τα λάβουν έτσι γενικά και αόριστα για να δημιουργήσετε προσδοκίες, ενώ αποκρύπτεται τον αριθμό όσων το έλαβαν ήδη!

Επαναλαμβάνουμε και εδώ ότι δεν καταλογίζουμε ευθύνη σε όσους συναδέλφους έλαβαν τα μπόνους. Η μεγάλη νίκη της διοίκησης θα είναι να πετύχει τη διάσπαση των εργαζομένων και το αλληλοφάγωμα.


Ο κ. Διοικητής, μας ενημερώνει, έστω καθυστερημένα (βλέπε παλαιότερες ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας) ότι θα δοθεί, κίνητρο ανταμοιβής, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, σε όσους ασχολήθηκαν με έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Φανταστήκαμε ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΠΑ, που ασχολούνται με ΟΛΑ, και με το εθνικό σχέδιο δράσης και με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ήταν οι πρώτοι δικαιούχοι. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι των ΚΠΑ δεν θα είναι στους δικαιούχους!


Γιατί κ. Διοικητά;


Είναι αυτό δικαιοσύνη, κ. Διοικητά; Ονομάζεται αυτό αξιοκρατία, κ. Διοικητά; Αποτελεί διαφανή διαδικασία η έλλειψη ενημέρωσης των εργαζομένων για τους στόχους, την επίτευξη τους και τα μπόνους;


Αντί ευχών, λοιπόν, εμείς ζητούμε δικαιοσύνη, στις αμοιβές και σε όλα!!!


Χρόνια πολλά και σε εσάς, κύριε Πρωτοψάλτη!



Για το ΔΣ


ο Πρόεδρος          ο Γ.Γραμματέας


Μακράκης Γ.          Τηλιγάδας Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου