oaednews

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ με τον Υπουργό Εργασίας

 

Θέμα: Συνάντηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ με τον Υπουργό Εργασίας

                Συνάντηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, του Υπουργού Εργασίας και του Διοικητή του ΟΑΕΔ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση θέσαμε ζητήματα αναφορικά με:

- Το επικείμενο ν/σ για τον ΟΑΕΔ

- Τη διοικητική δομή του ΟΑΕΔ

- Τα προβλήματα από τη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ

- Το αφορολόγητο των  ελέγχων

- Έξοδα κίνησης

- Οργανόγραμμα

- Εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων

- Ενίσχυση ΤΑΠ ΟΑΕΔ 

                Για το επικείμενο νομοσχέδιο, ο Υπουργός μας ανέφερε ότι δεν έχει συνταχθεί ακόμα και ότι πάει πίσω 2-3 μήνες. Ωστόσο, θα αφορά την κατάρτιση, την κατάρτιση και την κατάρτιση!!! Επισημάναμε στον Υπουργό το αρνητικό βάρος που έχει η κατάρτιση στη χώρα μας, με τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα στην αύξηση της εργασίας και στη γενικότερη επαγγελματική ενδυνάμωση των ανέργων.  Στην παραδοχή αυτή συμφώνησε και ο Υπουργός, ωστόσο, περιμένουμε να δούμε το σχέδιο νόμου.

                Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί κατάργησης της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων απάντησε ότι θέλουν τους κοινωνικούς εταίρους. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο σε αλλαγές στη  διοικητική δομή. «Όλα θα τεθούν σε διαβούλευση».

                Σχετικά με την παράταση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπογραμμίσαμε στον Υπουργό  τους κινδύνους και ότι τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης, όπως και η ενίσχυση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των ελλειμμάτων που προκύπτουν από τη μείωση των εισφορών δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Του τονίσαμε ότι ο ΟΑΕΔ θα βρεθεί χωρίς πόρους τα επόμενα χρόνια, αν η μείωση των εισφορών μονιμοποιηθεί.  Επισημάναμε στον Υπουργό ότι με  τη μείωση των εισφορών ο ΟΑΕΔ ή κρατικοποιείται ή συρρικνώνεται και επειδή γνωρίζουμε τις φιλελεύθερες απόψεις του, αν η μείωση των εισφορών παγιωθεί, προφανώς τότε μιλάμε για συρρίκνωση του ΟΑΕΔ.

                Για το θέμα των εργολάβων καθαριότητας την αύξηση του κόστους και τις άσχημες εργασιακές σχέσεις που δημιουργούνται  στο πλαίσιο των εργολαβιών ο κ Υπουργός μας απάντησε ότι αυτή είναι μια οριζόντια πολιτική που εφαρμόζεται παντού! Επιμένουμε  υπέρ των σταθερών εργασιακών σχέσεων, ειδικά σε θέσεις εργασίας που αυτονόητα καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες. Ζητούμε να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις εργασίας οι θέσεις των υπαλλήλων καθαριότητας

                Στο πλαίσιο της συζήτησης, ενημερωθήκαμε, επίσης, ότι επίκειται τροπολογία που αφορά στη θεσμοθέτηση των εργασιακών συμβούλων, middle manager. Ανέφερε , ότι στην ίδια τροπολογία θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα διοικητικών να αναλάβουν διευθυντές ΕΠΑΣ κλπ.

                Σχετικά με το αφορολόγητο των ελέγχων και εξόδων κίνησης,  ο Υπουργός δεσμεύτηκε να υπάρξει απάντηση μέχρι την κατάθεση του ν/σ.

                Σχετικά με το ζήτημα των συναδέλφων με δικαστικές αποφάσεις, ο Διοικητής δεσμεύτηκε για άμεση συνάντηση μεταξύ Ομοσπονδίας, νομικής υπηρεσίας και διεύθυνσης διοικητικού.

                Το οργανόγραμμα θα έρθει τελικά στο ΔΣ την επόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσει «το ταξίδι» για έκδοση ΠΔ. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε  ότι σε αυτή την περίοδο  εφαρμογή έχει το ΠΔ 70/2019, με δεδομένο ότι έχει λήξει η αναστολή της εφαρμογής του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου