oaednews

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Αριστερή Παρέμβαση ΟΑΕΔ: Τα ασύστολα ψεύδη της κυβέρνησης και η αλήθεια για το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη.

 τα ασύστολα ψεύδη της κυβέρνησης και   

η αλήθεια             για το αντεργατικό

                             τερατούργημα Χατζηδάκη


Με τον παραπλανητικό τίτλο  «Για την Προστασία της Εργασίας», οδεύει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους αφού καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα  που ισχύουν εδώ και 100 χρόνια. Ο τίτλος αλλά και όλη η συγκρότηση του νομοσχεδίου παραπέμπει στο Οργουλιανό δυστοπικό περιβάλλον του ‘1984’ , με γλώσσα που ακυρώνει την αλήθεια και διαστρέφει την πραγματικότητα.

Σε αυτό το πνεύμα και τα χρυσοταισμένα κανάλια εμφανίζουν  την κατάργηση του 8ωρου σαν την κατοχύρωση του . Όμως δεν ρωτάει κανείς, τον Υπ. Εργασίας και τους κυβερνητικούς φωστήρες                                                   «.. μα αφού ήταν κατοχυρωμένο εδώ και 100 χρόνια γιατί όλη η πρεμούρα να το κατοχυρώσει ο Χατζηδάκης ξανά».

 Η αλαζονεία της Κυβέρνησης είναι τέτοια που ένας υπουργός Εργασίας που δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του , που δεν ξέρει τι σημαίνει να αναζητείς εργασία, να αγωνιάς να κρατήσεις τη δουλειά σου διαπράττει την μέγιστη ΥΒΡΙ.  Εμφανίζει τον εργαζόμενο ισότιμο με τον εργοδότη , και χωρίς αιδώ τον ειρωνεύεται ισχυριζόμενος ότι « .. με το νομοσχέδιο μπορούν οι εργαζόμενοι την 5η ημέρα να μαζεύουν τις εληές … ». 

Αλλά ευρισκόμενος σε παροξυσμό ξεχνά ότι μετά την ΥΒΡΙ ακολουθεί η ΝΕΜΕΣΙΣ 

Ακολουθούν μερικά από τα ψέματα της Κυβέρνησης και οι αλήθειες : 


    • 1ο ΨΕΜΑ Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η διευθέτηση του χρόνου εργασίας,  γιατί η κυβέρνηση νομοθετεί την 4ημέρη εργασία.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι το «μέτρο» δεν έρχεται να καλύψει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά των επιχειρήσεων και του ΣΕΒ, που χρόνια τώρα επιδιώκουν να μπορούν να απασχολούν τους εργαζομένους όποτε, όσο και όταν τους έχουν ανάγκη. Οι εργαζόμενοι σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας, οικονομικής ανασφάλειας και εκβιαστικών διλημμάτων για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους θα εξαναγκάζονται να συμφωνούν για 10ωρη εργασία χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή (απλήρωτες υπερωρίες). Θα υποχρεώνονται, με λίγα λόγια, να πουν «ναι» στην αποστέρηση του ελάχιστου προσωπικού χρόνου τους, για ξεκούραση, μόρφωση, οικογενειακή ζωή, ψυχαγωγία και κοινωνικές επαφές.                                                                 

Οι υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ώρες και ταυτόχρονα αφαιρείται εισόδημα από τους εργαζομένους, καθώς μειώνεται το ποσοστό προσαύξησης από 60% σε 40% στις επιπλέον υπερωρίες σύμφωνα με το νόμο Χατζηδάκη, ενώ αυξάνονται κατά 15% τα κέρδη των επιχειρήσεων. 

Η κυβέρνηση παρακάμπτει τις επιπτώσεις που θα έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, την υγεία και την προσωπική και οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου η εργασία 60 ωρών την εβδομάδα. 


    • 2ο ΨΕΜΑ Η απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων τις Κυριακές εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας ωφελεί και πάλι τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των αυξημένων υπερωριών, με τις οποίες θα επιβαρύνουν τους εργαζομένους και θα αβγατίζουν τα κέρδη τους. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές δεν συνδέεται με καμία νομική υποχρέωση των εργοδοτών να αυξήσουν ανάλογα τις θέσεις εργασίας.


    • 3ο ΨΕΜΑ Εξισώνουμε τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών με εκείνες των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη, που σε συνέχεια προγενέστερου νόμου του ΠΑΣΟΚ, το  2012, μείωσε κατά 50% την αποζημίωση απόλυσης, καθεστώς που εφαρμόστηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα έριξαν «στα τάρταρα» τις οποίες αποζημιώσεις κατοχύρωνε ο εργαζόμενος σε περίπτωση απόλυσης, σήμερα, τον καλούν να πει και «ευχαριστώ» για την εξίσωση ανάμεσα σε εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια η αποζημίωση απόλυσης είναι «άγνωστη λέξη»,                                                                                                  

Σύμφωνα άλλωστε με την «Εργάνη» οι απολύσεις ξεπερνούν τα 2 εκατ. εργαζομένους, σε ετήσια βάση.


    • 4ο ΨΕΜΑ Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αποκαλύπτει την πραγματική υπερωριακή απασχόληση και την μαύρη - αδήλωτη εργασία


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η ψηφιακή κάρτα δεν πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση της αδήλωτης εργασίας, εφόσον δε συνοδεύεται από την αύξηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Δυστυχώς, όμως, δε θα ενταθούν οι έλεγχοι λόγω της προωθούμενης υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας. Με το υφιστάμενο καθεστώς στους χώρους δουλειάς και τα σημερινά ποσοστά εργασίας, η κάρτα αυτή θα γίνει ένα ακόμη εργαλείο ελέγχου από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, και όχι το αντίστροφο. Ουσιαστικά, θα είναι μια «ψηφιακή απάτη» της εφαρμογής του ωραρίου.


    • 5ο ΨΕΜΑ Επιβάλλουμε μέτρα ελέγχου των εργοδοτών για να περιοριστούν οι απολύσεις


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με έναν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε, κατήργησε την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις εργαζομένων. Έρχεται, τώρα, να τους απαλλάξει από την υποχρέωση που είχαν να επαναπροσλάβουν απολυμένους και να καταβάλλουν αποδοχές «υπερημερίας», σε περίπτωση που δικαστικά κρινόταν άκυρη η απόλυσή τους. Το μόνο που τους υποχρεώνει είναι να καταβάλουν μια μικρή αποζημίωση τριών μηνών τακτικών αποδοχών. 


    • 6ο ΨΕΜΑ Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος στοχεύει στην εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα τεράστιο «μηχανισμό φακελώματος», με το αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας. Καθίσταται προϋπόθεση για μπορεί ένα Σωματείο να κάνει Συλλογική Διαπραγμάτευση, για να προκηρύσσει απεργία και γενικότερα να ασκεί τη συνδικαλιστική του δράση η απογραφή στο -ήδη νομοθετημένο- Γενικό Μήτρωο (ΓΕΜΗΣΟΕ). Ουσιαστικά, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν το ΓΕΜΗΣΟΕ, για να ασκούν βία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με εκβιασμούς, απειλές, ποινές και απολύσεις.


    • 7ο ΨΕΜΑ Το δικαίωμα της απεργίας κατοχυρώνεται και θα ασκείται πλέον με δημοκρατικές διαδικασίες


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Αχτσιόγλου θεσμοθέτησε την υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών ενός Πρωτοβάθμιου Σωματείου για τη λήψη απόφασης για απεργία. Έρχεται τώρα ο υπουργός Εργασίας να επιβάλει την εξ αποστάσεως ψήφο για τη λήψη απόφασης για απεργία και για την εκλογή διοικήσεων των Συνδικάτων. Ο στόχος ξεκάθαρος: να αφαιρέσουν από τα Σωματεία τη δυνατότητα να συγκροτούν κοινότητα συμφερόντων και κοινή αντίληψη για το ρόλο των εργαζομένων στην πάλη για τα δικαιώματά τους. Επιδιώκουν να απονεκρώσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και να περιορίσουν τον ζωντανό δημοκρατικό διάλογο και την αντιπαράθεση απόψεων, διαδικασίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης και στην ενεργό συμμετοχή στους εργατικούς αγώνες. Είναι σαφές, όμως, ό,τι κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι η εγκυρότητα της ψήφου δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από καμία εξ αποστάσεως ηλεκτρονικού τύπου διαδικασία, ούτε η ακριβής ταυτοπροσωπία αυτού που ψηφίζει από το σπίτι του ή από το γραφείο του… υπό το άγρυπνο βλέμμα του εργοδότη.


    • 8ο ΨΕΜΑ Το προσωπικό ασφαλείας θα διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι με τον ορισμό, πέρα από το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων και του «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» στο ύψος του 33% «της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας», αποδυναμώνεται πλήρως η οποιαδήποτε άσκηση πίεσης από την απεργία προς τους εργοδότες και το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, η απεργία μετατρέπεται σε μια συμβολική πράξη, σε μια «καμπάνια διαμαρτυρίας», χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τον εργοδότη και αλλοιώνεται ο άμεσος διεκδικητικός χαρακτήρας της.


    • 9ο ΨΕΜΑ Μεταλλάσσεται η Επιθεώρηση Εργασίας και αναβαθμίζεται σε «Ανεξάρτητη» Αρχή


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη» Διοικητική Αρχή  καθιστά την Επιθεώρηση Εργασίας έναν τεχνοκρατικό, εισπρακτικό μηχανισμό, που δεν θα υπόκειται σε κανέναν πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός από την ανεξαρτησία από το Υπουργείο Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας αποκόπτεται και από τον μηχανισμό Κοινωνικού Ελέγχου που προβλεπόταν από το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο. Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα της ενδυνάμωσης της Επιθεώρησης Εργασίας δεν αφορά αλλαγές στην οργανωτική της δομή, αλλά την ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό, με υλικοτεχνική υποδομή και αρμοδιότητες. 


    • 10ο ΨΕΜΑ Η κυβέρνηση δείχνει την ευαισθησία της για τα έμφυλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς (βία, παρενόχληση κ.λπ.) και τους γονείς 


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι το ελληνικό κράτος ήταν υποχρεωμένο να κυρώσει διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες προϋποθέτουν και προβλέπουν την ύπαρξη μιας σειράς θεσμών και κατοχυρωμένων συλλογικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, όπως η συνδικαλιστική ελευθερία, η αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικών συμβάσεων, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας κ.λπ.πρόκειται Αναφορικά με τα έμφυλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, επί της ουσίας και σε συνδυασμό και με άλλες διατάξεις, όπως οι απολύσεις εγκύων και τεκουσών γυναικών, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο συντηρεί, αν όχι εντείνει, την υποταγή της γυναίκας στο χώρο δουλειάς, Όσο για την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και την πολυδιαφημισμένη άδεια πατρότητας, η ίδια η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1158 προβλέπει πολλή ευελιξία, τηλεργασία και γενικά, όλοι οι παράγοντες υπόκεινται σε ρυθμίσεις «ευέλικτες»: η εργασία, η άδεια, το ωράριο, ο χώρος εργασίας, τα πάντα!


να αποκτήσουμε τη δύναμη και την συλλογική αυτοπεποίθηση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας





 ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ



Ενάντια

 

    • στη κατάργηση του 8 ώρου

    • στη κατάργηση της υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή

    • στη αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των υπερωριών και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων

    • στον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας

    •  στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη







Αριστερή παρέμβαση        εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου