Δε γνωρίζω πόσοι θα διαβάσουν αυτό το άρθρο. Ο τίτλος από μόνος του είναι διαφωτιστικός.
. Δεν είναι απλό ερώτημα αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η επίλυση των φαινομένων της βίας και παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους , του Mobbing, του Bullying είναι περισσότερο Management και Administration παρά Legal. Η Αποφυγή και Διαχείριση περιπτώσεων εργασιακού εκφοβισμού δεν στηρίζεται στην ερμηνεία των κανόνων ή συμπεριφορών ή σε οδηγίες κολλημένες σε έναν τοίχο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από τους κανόνες με την εφαρμογή τους. Είναι καθαρά θέμα Ηγεσίας. Είναι θέμα Στελεχών είναι θέμα Διοίκησης. Είναι θέμα Ανθρώπων!
Πόσα στελέχη εταιριών και οργανισμών σήμερα μπορούν να διαχειριστούν καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης; Πώς θα προσεγγίσουν τον εργαζόμενο ή την εργαζόμενη που θα τους το αναφέρει; Πώς μια γυναίκα θα διαχειριστεί μια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση όταν της έρθει από μια άλλη γυναίκα; Πώς ένας άντρας προϊστάμενος θα διαχειριστεί μια παρόμοια περίπτωση; Πώς μια γυναίκα θα διαχειριστεί μια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση όταν γίνει από έναν άντρα εργαζόμενο; Πώς ένας άντρας προϊστάμενος θα διαχειριστεί την καταγγελία όταν γίνει από έναν άλλο άντρα;
Αυτά είναι τα πιο απλά ερωτήματα ή μάλλον ερωτήματα που προκύπτουν από την πιο δημοφιλή μορφή εργασιακού εκφοβισμού. Φανταστείτε για τα υπόλοιπα, όπως την παθητική βία, την λεκτική βία, το κουτσομπολιό, την απομόνωση.
Γιατί στην Αγγλία που δεν έχει κυρώσει την σύμβαση 190 της ΔΟΕ για την Καταπολέμηση της Βίας και Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, γίνονται περισσότερα πράγματα από ότι στην Ελλάδα που είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που την έχει εντάξει στην νομοθεσία της; Εκεί, κράτος και επιχειρήσεις όχι μόνο το έχουν υψηλά στην ατζέντα αλλά προσπαθούν να το βελτιώσουν όπου μπορούν επενδύοντας σε εξειδικευμένους επαγγελματίες για την Αποφυγή και Αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι προσπάθειες για την προάσπιση της ισότητας και της διαφορετικότητας, της καταπολέμησης της έμφυλης και οικογενειακής βίας εντάσσονται στην προσπάθεια έμπρακτης υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν είναι μόδα!
* O Ιωάννης Μαρκέτος είναι κάτοχος MBA , Συγγραφέας του βιβλίου Εργασιακός Εκφοβισμός , Νίκησε τον. Ιδρυτής της MRK Consulting με αντικείμενο την Αποφυγή και Διαχείριση του Εργασιακού Εκφοβισμού.
https://www.dikaiologitika.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου