oaednews

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας.“Άνθρακας ο θησαυρός με την κινητικότητα. Παρατηρείται μείωση του προσωπικού στις υπηρεσίες μας”.

 ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 19/ 04 /2021

ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ 10

ΤΚ 41447 ΛΑΡΙΣΑ αρ. πρωτ. 13

ΤΗΛ FAX 2410-564501

Τηλ επικοινωνίας: 2431022099

εmail:eyoaedke@oaed.gr 

Πρoς:

Όλα τα μέλη μας συναδέλφους, Υπηρεσίες

Θέμα “Άνθρακας ο θησαυρός με την κινητικότητα. Παρατηρείται μείωση του προσωπικού στις υπηρεσίες μας”.


Ο Κύκλος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) έτους 2020 στον οποίο συμμετείχε ο ΟΑΕΔ έχει κλείσει. Αυτό μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά του σε σχέση με την ενίσχυση η όχι σε ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών ολόκληρης της περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας. Τα στοιχεία των μετακινήσεων από και προς τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της Κεντρικής Ελλάδας, δείχνουν ότι ο αριθμός του προσωπικού των υπηρεσιών μας μειώθηκε. Με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του 2020 αποχώρησαν περισσότεροι συνάδελφοί μας από ότι ήρθαν, αποχώρησαν συνάδελφοι από αντικείμενα πρώτης γραμμής, επιτείνοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Η μόνη υπηρεσία που ενισχύθηκε (το έχουμε αναφέρει άλλωστε ξανά) είναι η περιφερειακή διεύθυνση. Στις υπηρεσίες όμως με προβλήματα υποστελέχωσης μαζί με το ΚΠΑ2 Λάρισας και Λαμίας συγκαταλέγεται πλέον και το ΚΠΑ2 Καρδίτσας.

Θυμίζουμε ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ προ δυο μηνών με ανοιχτή επιστολή του προς όλους τους εργαζόμενους στις 22-01-2021 διεμήνυε με σιγουριά, ότι έχει κλείσει πλέον ο κύκλος της διαρροής που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενους κύκλους κινητικότητας και ότι οι όποιες απώλειες θα υπερκαλυφθούν από τις αιτήσεις, των (όπως ανέφερε) 559 υπαλλήλων άλλων φορέων για 260 θέσεις του οργανισμού μας.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, και τα λόγια του διοικητή ήταν απλά λόγια.  Αποδείχθηκε τελικά αυτό που όλοι μας γνωρίζαμε και είναι δύσκολο σε όλες τις διοικήσεις να το αποδεχτούν, γιατί είναι απλά η αξιολόγηση του έργου τους. Το ανθρώπινο δυναμικό στον ΟΑΕΔ είναι κουρασμένο, ψάχνει εξόδους διαφυγής και οι κύκλοι της κινητικότητας του προσφέρουν αυτή τη διέξοδο. Αποδείχθηκε επίσης ότι η επιθυμία των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ να αποχωρήσουν είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία συναδέλφων άλλων φορέων να έρθουν στον ΟΑΕΔ. Αποδεικνύεται περίτρανα πλέον, ότι οι συνθήκες εργασίας στον ΟΑΕΔ και ειδικά στα ΚΠΑ είναι τουλάχιστον απαράδεκτες και είναι αυτές που διώχνουν τους συναδέλφους.

Ο αναιτιολόγητα αυξανόμενος φόρτος εργασίας  προέρχεται από τις ανάγκες της διοίκησης να επιβεβαιωθεί επικοινωνιακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αλληλοεπικάλυψη καθηκόντων, η σύγκρουση ρόλων και αντικειμένων, που έχει προκαλέσει η διοίκηση ως αποτελέσματα ενός άτσαλου, χωρίς κανόνες τρόπου διοίκησης, (να γίνει έστω και στα γρήγορα για να μην έχουμε πρόβλημα) αυξάνει το αίσθημα της αδικίας αλλά και της ψυχικής και σωματικής κόπωσης στους υπαλλήλους.

Η μηδενική επιβράβευση των προσπαθειών των υπαλλήλων.

Τα γενικευμένα πλέον κρούσματα αναξιοκρατίας και βολέματος ημετέρων εδώ και εκεί, που επιτείνουν την αίσθηση της «αδικίας».

Η έντεχνη επικράτηση της φράσης "έτσι είναι τα πράγματα δεν αλλάζει κάτι"  που βολεύει ιδιαίτερα τους "βολεμένους" που έρχεται να επικαλύψει δίνοντας άλλοθι στη νέα πραγματικότητα των αδίστακτων ρουσφετιών. Δημιουργεί ένα αίσθημα γενικής παραίτησης από διεκδικήσεις και απάθειας για τα όσα συμβαίνουν μέσα στις υπηρεσίες.

Η σκόπιμη διασπορά και καλλιέργεια αισθήματος ανασφάλειας και φόβου σε όλα τα επίπεδα εντός των υπηρεσιών, αλλά  ακόμη και της προσπάθειας ελέγχου της προσωπικής έκφρασης συναδέλφων  εκτός υπηρεσίας.

Και όλα αυτά σε ένα οργανισμό που η διοίκησή της λειτουργεί χωρίς όραμα η οποία δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν μπορεί να δώσει προοπτική στον οργανισμό και να την μεταφέρει στους εργαζόμενους. Μια διοίκηση η οποία διοικεί με όρους παλαιότερων δεκαετιών, στην οποία επικρατεί η κουλτούρα του αποφασίζειν, του εκτελείν, του βολεύειν του εξυπηρετείν, λάθος η σωστό αρκεί να το κάνει. Μια διοίκηση που δεν ακούει, μια διοίκηση που δεν έχει επενδύσει και δεν έχει πιστέψει στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σαν Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας ‘’κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου’’ για σοβαρά μελλοντικά προβλήματα υπόστασης του οργανισμού μας. Δυστυχώς διαβλέπουμε ότι με ευθύνη αυτής της διοίκησης για τους λόγους που προαναφέραμε, στον επόμενο κύκλο κινητικότητας οι διαρροές σε ανθρώπινο δυναμικό θα είναι μεγαλύτερες. Επιπλέον ο συνδυασμός απώλεια προσωπικού λόγω κινητικότητας και νέες συνταξιοδοτήσεις θα είναι εκρηκτικός και θα δημιουργήσει πολλά λειτουργικά προβλήματα σε πολλές από τις υπηρεσίες μας.

Ο οργανισμός χρειάζεται νέες προσλήψεις, είναι υποχρεωμένη η διοίκηση εφόσον πιστεύει και παντού διατυμπανίζει τον κομβικό ρόλο του ΟΑΕΔ να πράξει το χρέος της. Είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται έτσι ώστε ο οργανισμός μας να ενισχυθεί με νέες προσλήψεις.


‘’Άνθρακας ο θησαυρός λοιπόν Κύριε Διοικητά με την κινητικότητα για εμάς στην Θεσσαλία.’’


 Το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας



Μπαζιάνας Γεώργιος Κλεονίκη Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου