oaednews

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΠΕΥ ΟΑΕΔ: "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία"...

 Σχεδόν 50 χρόνια πριν, μισός αιώνας πέρασε, κι οι ήχοι μοιάζουν να ξεθωριάζουν στη μνήμη. "Εδώ Πολυτεχνείο", μια πορεία, λίγες μολότοφ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης εδώ κι εκεί, κι έπειτα για ουζάκι στην Πλάκα. Έτσι λοιπόν. Το κάναμε το καθήκον μας στη Δημοκρατία;


Τα χρόνια που η Ελλάς ήτο ασθενής στο γύψο το κλίμα έμοιαζε αμήχανο. Πίσω από τη βιτρίνα των φιλήσυχων πολιτών που ασχολούνταν με το νοικοκυριό τους και τη μπάλα, υπήρχε η πραγματικότητα του φόβου των διώξεων, της αναξιοκρατίας, της λοβιτούρας με τους ημέτερους, της λογοκρισίας, των εξοριών, των βασανισμών και των δολοφονιών. Ώσπου αγόρια και κορίτσια με τη λάμψη στα μάτια αντιστάθηκαν στον παραλογισμό και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη Δημοκρατία. Κι έπειτα; Δέσαμε το γάιδαρό μας;


Η Δημοκρατία δεν είναι απορρυπαντικό που το αγοράζουμε και το χώνουμε στη ντουλάπα μας. Απαιτεί από εμάς καθημερινό αγώνα για τη διατήρηση και τη στερέωση της.


Χρειάζεται αγώνας για να έχουμε ψωμί όλοι. Για να μπορούμε όλοι να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην εργασία. Για να μπορούμε όλοι να ζούμε αξιοπρεπώς από την εργασία μας. Για να έχουν νόημα και αξία τα χαρτάκια και οι πλαστικές καρτούλες στην τσέπη μας.


Χρειάζεται αγώνας για να έχουμε όλοι πρόσβαση στη γνώση. Για να είναι μια γνώση ελεύθερη που θα αναπτύσσει τη χώρα. Χρειάζεται αγώνας για να έχουμε όλοι την υγεία μας. Να μπορούμε να έχουμε όλοι πρόσβαση στα αγαθά που μας προσφέρει η επιστήμη και στερεώνουν την υγεία μας. Χρειάζεται αγώνας για να μην γίνεται εμπόρευμα η παιδεία και η υγεία.


Χρειάζεται αγώνας η ελευθερία. Αγώνας για να έχουμε πρόσβαση στην πληροφόρηση. Αγώνας για να υπάρχει Δικαιοσύνη. Για να σταματήσει ο Φόβος και το Παράλογο να δέρνει σώματα, να εισβάλει σε σπίτια, να κλέβει το βιος, να ποινικοποιεί το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση. Χρειάζεται αγώνας για να μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε ελεύθεροι με αξιοπρέπεια.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,


Στις 17 του Νοέμβρη, στη 13:00 στο χώρο εκδηλώσεων της Διοίκησης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Αργότερα στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συμμετέχουμε όλοι οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ας ακολουθήσουμε την πορεία του Πολυτεχνείου, όχι σιωπηλά σαν να κηδεύουμε τη Δημοκρατία αλλά ας στρατευθούμε όλοι μαζί για να γίνουμε τα ζωντανά κύτταρα της Ελληνικής Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου