oaednews

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΕΝΔΙΣΥ: Φιάσκο η τροπολογία Χατζηδάκη για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

 «Φιάσκο η τροπολογία Χατζηδάκη για την επιτάχυνση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Μπορεί να υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, όμως ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες! Δεν είναι μόνο το τεράστιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας που ανακύπτει, αφού τοποθετούνται δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία απονομής συντάξεων, όταν βάσει Συντάγματος η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί αποκλειστική μέριμνα του Κράτους (άρ. 22 παρ. 5)», επισημαίναι σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

«Στην κυβερνητική πρωτοβουλία, αντιδρούν έντονα οι ίδιοι οι δικηγόροι!», τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ και προσθέτει: «Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας, εκδόθηκε ανακοίνωση-δελτίου τύπου της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρα. Εκεί τονίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που αναφέρεται στην πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών για να εγκριθεί η εισήγηση-σχέδιο απόφασης που καλούνται να εκδώσουν οι δικηγόροι. Πιο συγκεκριμένα στο Δελτίο Τύπου 22/04/2021 της Ολομέλειας Συντονιστικής Επιτροπής, στην παράγραφο 2 “Η ευθύνη του δικηγόρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων” αναφέρεται:

“Η ευθύνη του δικηγόρου ρυθμίζεται από τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και δεν δικαιολογείται καμία παρέκκλιση από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη των δικηγόρων δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, αφού ο συμπράττων δικηγόρος συντάσσει μόνον εισήγηση-σχέδιο απόφασης, ενώ την τελική ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, σε περίπτωση σφαλμάτων, η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο, που καρπώθηκε την ωφέλεια, και όχι από τον δικηγόρο. Η ισχύς των συντασσόμενων σχεδίων ως Διοικητικών Πράξεων χωρίς έλεγχο και υπογραφή από το αρμόδιο προς τούτο Όργανο του e-ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης.”»

asfalistiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου