oaednews

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση από ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.: Τελικά η Υπουργός δεν ήταν βουβή!!!


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΟΕΛ ΜΕ ΚΕΡΑΜΕΩΣ  - Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

            12 Απριλίου 2021 Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,


Στις 28/3/2021 εστάλη ανακοίνωση του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ. με θέμα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι παρατέθηκαν μόνο οι θέσεις του Προεδρείου και η κ Κεραμέως εμφανίστηκε βουβή…!

Στις 2/4/2021 συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. με θέμα την ανωτέρω συνάντηση.  Τελικά η Υπουργός δεν ήταν βουβή!

Συνοπτικά οι θέσεις της Υπουργού και του Γεν. Γραμματέα ήταν, οι  ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4763/2020 ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η πιστοποίηση των πτυχίων επιπέδου 3 από τον ΕΟΠΠΕΠ δεν μπορεί να καταργηθεί, για τις μεταβατικές διατάξεις πιθανόν να εξεταστεί μόνο για τη Β΄ τάξη.

Όσον αφορά τη θέση για μεταβατικές μόνο για τη Β΄ Τάξη πρόκειται  για ενέργεια απαράδεκτη που μόνο στόχο έχει να διασπάσει τον αγώνα των μαθητών μας. Σε ερώτηση μας αν το Προεδρείο συμμερίζεται τη θέση ότι οι νέες ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ. ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δόθηκε θετική απάντηση και δηλώθηκε ότι αγωνίζεται να καταργηθεί η πιστοποίηση λόγω της αντιφατικότητας του νόμου (άρθρο 9 παρ.2δ vs άρθρο 14 παρ.1α) και αυτό πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της ΟΕΛ!

Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι η αβελτηρία του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ να ενημερώσει τον κλάδο. Εξακολουθεί να λειτουργεί ως βοηθός κυβερνητικού εκπροσώπου. Άλλωστε οι κυνικές δηλώσεις του κ, Βούτσινου 11/4/2021 στο esos δείχνουν την κυβερνητική βούληση διάλυσης του θεσμού της Μαθητείας ΟΑΕΔ και το Προεδρείο της ΟΕΛ ας σταματήσει να τις εξωραΐζει! 

Παράλληλα εδώ και λίγες μέρες στελέχη που πρόσκεινται σε αυτό καθώς και κάποιοι εκ των συναδέλφων, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα να μας πείσουν ότι ο νόμος 4763/2020 έχει αντιφάσεις, ότι δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε και ότι οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ με ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν στη Β/Βάθμια Εκπαίδευση και να γίνουν ελκυστικές! Βασικός σκοπός αυτής της τακτικής είναι η απαξίωση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΛ (8/2/2021) και η εξυπηρέτηση κυβερνητικών πολιτικών υποβάθμισης της Μαθητείας.

 Θέλουμε να ενημερώσουμε ΥΠΕΎΘΥΝΑ ΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ότι ο νόμος δεν περιέχει αντιφάσεις, περιέχει διατάξεις που προσδιορίζουν τι έγινε στη Μαθητεία του ΟΑΕΔ.

Και εξηγούμαστε:

1. Με το άρθρο 2 Ορισμοί περ.ιι) του ν.4763/2020 περιγράφεται μια νέα κατάσταση για το τι θεωρείται “Τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα” δεδομένου ότι καταργήθηκε ο όρος μη τυπική εκπαίδευση του ν.3879/2010. Στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα ανήκουν:

- Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

- Τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

- Η μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση επιπέδου 3

- Η μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική κατάρτιση επιπέδου 5

- Η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως διαπιστώνετε η μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση επιπέδου 3 όπου εντάχθηκαν οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και οι Ε.Σ.Κ., αποτελεί μια διακριτή δομή η οποία ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΈΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. 

Αυτό ακριβώς περιγράφεται στο κεφάλαιο Γ΄ του νόμου 4763/2020 και στα άρθρα 9 έως 15 καθώς επίσης και στα άρθρα 41,44 (Οδηγοί Κατάρτισης), 42 (Πιστοποίηση αποφοίτων) και 169. 

Παράλληλα οι νομοθέτες φρόντισαν να κατεδαφίσουν με το νόμο 4763/2020 (άρθρο 170) οτιδήποτε είχε σχέση με τις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ του ν. 3475/2006. Συγκεκριμένα τα άρθρα 10-14 που αναφέρονται στην ίδρυση ΕΠΑ.Σ., στην κατάργηση τίτλων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων ισοτιμίας με τα ΕΠΑ.Λ. δηλαδή τη χορήγηση πτυχίων ειδικότητας επιπέδου 4 , στις εγγραφές και κατατάξεις στα ΙΕΚ και στην παράταση μέχρι το 2022,  η οποία παρείχε τη δυνατότητα στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους μέχρι το 2022. 

Πλήρης κατεδάφιση του ν.3475/2006 με αναδρομικότητα!!!!

Ο ν.4763/2020 για τις νέες ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ είναι ένα δέμα που έμεινε μόνο το περιτύλιγμα του ονόματος και η απαξίωση του περιεχομένου του!!!

Και δεν έφθανε αυτό καταργήθηκαν και τα Ι.Ε.Κ. ΟΑΕΔ και πρέπει να αναμένουμε ΚΥΑ για επανίδρυση τους! Πόσα και ποια δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Τι κάνει για αυτό το Προεδρείο;

Δυστυχώς για όλους όσους επενδύουν στη νέα επικοινωνιακή πομφόλυγα της Κυβέρνησης και της Διοίκησης, ας αντιληφθούν ότι το μόνο που “κερδίζουν” είναι η απώλεια στοιχειώδους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης από τους εκπαιδευτικούς και η απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης.

ΔΕΝ ΧΩΡΟΎΝ ΦΤΙΑΣΙΔΏΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν.4763/20 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. 

ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.

ΤΟ ΨΉΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ο.Ε.Λ. (8/2/2021) ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΌΜΟ:


    • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ. ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΗ Ε.Ε.Κ..

    • ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ - ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ-  ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3475/2006 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ. ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

    • ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 13ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4.

    • ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΕΚ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

    • ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ.


Υ.Γ.1: Τροπολογίες και  ερωτήσεις ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ για μεταβατικές διατάξεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης από την αντιπολίτευση και την συμπολίτευση! Άφαντος ο πρ. Πρόεδρος της ΟΕΛ, πρ. Δ/ντης ΕΠΑ.Σ. και νυν Βουλευτής.

Υ.Γ.2: Το Προεδρείο της Ο.Ε.Λ. να καλέσει τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ να βεβαιώσουν εγγράφως ό,τι δηλώνουν στις μεταξύ τους συναντήσεις και ας πάψει να κομίζει άκριτα τα λεγόμενα τους! Ευτελίζεται …

Υ.Γ.3: Άφαντο το Υπουργείο Εργασίας…! Ασχολείται με την κατεδάφιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών νόμων!

Υ.Γ.4: ΕΟΠΠΕΠ ΤΩΡΑ! 

-Μετά το ν.4763/22020 

https://www.eoppep.gr/index.php/el/qualification-certificate/national-qualification-framework        Πτυχίο ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Επίπεδο 3.

-Πριν το ν.4763/2020 https://www.eoppep.gr/images/European/ETHNIKO_PLAISIO_PROSONTON_NOVEMBER_2016.pdf    (σελ.11)         Πτυχίο ΕΠΑ.Σ. επίπεδο 4!!!

-Και συνεχίζουμε από την ιστοσελίδα

https://www.eoppep.gr/index.php/el/qualification-certificate/professional-rights 

επιλέγουμε δομή ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ. και ανοίγει σελίδα με ειδικότητες ΟΑΕΔ.

 Πτυχίο ΕΠΑ.Σ. ΜΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ .Επίπεδο 4!!!. Βρήκαμε τη διαφορά! Αλλαγή σειράς του όρου ΕΠΑ.Σ.!!!

Κρίμα!!! Τόση υποκρισία, τόση κοροϊδία, τόση ειρωνεία στους μαθητές και τους γονείς, τόση απαξίωση στον κλάδο μας και στην κοινωνία με την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ! 

Να τη χαίρονται αυτοί που τη σχεδίασαν, αυτοί που την αποδέχτηκαν, αυτοί που ψάχνουν φτιασιδώματα!

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου