Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Γιώργου Χριστοφίδη
Tο ένα τέταρτο των βρετανικών επιχειρήσεων αναμένει να προχωρήσει σε απολύσεις εάν ο υπουργός Οικονομικών δεν παρατείνει το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας (furlough scheme) το οποίο πρόκειται να λήξει στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με έρευνα των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (BCC).
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.115 μέλη της BCC, το 61% των εταιρειών κατέγραψε μείωση εσόδων από τον περασμένο Οκτώβριο τη στιγμή που μόλις το 19% ανέφερε αύξηση εσόδων και το 20% καμία αλλαγή.
Επιχειρήσεις όπως καταστήματα λιανικής είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν μειωμένα έσοδα (74%) στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και εταιρείες με λιγότερους από 10 υπαλλήλους (65%).
Όταν ρωτήθηκαν για πόσο καιρό θα μπορούσαν να συνεχίσουν μέχρι να εξαντληθούν τα χρηματικά αποθέματά τους, το 23% δήλωσε ότι το διάστημα αυτό είναι λιγότερο από τρεις μήνες ενώ το 28% δήλωσε ότι διαθέτει χρήματα για περισσότερο από 12 μήνες.
«Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα ενός επιχειρηματικού τοπίου που έχει συμπιεστεί σοβαρά από τα επαναλαμβανόμενα lockdowns και τις μαζικές αλλαγές στις συνθήκες λειτουργίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι χωρίς το τεράστιο ποσό της κρατικής στήριξης που έχει δοθεί μέχρι σήμερα σε εταιρείες, οι χρεοκοπίες και οι απώλειες θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερες», αναφέρουν τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, αξιολόγησαν επίσης την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων υποστήριξης καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης, με το Coronavirus Job Retention Scheme (CJRS), το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας, να λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία. Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) δήλωσαν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, το 28% κάπως αποτελεσματικό και το 4% δήλωσε ότι δεν είναι αποτελεσματικό.
Όταν ρωτήθηκαν τι θα μπορούσαν να κάνουν οι επιχειρήσεις τους εάν τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης λήξουν σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το 25% των εταιρειών δήλωσε ότι θα «απολύσει προσωπικό», το 25% ότι θα «μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού» και το 19% θα «ακυρώσει» ή θα μειώσει επενδυτικά προγράμματα ή τις προσλήψεις εργαζομένων».
Προτάσεις προς την κυβέρνηση
Η ένωση βρετανικών επιμελητηρίων καλεί παράλληλα την κυβέρνηση:
1) Να παρέχει ένα σαφές σχέδιο για το άνοιγμα της οικονομίας, παρέχοντας πραγματική σαφήνεια για τη μετάβαση σε χαμηλότερους περιορισμούς, παρέχοντας ένα αξιόπιστο σχέδιο και δίνοντας στις επιχειρήσεις προειδοποίηση για το πότε θα γίνουν αλλαγές, επιτρέποντάς τους να προετοιμαστούν για αυτές
2) Προστασία των θέσεων εργασίας μέσω της επέκτασης του προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας μέχρι την πλήρη επανέναρξη της οικονομίας και τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου 2021. Ζητείται επίσης η επέκταση της υποστήριξης αυτοαπασχολούμενων
3) Υποστήριξη της ταμειακής ροής των επιχειρήσεων
4) Διατήρηση της οικονομίας σε κίνηση με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη βελτίωση του συστήματος τεστ και ιχνηλάτησης (test & trace)
Furlough Scheme και προϋπολογισμός
Το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας (furlough) κόστισε 46 δισεκατομμύρια λίρες έως τα μέσα Δεκεμβρίου - το πιο ακριβό μέτρο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης - και την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε ότι το 18% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα πληρώνονταν μέσω του προγράμματος αυτού.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παρουσιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό στις 3 Μαρτίου, υποσχόμενος περισσότερη υποστήριξη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το εύρος των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν καθώς οι δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν ήδη ωθήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου