oaednews

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Ανεργία: Η έλλειψη εργασίας και οι μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

 Όποιος ήταν άνεργος κουβαλά τα ψυχικά σημάδια από αυτή την εμπειρία χρόνια μετά την έναρξη μιας νέας δουλειάς. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Έδρα Εμπειρικής Οικονομικής Κοινωνιολογίας στο FAU (Πανεπιστήμιο Γερμανίας). Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεργία έχει επιζήμια επίδραση στην ψυχική ευημερία, και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά εδώ και καιρό. Πόσο όμως διαρκούν αυτές οι “ψυχικές ουλές”; Μέχρι τώρα, τα ευρήματα της έρευνας ήταν ασαφή.

Επιπτώσεις της ανεργίας

Οι οικονομικοί κοινωνιολόγοι της FAU Δρ. Andreas Eberl και ο καθηγητής Δρ. Tobias Wolbring εξέτασαν τώρα το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες μαζί με τον Δρ. Matthias Collischon (IAB) και τη βοήθεια της Κοινωνικο-Οικονομικής Επιτροπής (SOEP). Το αποτέλεσμα: η ανεργία εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία για διάστημα πέντε ετών μετά την έναρξη μιας νέας εργασίας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι από ό,τι πριν μείνουν άνεργοι. Ακόμα και αυτοί που έμειναν άνεργοι μόνο για λίγο. Η έλλειψη ικανοποίησης οφείλεται κυρίως σε επαναλαμβανόμενες περιόδους ανεργίας.

Τι μπορεί να γίνει για να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ανεργίας;

Ο Andreas Eberl επισημαίνει ότι “εάν κάποιος είναι άνεργος, ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς να επανέλθει στην εργασία το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βεβαιωθούμε ότι η νέα θέση εργασίας του ταιριάζει καλά και πιθανόν να προσφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, αποφεύγοντας νέες περιόδους ανεργίας που θα ενισχύσουν μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις”.


https://www.healthweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου