oaednews

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Τα μαγικά του Υπουργείου Εργασίας για τους εργολάβους καθαριότητας

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 

Τηλ. 2109924316-2109989647

FAX. 2109924316

e-mail: omosp.ypal @oaed.gr                                                                        

 

Αρ. Πρωτ. 518 / 22-10-2021

Δελτίο Τύπου

Τα μαγικά του Υπουργείου Εργασίας  για τους εργολάβους καθαριότητας

 

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με την επιλογή του να εκδιώξει τους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας και να επαναφέρει τους εργολάβους καθαριότητας. Σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μας πείσει πως οι εργολάβοι καθαριότητας δεν είναι εργολάβοι και επιχειρηματίες, αλλά φιλανθρωπικό ίδρυμα, που παρέχει δωρεάν και κάτω του κόστους υπηρεσίες καθαριότητας. Απαντάμε στον Υπουργό:

 

1. Κύριε Υπουργέ, στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ, μας ενημερώσατε, από κοινού, ότι το κόστος θα είναι περίπου 25% αυξημένο, το οποίο θα είναι το κέρδος του εργολάβου…. Λέγατε ψέματα; Ναι, λέγατε ψέματα! Λέγατε ψέματα, γιατί το κόστος δεν θα είναι κατά 25% αυξημένο σε σχέση με τις συμβάσεις εργασίας, αλλά πολύ παραπάνω.

 

2. Κύριε Υπουργέ, τώρα, ένα μήνα μετά και αφού η κοινωνική κατακραυγή αυξάνεται συνεχώς, βγαίνετε με ανακοίνωση και ισχυρίζεστε ότι δεν ισχύουν ούτε αυτά που είπατε τότε περί 25% αύξηση, αλλά ότι, τελικά, οι εργολάβοι είναι φτηνότεροι…. Ποιον κοροϊδεύετε; Τους εργαζόμενους στην καθαριότητα; Την κοινωνία; Την ατομική σας ευθύνη να λέτε την αλήθεια; Το δημόσιο συμφέρον που επικαλεστήκατε; Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα κύριε Υπουργέ! Θα περιμέναμε να μην επιχειρείτε να προσβάλλετε τον κοινό νου, λέγοντας ότι θα προσλάβετε περισσότερους εργαζόμενους με μικρότερο κόστος!!!

 

3. Κύριε Υπουργέ, επειδή επιχειρείτε οικονομικές αλχημείες, προκειμένου να κάνετε το άσπρο μαύρο, εμείς παραθέτουμε στοιχεία. Πήραμε, λοιπόν, τα πρόσφατα στοιχεία για μια δομή του ΟΑΕΔ και μάλιστα για τη Διοίκηση. Για τον μήνα Σεπτέμβριο η καθαριότητα για αυτή τη δομή κόστισε στον ΟΑΕΔ 7.900 ευρώ, με εργαζόμενους ως έχει. Με τις αποφάσεις που ενεργοποιείτε, και την ανάθεση σε εργολάβους, για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εργολαβία, με λιγότερους εργαζόμενους, που και οι ίδιοι θα λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα χρήματα, θα στοιχίσει 20.683 ευρώ, δηλαδή 10.341,5 ευρώ τον μήνα. Άρα, για μία και μόνο υπηρεσία του ΟΑΕΔ, θα δώσετε από τα χρήματα του ελληνικού λαού σχεδόν 2.500 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα για παροχή λιγότερων υπηρεσιών! Για μία μόνο Υπηρεσία. Θέλετε να κάνουμε την αναγωγή στις υπηρεσίες του Οργανισμού πανελλαδικώς και το ύψος του ποσού ή έχετε «υψοφοβία»;  Σύμφωνα δε με την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και μάλιστα μετά από απόρριψή της, το κόστος με τους εργολάβους μετά τον διεθνή διαγωνισμό θα ανέλθει στα 15.500 ευρώ μηνιαίως για τη μία αυτή υπηρεσία. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι να μην τελεσφορήσει ποτέ ο διεθνής διαγωνισμός και να πηγαίνουμε πάντα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με απευθείας αναθέσεις, κατ' ανάγκη, κατά την αγαπημένη σας συνήθεια και άρα κατ' επιλογήν σας.

 

4. Τέλος Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν ξέρετε, τι θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι καθαριότητας από τους εργολάβους; Οι υπάλληλοι καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας αμείβονταν με το εισαγωγικό ΜΚ δημοσίου, δηλαδή με μηνιαίο μισθό. Οι εργαζόμενοι με τους εργολάβους καθαριότητας θα αμείβονται με ωρομίσθιο και ΌΧΙ με μισθό (αυτό προβλέπει η σύμβαση). Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι καθαριότητας με τους εργολάβους δεν θα αμείβονται ούτε ΣΚ ούτε αργίες, θα αμείβονται μόνο για τις ώρες που θα τους χρησιμοποιεί ο εργολάβος. Αυτή είναι η αντίληψή σας  για την εργασία και τους εργαζόμενους κ. Υπουργέ; Με αυτή την έννοια  το κόστος μισθοδοσίας θα είναι πράγματι μικρότερο και τα κέρδη των εργολάβων θα είναι ακόμα περισσότερα, ακόμα μεγαλύτερα. Τα κέρδη των εργολάβων θα είναι τόσο μεγάλα όσο είναι και τα ψέματά σας. 

 

Αν, λοιπόν, αυτή η πολιτική είναι πολιτική προς το δημόσιο συμφέρον, τότε, ναι, έχετε δίκιο.......

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου