oaednews

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Στον «πάγο» απεργίες και συλλογικές διαπραγματεύσεις βάζει το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

 Ολοένα και πιο δύσκολη θα γίνεται εφεξής η προκήρυξη απεργιών, αλλά και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις εργασίας, από την επιλογή της Κυβέρνησης να τηρήσει κατά γράμμα τη νομοθεσία και να ενεργοποιήσει από σήμερα, Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, την ηλεκτρονική εγγραφή για το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καταγγελθεί από φορείς εργαζομένων και εργοδοτών ως προβληματική και έχει ζητηθεί να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος παράτασης, κάτι που δεν θα συμβεί. Τα συνδικάτα και των δύο πλευρών, έχουν διαπιστώσει το ατελέσφορο της διαδικασίας,  καθώς ήταν πολύ λίγος ο χρόνος από το περασμένο καλοκαίρι, για να «τρέξουν» οι διαδικασίες ψηφιοποίησης των μητρώων τους. Συνεπώς είχαν προτείνει την παράταση έναρξης ισχύος, από έξι μήνες έως και ένα έτος! Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Εργασίας.

Το αποτέλεσμα είναι όπου δεν γίνει ηλεκτρονική εγγραφή, το συνδικάτο να χάνει το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας… Σε μια περίοδο όπου τα εργασιακά ζητήματα έρχονται ξανά στο προσκήνιο, προκαλεί ασφαλώς δυσμενή εντύπωση, το γεγονός ότι τα σωματεία δεν θα μπορούν να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα όμως, που δεν θα μπορούν να διαπραγματευτούν για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με το τοπίο στα εργασιακά να είναι «θολό», θα περίμενε κανείς η Κυβέρνηση να επιδιώξει την περαιτέρω στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων,  όχι το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr

Τα επιμέρους μητρώα που θα δημιουργηθούν είναι τα εξής:

α) Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.).

β) Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.). Το Μητρώο θα τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου