oaednews

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Να μην ισχύσει η υποβάθμιση των πτυχίων των υφιστάμενων σπουδαστών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

 Να υλοποιήσει τη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να αποκατασταθεί η αδικία και να μην ισχύσει η υποβάθμιση των πτυχίων αναδρομικά ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας.


Αναλυτικά:


«Μία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες του ν. 4763/2020 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ήταν, να υποβαθμιστούν και τα πτυχία των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ).


Πλέον, από την ψήφιση του νόμου το Δεκέμβριο του 2020, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ υποβιβάζονται στην κατηγορία 3, από την κατηγορία 4 όπου βρίσκονταν μέχρι τότε σύμφωνα και με τον ΕΟΠΠΕΠ, αλλά και τα επίσημα έγγραφα των ίδιων των κατά τόπους ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ.


Η αρνητική αυτή εξέλιξη πυροδότησε έναν πολύμηνο αγώνα των σπουδαστών αυτών των σχολών ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, αλλά και υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών και των όρων σπουδών τους.


Κεντρικό αίτημα αυτού του αγώνα ήταν και εξακολουθεί να είναι η κατάργηση της διάταξης του ν. 4763/2020 για την υποβάθμιση του πτυχίου των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ.


Ταυτόχρονα οι σπουδαστές ζητούσαν τη μη αναδρομική εφαρμογή του νόμου για όσους ήδη βρίσκονταν στις Επαγγελματικές Σχολές όταν ψηφιζόταν ο νόμος ή πήραν παλιότερα το πτυχίο τους, αφού είναι απαράδεκτο και αθέμιτο να αλλάζουν οι όροι των σπουδών για όσους τις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρώσει.


Παρά το ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης δεσμεύτηκε ενώπιον των ίδιων των σπουδαστών για την απάλειψη έστω της αναδρομικότητας του νόμου, εν τέλει υπαναχώρησε και με τροπολογία που ψήφισε το καλοκαίρι, απάλλαξε μεν τους ήδη φοιτούντες από τις εξετάσεις πιστοποίησης διατήρησε, όμως, την ουσία της υποβάθμισης του πτυχίου αυτών των σπουδαστών, που από το επίπεδο 4 αυτό το πτυχίο οδηγήθηκε στο 3.


Πρόκειται, φυσικά, για έναν τεράστιο εμπαιγμό που έχει εξοργίσει τους χιλιάδες σπουδαστές των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ, οι οποίοι έτσι χάνουν επιπλέον και το δικαίωμα πρόσβασης στα Δ.ΙΕΚ όπως προβλέπει ο ν. 3475/2006.


Εν τω μεταξύ -και παρά τη δέσμευση του διοικητή του ΟΑΕΔ- σε πολλούς σπουδαστές δεν έχουν ακόμα κατατεθεί τα ένσημα από τη διπλή περίοδο της αναστολής της εργασίας τους λόγω της καραντίνας (3/2020-5/2020 και 11/2020-5/2021).


Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι θα πράξει η κυβέρνηση, ώστε:


• Να υλοποιήσει τη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να αποκατασταθεί η αδικία και να μην ισχύσει η υποβάθμιση των πτυχίων αναδρομικά


• Να κατατεθούν τα ένσημα της περιόδου της αναστολής εργασίας


• Να αναβαθμιστούν τα κτίρια και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου