Αντικίνητρο για να βρεθούν δίπλα στα παιδιά τους όταν και εάν αυτά νοσήσουν αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Ταβάνι πιάνει η αναλγησία της κυβέρνησης με την τροπολογία που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης για τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν.
Η ρύθμιση προβλέπει «χαράτσι» 50% στο μισθό.
«Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» αναφέρει η τροπολογία.
Η άδεια ειδικού αφορά μόνο 4 ημέρες ενώ για την πέμπτη ημέρα μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας
ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022 και προβλέπει αναλυτικά τα εξής:
Ειδικότερα, τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν/ 4722/2020 ως εξής:
- Οι εργαζόμενοι γονείς στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
- Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
- Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
- Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
- Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.
- Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.
- Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Προβλέπεται τέλος ότι οι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
Ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα
- Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
- Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
- Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
- Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
- Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID.Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της κλπ.
- Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Καταργείται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του.
► Το 50% μείωση για τέσσερις μέρες εργασίας, σημαίνει περίπου δύο χαμένα ημερομίσθια.
Το υπουργείο
Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση χωρίς να αλλάζει κάτι επί της ουσίας.
Η τακτική που ακολουθεί είναι χιλιοπαιγμένη δηλαδή, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ προβληματικό είναι και το γεγονός πως εξισώνει την εποχή της πανδημίας με αυτές όταν δεν υπήρχε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης, λόγω Covid-19, τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους», επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.
2. Ειδικά, για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στον χώρο ευθύνης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας, προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:
- Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες.
- Για την τέταρτη και πέμπτη ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.
Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.
3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι τρεις πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η τέταρτη ημέρα καλύπτεται από το κράτος και η πέμπτη ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.
Είναι επομένως σαφές ότι, με την προτεινόμενη τροπολογία, παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19 επιπλέον άδειες, χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες.
Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες».
Χωρίς λοιπόν καμία επί της ουσίας βελτίωση στην ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί εξαπολύει επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν, όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζόμενους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και, μάλιστα, με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία!» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. & ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο όρος «εγκληματική», αναφέρει, «περιγράφει απόλυτα τη διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του ο τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Κόβουν μισθούς λόγω πανδημίας»
Αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι “οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτές ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από́ τον e-ΕΦΚΑ.”
Δηλαδή, ενώ προηγουμένως ο γονιός εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του, λάμβανε πλήρεις αποδοχές, τώρα θα χάσει τις μισές αποδοχές τεσσάρων ημερών, δηλαδή δύο ημερομίσθια. Η πέμπτη ημέρα απουσίας (αν χρειαστεί) θα χρεώνεται ως άδεια, που θα αφαιρείται από τις συνολικές ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν προβλέπεται ασφάλιση για τις τέσσερις πρώτες μέρες απουσίας, άρα το κράτος θα καλύπτει μισό ημερομίσθιο της πενθήμερης άδειας.
Με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται ένα πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πρόβες μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας και να προβλέψει την συμμετοχή του ασφαλιστικών ταμείων στην διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος και στις περιπτώσεις covid19.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου