oaednews

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την απαράδεκτη απόφαση που έλαβε να τιμωρεί τους ανέργους

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την απαράδεκτη απόφαση που έλαβε να τιμωρεί τους ανέργους. Το ΔΣ της ΔΥΠΑ, κατά πλειοψηφία, καθόρισε καθηκοντολόγιο για τους ανέργους, εξειδίκευσε τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και απαιτεί από τους αναζητούντες εργασία την απόλυτη υποταγή στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο στόχος αυτής της απόφασης είναι πολλαπλός. Να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού στους ανέργους, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μεγάλων εργοδοτών, να επιβεβαιώσει το κυβερνητικό αφήγημα της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας.

Για να πετύχει αυτούς τους στόχους ορίζει καθήκοντα και ποινές για κάθε άνεργο. Η ΔΥΠΑ, υπηρεσιακά και απρόσωπα ή με την μετατροπή των συμβούλων εργασίας σε επιστάτες, απειλεί με διαγραφή κάθε άνεργο εάν κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας. Ανάμεσα σε πολλά άλλα απαιτεί την:

• συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ή άλλο δημόσιο φορέα ή ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας με σκοπό την εύρεση εργασίας
• συμμετοχή σε προγράμματα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή σε άλλες δράσεις ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων ή ενέργειες για την εξασφάλιση επαγγελματικών αδειών, άλλων αδειών ή χρηματοδοτικών πόρων στο πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης
• επίσης ο αναζητών εργασία για την απόδειξη της ενεργού αναζήτησης εργασίας, η οποία πρέπει να λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο Ψηφιακά-Μητρώο ΔΥΠΑ, έχει την υποχρέωση να επισυνάπτει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ αποδεικτικά των ενεργειών του εφόσον του ζητηθούν από τη ΔΥΠΑ. Δηλαδή ο άνεργος πρέπει να δίνει ραπόρτο στη ΔΥΠΑ πού βρίσκεται, τι κάνει, ακόμη και το πότε θα «μεταβεί στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις είκοσι (20) συνεχόμενες ή σποραδικές ημέρες ανά ημερολογιακό έτος

Αυτά και άλλα, ζητούνται από κάθε άνεργο, για να του προτείνει η ΔΥΠΑ μία πιθανή θέση εργασίας, η οποία αρχικά θα ήταν σύμφωνη με το ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας. Άλλα πλέον προβλέπεται πως «στην περίπτωση, που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία».
Δηλαδή ο άνεργος εκβιάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, υπό την απειλή ποινών που φτάνουν έως την διαγραφή του για δύο(2) έτη από το μητρώο ανέργων στην περίπτωση που αρνηθεί 3 φορές. Μαζί με την διαγραφή σταματά και κάθε επίδομα που τυχόν δικαιούται.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα και την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο (τελευταίος μήνας με δημοσιευμένα στοιχεία) οι άνεργοι ήταν 591.209 όταν οι εγγεγραμμένοι αναζητούντες εργασία στην ΔΥΠΑ ήταν 942.393. Οι μεθοδεύσεις για διαγραφές ανέργων θα εξισώσουν τα διαφορετικά μεγέθη των Υπηρεσιών και η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει όταν στην πραγματικότητα συμβάλει πάλι στην κοινωνική ανισότητα και εξαθλίωση.

Καταδικάζουμε αυτή την νέα πρόκληση της Διοίκησης της ΔΥΠΑ. Συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου