oaednews

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η ακρίβεια… απολύει – 3 στους 10 με μερική απασχόληση

 Συν 65% οι απολύσεις των Ιανουάριο – Η ακτινογραφία της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας μέσα από τα συγκριτικά στοιχεία τριών εκθέσεων για την ανεργία, τις αμοιβές και το μέγεθος των επιχειρήσεων.

Μετά την πανδημία και η ακρίβεια μειώνει τις θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια, όσο δεν αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται η ανεργία.

Παράλληλα, εν μέσω ακρίβειας και έκρηξης των τιμών ενέργειας 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται με μερική απασχόληση και 1 στους 5 λαμβάνει λιγότερα από 600 ευρώ μεικτά το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» (ροές απασχόλησης), το ετήσιο τεύχος ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και ΕΦΚΑ απογραφής επιχειρήσεων και εργαζομένων για το 2021, αλλά και τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ απασχόλησης. Χάθηκαν 25.804 θέσεις εργασίας, κάτι που είχε να συμβεί από την «καρδιά» των μνημονίων, τον Ιανουάριο του 2017.

Και όπως ήταν αναμενόμενο για την απώλεια αυτή την κύρια ευθύνη φέρνει η πανδημία. Αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ναι μεν το αρνητικό ισοζύγιο οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος (12.664 θέσεις) στον κλάδο της εστίασης, αρνητικό ρεκόρ όμως κατά 5.071 θέσεις ήταν και το ισοζύγιο στο λιανικό εμπόριο. Η ακρίβεια οδήγησε σε πτώση του τζίρου στην αγορά και το λιανεμπόριο προχώρησε σε απολύσεις.

Απολύσεις και υποαπασχόληση

Εξάλλου οι απολύσεις είναι η κύρια πληγή στο εργασιακό κατά τον προηγούμενο μήνα. Έγιναν 92.090 απολύσεις, αυξημένες κατά 65% εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. (Σ.σ.: Και εδώ, εκτός από την πανδημία και την ακρίβεια, στην εξίσωση των απολύσεων πρέπει να βάλουμε και τα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% για έξι μήνες τα οποία προσφέρει ο ΟΑΕΔ για τους νεοπροσλαμβανομένους. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί σαν αντικίνητρο διατήρησης των «παλαιών» εργαζομένων).

Ως προς την μερική απασχόληση σχεδόν 3 στους 10 (28,19%) εργάζονται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, ενώ 473.827 άτομα (21,27% του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.λπ.) ελάμβαναν το 2021 λιγότερα από 600 ευρώ μεικτά.

Όλα αυτά αν συνυπολογιστούν και οι κάπως πιο ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις μεγάλες εταιρείες, ειδικά των μισθωτών του ευρύτερου δημόσιου τομία ή των ιδιωτικοποιημένων μεγάλων δημόσιων εταιρειών όπου, τουλάχιστον, οι «απολύσεις» δίνονται με την μορφή των εθελούσιων εξόδων…

Πληγή εστίαση – εμπόριο

-Η απασχόληση στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω και της φύσης των επιχειρήσεων που απορροφούν την προσφερόμενη εργασία: Από τα περίπου 4 εκ. των απασχολούμενων (σ.σ. και 600.000 έως 1,1 εκ. άτομα οι άνεργοι, ανάλογα εάν υιοθετήσουμε αντίστοιχα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ή των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ), μόλις οι μισοί (σχεδόν 2.163.610) εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα (συν την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τις τράπεζες κ.λπ.). Οι υπόλοιποι είναι αυτοαπασχολούμενοι (επιτηδευματίες, έμποροι, αγρότες κ.λπ.) και πάνω από 700.000 δημοσίους υπαλλήλους. Τα 2,5 εκ. συνταξιούχους και οι υπόλοιποι από το μη ενεργό δυναμικό είναι παιδιά (έως 14 ετών), άεργοι, εισοδηματίες κ.λπ.

-Από τα 2,1 εκ. άτομα σχεδόν το 40% εργάζεται στο λιανικό ή χονδρικό εμπόριο και την εστίαση. Κατά συνέπεια, μια πτώση του τουρισμού ή μια μετάλλαξη της πανδημίας είναι ικανές να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά εργασίας.

-Ως προς τις αμοιβές του 2021 αυξήθηκαν κατά περίπου 6% (σ.σ. το μηνιαίο εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 12,27%, αλλά αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης κατά 5,49%). Κατά συνέπεια δεν υφίσταται θέμα υψηλόμισθου προσωπικού ή μη προσφοράς εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι η «κρατική διατίμηση» της αμοιβής (βασικό μισθό 650 ευρώ μεικτά ολόκληρο το 2021 με κυβερνητική απόφαση του… 2019) και η απουσία σωματείων δεν επιτρέπουν την διεκδίκηση καλύτερων αμοιβών.

-Πώς εξάλλου να οργανωθεί η εργατική δύναμη όταν 211.152 επιχειρήσεις απασχολούν έως 4 άτομα, δηλαδή κάθε επιχείρηση από 1,8 εργαζόμενο. Φυσικό είναι αφού το 56,8% του συνόλου των νομικών προσώπων είναι «Ατομικές Επιχειρήσεις».

-Επιπλέον, το 88,5% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 10 άτομα και το 56,35% του συνόλου των εργαζομένων εργάζεται σε εταιρείες με προσωπικό έως 50 άτομα. Σε όλες αυτές τις εταιρείες δεν λειτουργούν σωματεία!

-Το 5% των μισθωτών κάνει (επίσημα) και δεύτερη δουλειά ( 114.784 άτομα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου