oaednews

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Στα «κάγκελα» οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Λάρισας

 

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ *ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ

Να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί ζητούν μαθητές της ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Λάρισας, αντιδρώντας στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, που έρχεται με τον νέο νόμο 4763/2020 που προβλέπει τη μεταφορά τους από την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που συνοδεύεται από την υποβάθμιση των πτυχίων τους, καθώς πλέον θα λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και για να πάρουν πτυχίο θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ.


Η εκπρόσωπος των μαθητών Άννα Μαρία Μαξίμ μεταφέρει στην «Ε» τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί μετά την ψήφιση του νόμου, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και αδικία που συντελείται, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης σχολικής χρονιάς.
«Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020 (ΦΕΚ254/ΤΑ/ 2020) μεταφέρονται από την Aνώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Μεταγυμνασιακή Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση με τον ίδιο τίτλο. Τα πτυχία ειδικότητας υποβαθμίζονται από το επίπεδο 4 του εθνικού πλαισίου προσόντων και την ισοτιμία και αντιστοιχία τους με τα ΕΠΑ.Λ και μεταφέρονται στο επίπεδο 3 το οποίο δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Οι νέες ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. θα δίνουν πλέον Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Β.Ε.Ε.) και τα πτυχία ειδικότητας θα δίνονται μετά από εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ. Προτιμήσαμε να φοιτήσουμε στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., γνωρίζοντας ότι θα αποκτήσουμε πτυχίο επιπέδου 3, με ενδοσχολικές εξετάσεις και επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4. Αν ήμασταν εξαρχής ενήμεροι ότι θα αποκτήσουμε μια απλή βεβαίωση παρακολούθησης της ειδικότητας και, εν συνέχεια, πτυχίο επιπέδου 3, κατόπιν, πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, ουδέποτε θα επιλέγαμε να φοιτήσουμε στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. Με τον νόμο όμως αυτόν χάνονται αυτά τα δικαιώματα και άμεσα υποβαθμίζονται οι σχολές. Μια υποβάθμιση μάλιστα που γίνεται εν μέσω μιας δυσμενούς σχολικής χρονιάς, κατά την οποία πέραν του ότι στερούμαστε τη διά ζώσης εκπαίδευση, οι περισσότεροι μαθητές της Α’ τάξης δεν είχαμε τη δυνατότητα έναρξης πρακτικής άσκησης, πράγμα που αντιβαίνει στις προϋποθέσεις φοίτησης.
Η υπουργός Παιδείας αν όντως ενδιαφέρεται για την παιδεία, ας επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα, όπως τη διανομή των τάμπλετ, που επιτέλους έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και ακόμη δεν έχει δρομολογηθεί. Αν θέλει να βγάζει νόμους και αποφάσεις, ας επιταχύνει την απόφαση πληρωμής πρακτικής άσκησης των μαθητών που λόγω αναστολής γίνεται με άλλες διατάξεις, και υπάρχει τεράστια καθυστέρηση τεσσάρων πλέον μηνών από την αρχή του έτους. Η Υπουργική Απόφαση για την πληρωμή των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου που πάλι ήμασταν σε αναστολή, πάρθηκε τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα να παρακρατηθεί ένα ποσό λόγω πληρωμής ποσών από προηγούμενο έτος.
Απαιτούμε λοιπόν να εισακουστεί το αίτημά μας για μη επιβολή αυτού του νόμου ή τουλάχιστον ζητούμε μια μεταβατική διάταξή του, ώστε να έχει ισχύ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος εισαγωγής ώστε να ισχύει για μαθητές που θα κάνουν εγγραφή με τα νέα δεδομένα που θα τα γνωρίζουν εξαρχής και θα είναι ενημερωμένοι. Όσοι ήδη φοιτούμε στις ΕΠΑ.Σ να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας με το καθεστώς το οποίο η διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. μάς προσκάλεσε τα προηγούμενα έτη να γραφτούμε και σε καμία περίπτωση να μην ισχύσει ο νόμος αναδρομικά για πτυχία που έχουν δοθεί προηγούμενες χρονιές και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για εύρεση εργασίας!» αναφέρει η εκπρόσωπος των μαθητών ΕΠΑ.Σ Ο.Α.Ε.Δ. Λάρισας.
Εν τω μεταξύ, καταγγέλλουν επίσης ολιγωρία της διοίκησης της ΕΠΑ.Σ. στο θέμα της υπογραφής συμβάσεων για την αμειβόμενη πρακτική άσκηση των μαθητών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά. «Εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς, η διοίκηση της ΕΠΑ.Σ. δεν προνόησε για την έγκαιρη υπογραφή συμβάσεων που αφορούν την αμειβόμενη πρακτική άσκηση των μαθητών, όπως υπόσχεται η ΕΠΑ.Σ., με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα οι μαθητές όλα τα χρήματα της χρονιάς τους, που είναι αναγκαία για τον βιοπορισμό τους. Ζητούμε, λοιπόν, να κινητοποιηθεί η διοίκηση της ΕΠΑ.Σ., να μην εθελοτυφλεί και να εισακουστούν τα αιτήματά μας για την τροποποίηση του νόμου και για τη διευθέτηση του ζητήματος των χρημάτων για όσους δεν υπέγραψαν σύμβαση, γεγονότα άδικα που οδηγούν σε αδιέξοδο τους σπουδαστές».
Οι μαθητές τονίζουν ότι αυτή η αλλαγή, δεν είναι απλώς ανέντιμη αλλά και παράνομη. «Όλη αυτή η αναταραχή μέσω του νόμου 4763/2020, δεν είναι απλώς ανέντιμη προς νέους ανθρώπους, αλλά και ευθέως παράνομη, ως αντίθετη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιβάλλει σε περιπτώσεις τόσο μεγάλης αλλαγής νομοθετικών καθεστώτων και ιδίως συστημάτων εκπαίδευσης, την πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων και ρυθμίσεων για την προστασία των εν τω μεταξύ γεννηθέντων δικαιολογημένων συμφερόντων και κεκτημένων δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως, μάλιστα, των νέων. Έτσι, όμως, παραβιάζονται κατάφορα σε βάρος μας οι συνταγματικά προστατευόμενες αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής μας ανατρέπεται όλο το πλαίσιο σπουδών που γνωρίζαμε και συνειδητά επιλέξαμε». Τέλος, οι μαθητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε συνεννόηση με μαθητές από τις ΕΠΑ.Σ. όλης της Ελλάδας, προκειμένου να δικαιωθούν.
Εν τω μεταξύ, στο πλευρό των μαθητών τάσσεται και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ο.Α.Ε.Δ.. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρος Ιωαννίδης σε δήλωσή του στην «Ε» τονίζει ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα των μαθητών και η Πολιτεία θα πρέπει να το διορθώσει άμεσα. «Οι μαθητές δικαίως ξεσηκώθηκαν, μπήκαν με άλλες συνθήκες και ξαφνικά λίγο πριν πάρουν το πτυχίο τους, έρχεται ένας νόμος και φέρνει τα πάνω κάτω. Η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει πολιτική εντιμότητα και να διορθώσει άμεσα το λάθος που κάνει. Είμαστε στο πλευρό τους».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

https://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου