oaednews

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 43 δισ. ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ

 Το χρέος που έχει καταγραφεί από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 43 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, που αναμένεται να αποτυπωθεί με σαφήνεια στην έκθεση του β’ τριμήνου για το τρέχον έτος, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Το α’ τρίμηνο το χρέος προς το ΚΕΑΟ είχε ανέλθει στα 42,83 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίστηκε η ανοδική του πορεία, καθώς αυξήθηκε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρέπει να επισημανθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το χρέος του ΚΕΑΟ ήταν 41,02 δισ. ευρώ. Άρα, εντός έξι μηνών, προκύπτει αύξηση του χρέους κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο ΚΕΑΟ διαπιστώνουν ότι η πορεία των εσόδων κατά το τρέχον έτος, είναι σταθερά θετική. Ενώ το α’ τρίμηνο είχαν εισπραχθεί 395 εκατ. ευρώ, το β’ τρίμηνο πήγε ακόμα καλύτερα,  καθώς κατέστη εφικτό να εισπραχθούν άλλα 409 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, τα έσοδα έχουν φτάσει στα επίπεδα των 804 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, καθώς εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εσόδων, είναι πιθανό έως το τέλος του έτους να προκύψει νέο ρεκόρ. To υψηλότερο σημείο που ανήλθαν τα έσοδα του ΚΕΑΟ ήταν το 2019, όταν είχαν εισπραχθεί 1,47 δισ. ευρώ. Στην συνέχεια, λόγω πανδημίας, καταγράφηκε υποχώρηση στο 1,12 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα χειρότερα το 2021, τα έσοδα περιορίστηκαν στα 992 εκατ. ευρώ. Φέτος όμως, που δεν έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, όπως την προηγούμενη διετία, φαίνεται ότι τα έσοδα ανακάμπτουν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το α’ εξάμηνο καλύφθηκε σχεδόν το 81,04% των εσόδων που είχαν εισπραχθεί στο σύνολο του 2021. Όλα αυτά,  παρά το γεγονός ότι στο ΚΕΑΟ, μοναδική ενεργή ρύθμιση οφειλών, είναι η πάγια των 12 δόσεων. Το γεγονός ότι οι δόσεις δεν είναι περισσότερες λειτουργεί αποτρεπτικά, ώστε να επιλέξουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με μεγάλα χρέη, να τα ρυθμίσουν. Επίσης, διαπιστώνονται περιπτώσεις, όπου είναι τόσο μεγάλη η μηνιαία δόση, που δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να ανταποκριθεί, με συνέπεια να χάνονται ρυθμίσεις και τα έσοδα του ΚΕΑΟ να περιορίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα υπάρξει αύξηση των δόσεων για τα χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα εξισωθούν με τις δόσεις που ισχύουν για τα φορολογικά χρέη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δόσεις θα αυξηθούν σε 24, άρα θα διπλασιαστούν, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και ασφαλισμένοι με υψηλά ποσά χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου