Μονόδρομος η δικαστική διεκδίκηση για τους 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους
Η Κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργού κ. Σκυλακάκη, ανακοίνωσε, κατά τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΓΩΣΕΙ την εισφορά αλληλεγγύης, για το 2022, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, διαψεύδοντας, έτσι, σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.
Υπενθυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη, από τις αρχές Σεπτέμβρη, η οποία, με δική του ευθύνη, δεν έχει γίνει.
Η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους -και ορθά- από το 2021, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Έχει παγώσει, επίσης, για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων, κινητές αξίες, κέρδη μεγάλων εταιρειών κτλ.
Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο να απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης κέρδη εταιριών 100.000 ή 150.000 ευρώ και να πληρώνουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα 13.000, 14.000, 15.000 ευρώ κτλ. Πρόκειται για έναν άδικο φόρο που φτάνει ως 676 ευρώ ετησίως.
Η επιλογή της Κυβέρνησης να μην ΠΑΓΩΣΕΙ την εισφορά αλληλεγγύης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και τους συνταξιούχους παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι τα φορολογικά βάρη κατανέμονται ισότιμα, με βάση το εισόδημα των πολιτών.
Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν την εισφορά αλληλεγγύης οι συνεπέστεροι των φορολογούμενων και να απαλλάσσονται οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες εταιρείες.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών να καταργήσουν, άμεσα, την εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Σε διαφορετική περίπτωση η δικαστική διεκδίκηση για τους 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους είναι μονόδρομος.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικαστές ετοιμάζουν αγωγές γιατί δεν πάγωσε (και) για το Δημόσιο η εισφορά αλληλεγγύης
Στα δικαστήρια πάνε την κυβέρνηση οι δικαστές για το γεγονός ότι δεν πάγωσε και για το δημόσιο τομέα η εισφορά αλληλεγγύης.
Η απόφαση ελήφθη γιατί στον προϋπολογισμό του 2022 που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης στην αναστολή της καταβολή της και στον δημόσιο τομέα.
Στο ΔΣ της 20ης Νοεμβρίου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων αποφασίστηκε η "...ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για την διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021”, γεγονός που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη και έθεσε το ζήτημα της επέκτασης της αναστολής στον δημόσιο τομέα, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της για δυναμική διεκδίκηση, όπερ και εγένετο.
Οι δικαστές ανέφεραν μετά τη συνάντηση πως "…πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη. Είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο το οποίο χωρίς καμία δικαιολογητική βάση επιβαρύνει το τρέχον έτος μόνο τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους στο δημόσιο την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από τον συγκεκριμένο φόρο τα κέρδη των μεγάλων εταιριών. Η Ένωση μας έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα”.
Παράλληλα οι δικαστές ουσιαστικά είχαν προειδοποιήσει πως θα στραφούν στα δικαστήρια για το θέμα: "…Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης για πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, που επιδιώκεται ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να καταστεί εφικτή το 2023. Η Ένωση θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια”.
Όπως είναι γνωστό στον προϋπολογισμό τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει συνεπώς εκκινεί η δικαστική διαδικασία διεκδίκησης της αναστολής.