oaednews

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

                                                                                                            2 Μαρτίου 2021

Τι σημαίνει η εκκωφαντική σιωπή του Προεδρείου της ΟΕΛ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας διαχρονικά έδινε και δίνει μάχες για την αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι απλά κρίσιμη. Οι αλλαγές που επιβάλει ο νέος νόμος 4763/2020 στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα διάλυσης του εθνικού πλαισίου λειτουργίας της Μαθητείας. Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα διαλύει βασικούς θεσμούς των συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπως τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας, εισάγει την υποεκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή, καταργεί την κοινωνική κινητικότητα στην εξέλιξη των αποφοίτων και μάλιστα αναδρομικά (π.χ. εγγραφές στα ΙΕΚ), διαλύει βασικά θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των υπηρετούντων εκπαιδευτικών τακτικών και έκτακτων (κατάργηση του  ν.1566/1985). Επιδιωκόμενος στόχος;

Η άλωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΔ με τη μεγάλη εικόνα να κινείται γύρω από την κατάργηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων “υπέρ ΟΑΕΔ” και την απόλυτη εξάρτηση των εσόδων  του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και το πάγωμα του Π.Δ. 70/2019 για το οργανόγραμμα των υπηρεσιών του.

Στις 8/2/2021 δημοσιοποιήθηκε από το Δ.Σ. της ΟΕΛ ψήφισμα της  Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων σχετικά με την εξέλιξη του θεσμού της Μαθητείας και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο κλάδος μας για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς διατάξεις του νέου νόμου 4763/2020 για τις ΕΠΑ.Σ. και τα Ι.Ε.Κ.. Ας μας πει το Δ.Σ  τι ενέργειες έχει κάνει για να προωθήσει αυτά που αποφασίσαμε στη Γενική Συνέλευση.

Ως παράταξη στις 17/2/2021 υποβάλαμε αίτημα σύγκλισης του Δ.Σ. της ΟΕΛ με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν από το ψήφισμα της Γ.Σ. της ΟΕΛ.. Μέχρι τώρα από το Προεδρείο εισπράττουμε εκκωφαντική σιωπή! Για ποιο λόγο το Προεδρείο δεν ανταποκρίνεται σε βασικές καταστατικές διαδικασίες; Θεωρεί ότι οι συνεδριάσεις αυτή την περίοδο είναι πολυτέλεια;

Στο μεταξύ η Διοίκηση αποστέλλει στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ στις 19-2-2021, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σε εφαρμογή του νέου νόμου 4763/2020, με την οποία αποκλείονται από τις εγγραφές- κατατάξεις στα Ι.Ε.Κ. οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ. και μάλιστα αναδρομικά! Ως παράταξη καταγγείλαμε το γεγονός αυτό με ανακοίνωση μας στις  22-2-2021. Δεν είχαμε καμία δημόσια θέση με ανακοίνωση του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ. για το θέμα αυτό.

Στις  18/2/2021   επισκέφθηκε τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ ο Υπουργός Εργασίας και είχε συνάντηση με τη Διοίκηση και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ,  η οποία μάλιστα έθεσε το θέμα της υποβάθμισης των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ και της ψήφισης τροπολογίας μεταβατικών διατάξεων για τους 8000 μαθητές των ΕΠΑ.Σ.. Που ήταν το Προεδρείο της ΟΕΛ;  Συνάντησε τον Υπουργό κατά την επίσκεψη του στον ΟΑΕΔ και αν ναι  γιατί δεν ενημερώνει;

Συνάδελφοι του Προεδρείου οι συλλογικές διαδικασίες του Δ.Σ. της ΟΕΛ, η προώθηση των ψηφισμάτων της Γ.Σ. της Ο.Ε.Λ., οι επαφές με τη Διοίκηση και τους Υπουργούς αποτελούν βασικές καταστατικές υποχρεώσεις και καθήκοντα του Προεδρείου. Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι γονείς ανησυχούν και οργίζονται για τις εξελίξεις που έφερε ο νόμος 4763/2020.

Ως παράταξη δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε νόμιμη εκδήλωση του δίκαιου αγώνα των μαθητών μας και το ίδιο καλούμε να πράξει και το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ..

 Η τακτική της σιωπής του Προεδρείου εξυπηρετεί όλες και όλους που θέλουν να ξεμπερδέψουν με το θεσμό της μαθητείας και να τον απαξιώσουν στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα. Εξυπηρετεί την κυβερνητική επιλογή υποβάθμισης της μαθητείας του ΟΑΕΔ από το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο επίπεδο  3 των Σχολών Κατάρτισης Σ.Ε.Κ.,  με σκοπό την ερημοποίηση των σχολών και τη συρρίκνωση των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Αυτό ακριβώς αποτελεί τη μήτρα όλων των δεινών της Μαθητείας του ΟΑΕΔ που οφείλονται στο νόμο 4763/2020.

Το Προεδρείο πρέπει να ενημερώσει αν έχει έρθει σε επαφή με κόμματα , με φορείς ή περιμένει τις ενέργειες της Διοίκησης για τις μεταβατικές διατάξεις? Ως παράταξη στο βαθμό που μας επιτρέπει η θέση μας ως μειοψηφία, προκαλέσαμε διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερωτήσεις στη Βουλή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλα κόμματα, ενώ παράλληλα ενημερώνουμε τοπικά ΜΜΕ για την ανάδειξη των θεμάτων.

Προτείνουμε με ευθύνη των πρωτοβάθμιων Συλλόγων της Ο.Ε.Λ για κάθε Περιφέρεια να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά , ενημερωτικές Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να γίνει αναλυτική παρουσίαση του ν.4763/2020 και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και των Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ.. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συναδέλφους. Η πανδημία δεν μπορεί να  αποτελεί άλλοθι αδράνειας των θεσμών. Να ακουστούν και να δοκιμασθούν όλες οι απόψεις!

                                                                           Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου