oaednews

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τελικά υποβαθμίστηκαν οι σχολές του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη? Ανακοίνωση ΟΕΛ ΟΑΕΔ

 Ανακοίνωση ΟΕΛ ΟΑΕΔ 

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι την  Τετάρτη 10/03/2021 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. της ΟΕΛ μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εκτιμηθούν οι ενέργειες που έχουν γίνει μετά την τελευταία Γ.Σ. της ΟΕΛ στις 02/02/2021 και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας, σχετικά με τον Ν. 4763/2020 και τις επιπτώσεις  του στα σχολεία μας.

   Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις συναντήσεις  που πραγματοποίησε το Προεδρείο της ΟΕΛ ώστε να προωθήσει τις διεκδικήσεις μας:

  • Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, στο Υπουργείο στην Αθήνα, την Τρίτη 9/3/2021.
  • Συνάντηση με τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Καλαφάτη, στο Υπουργείο στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 24/2/2021.
  • Συνάντηση με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Αντωνίου, την  Παρασκευή 5/3/2021.

  Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ενημερώσαμε τον  κ. Χατζηδάκη για τα βασικά θέματα που αφορούν  τα σχολεία και τον κλάδο μας. Του τονίσαμε ότι ο Νόμος 4763/2020 υποβιβάζει  και συρρικνώνει τις Σχολές μας, μεταβάλλοντας δραματικά τον τρόπο λειτουργίας τους.  Εκφράσαμε επίσης την έντονη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παρά τις ενέργειες της ΟΕΛ, της Διοίκησης και των Φορέων, δεν υιοθέτησε τις βασικές μας θέσεις, με αποτέλεσμα ο νέος Νόμος να υποβαθμίζει τις σχολές.

Του ζητήσαμε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τα παρακάτω:

1              Μεταβατικές διατάξεις για του μαθητές μας, οι οποίοι ήδη φοιτούν στην Α’ & Β’ τάξη των ΕΠΑΣ, ώστε να αποφοιτήσουν με τις διατάξεις του Ν. 3475/2006, με τις οποίες και εισήχθησαν. Μάλιστα του αναφέραμε ότι οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι γονείς ανησυχούν και οργίζονται με τις εξελίξεις που έφερε ο Ν. 4763/2020 κι ότι ξεκίνησαν ήδη διαμαρτυρίες και καταλήψεις σε αρκετά σχολεία, των οποίων η λειτουργία δεν ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Του καταθέσαμε επιστολές διαμαρτυρίας μαθητών μας. Επίσης του δηλώσαμε ότι εμείς ως εκπαιδευτικοί είμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα τον μαθητών μας και σε κάθε νόμιμη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα επιλέξουν.

2              Χορήγηση πτυχίων  για τους  μαθητές μας μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις που τους οδηγεί σε επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4 (όπως ίσχυε με τον Ν.3475/2006) και κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ (άρθρο 14 παρ.1α του Ν. 4763/2020).

3              Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4763/2020 που κατατάσσουν τις σχολές μας μαζί με τις Σ.Ε.Κ. & Ε.Σ.Κ. προσδίδοντας σε αυτές χαρακτηριστικά κατάρτισης.

4              Δυνατότητα εγγραφής και κατάταξης των αποφοίτων των ΕΠΑΣ στα ΙΕΚ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ενημερώσαμε τον Υπουργό ότι η Εγκύκλιος Γ.Γ.Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. - 17029/11-02-2021 του Υπουργείου Παιδείας σε εφαρμογή του Ν. 4763/2020, αποκλείει από τις εγγραφές – κατατάξεις στα ΙΕΚ τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Δημιουργούνται έτσι απόφοιτοι δύο ταχυτήτων μεταξύ αποφοίτων ΕΠΑΣ ακόμη και της ίδιας χρονιάς. Αυτοί οι οποίοι πρόλαβαν να εγγραφούν στα ΙΕΚ κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που τους έδινε ο Ν. 3475/2006 κι αυτοί που θα επιθυμούσαν να εγγραφούν μεταγενέστερα, αλλά ο νόμος καταστρατηγεί τα δικαιώματά τους. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κατάφορη αδικία και απαράδεκτη πρακτική.

5              Άμεση ψήφιση τροπολογίας για χρηματοδότηση των σχολών του ΟΑΕΔ, καθώς και για το «πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο»  από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

6              Απαλλαγή μαθητών μας από προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις λόγω COVID-19

7              Ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων του κλάδου μας, όπως:

·         Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών στον ΟΑΕΔ

·         Αναβάθμιση των εργαστηρίων μας & των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολών

·         Έξοδα κίνησης

·         Αναγνώριση παιδαγωγικού σεμιναρίου.

Ο Υπουργός μας απάντησε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για τα περισσότερα θέματα και από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ ο οποίος επίσης του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν άμεσα.

   Όσον αφορά την τροπολογία για τη χρηματοδότηση, μας ανέφερε ότι  είναι και για το Υπουργείο βασικής προτεραιότητας και πιέζει για να ψηφιστεί άμεσα ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

   Για τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία αφορούν τις σχολές μας, μας ανέφερε ότι παρόλο που όταν ο ίδιος ανέλαβε το Υπουργείο είχε ήδη ψηφιστεί ο Ν. 4763/2020, θα προσπαθήσει να επιλυθούν τα οποία προβλήματα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

   Για τα πάγια αιτήματα του κλάδου μας ανέφερε ότι είναι χρόνια θέματα για τα οποία δήλωσε την πρόθεσή του, αφού τα μελετήσει, να συνεχιστεί ο διάλογος.

Ανάλογα, το Προεδρείο του Δ.Σ. της ΟΕΛ ενημέρωσε αναλυτικά τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης και τη Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου για όλα τα παραπάνω θέματα στις συναντήσεις τους, τονίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.

Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΛ ενημέρωσαν για συναντήσεις που είχαν με πολιτικούς φορείς και βουλευτές καθώς και για τις επερωτήσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές της περιοχής τους, σχετικά με τα αιτήματά μας.

 Το Προεδρείο της ΟΕΛ ομόφωνα αποφάσισε:

 Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, καταγγέλλοντας την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης, η οποία έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την αναστάτωση που προκαλείται και για την υποβάθμιση γενικότερα του θεσμού της Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Ο Ν. 4763/2020 εμπεριέχει διατάξεις που είναι ‘τιμωρητικές’ και απαράδεκτες για τις σχολές του ΟΑΕΔ και την ιστορία του αλλά για τους ίδιους τους μαθητές μας και τους αποφοίτους μας.

Να κατατεθεί και πάλι Υπόμνημα στους φορείς, επιμελητήρια κ.τ.λ. ώστε να συνεχιστεί η στήριξη και το ενδιαφέρον τους για τον αγώνα και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Καλούμε και πάλι τα πρωτοβάθμια σωματεία αφού συγκαλέσουν τα Δ.Σ. να προχωρήσουν σε ενημέρωση των σχολείων αρμοδιότητάς τους, είτε δια ζώσης είτε με ενημερωτικές Γ.Σ. διαδικτυακά, προκειμένου να λάβουν γνώση αναλυτικά οι συνάδελφοι για τις επιπτώσεις του Ν.4763/2020 στις ΕΠΑΣ & ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Η πανδημία άλλωστε δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στη δράση μας.

Δηλώνουμε ότι εμείς ως εκπαιδευτικοί είμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα τον μαθητών μας και σε κάθε νόμιμη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα επιλέξουν. Τα αιτήματα των μαθητών είναι δίκαια και τους στηρίζει όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα του ΟΑΕΔ αλλά και η κοινωνία. Αυτός ο εμπαιγμός εις βάρος των σχολών του ΟΑΕΔ δημιουργεί μία μεγάλη δεξαμενή αγανακτισμένων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ, μαθητών, γονέων και αποφοίτων, των οποίων τα επαγγελματικά τους δικαιώματα απειλούνται από την αναδρομική ισχύ του Νόμου.

Να συνεχιστεί η κοινοποίηση των προβλημάτων που δημιούργησε ο Ν. 4763/2020 στα σχολεία μας καθώς και των αιτημάτων μας στην κοινωνία.

 

Συνάδελισσες – Συνάδελφοι

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η πανδημία διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας ώστε να προασπίσουμε τα σχολεία και τους μαθητές μας.

       

 

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ                                 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΣΥΛΗΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου