oaednews

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

                                                                   22  Φεβρουαρίου 2021

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.

Ο νόμος 4763/2020 άρχισε να εφαρμόζεται… Με εγκύκλιο της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.& Δ.Β.Μ  -17029/11-2-2021- το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει όλα τα Ι.Ε.Κ. της χώρας δημόσια και ιδιωτικά, ότι σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.4763/2020 που αφορούν μεταξύ άλλων και τις εγγραφές στα Ι.Ε.Κ. οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ. δε μπορούν να εγγραφούν ή να καταταγούν στα Ι.Ε.Κ.!!!

Συναδέλφισσες/οι,

Όλα όσα έχουν αναφερθεί στις συχνές μας ανακοινώσεις, αλλά και όλα όσα αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ο.Ε.Λ., έρχονται να επιβεβαιωθούν με τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του ν.4763/2020 από το Υπουργείο Παιδείας.

Τι περιγράφεται στην εισαγωγή της ανακοίνωσης μας; Ο νέος νόμος 4763/2020 στην παρ. 2 του άρθρου 170 καταργεί το άρθρο 12 του νόμου 3475/2006. Καταργεί δηλαδή την ισοτιμία των πτυχίων ειδικότητας των ΕΠΑ.Σ. με τα ΕΠΑ.Λ. και τη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων  ΕΠΑ.Σ. στα Ι.Ε.Κ.. Τι προκύπτει από την εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας; Αποκλείονται για εγγραφή στα ΙΕΚ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑ.Σ. ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησης τους!!!

Συμπέρασμα1: Η παρ. 2 του άρθρου 170 του νόμου 4763/2020  που κατά τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ αναβάθμισε τις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους αποφοίτους!!!

Συμπέρασμα 2: Άλλη μια εξαπάτηση εισαγόμενων σπουδαστών στα ΙΕΚ. Με την απόφαση Διοικητή για εισαγωγή σπουδαστών (47193/6-8-2020) στο χειμερινό εξάμηνο των ΙΕΚ ΟΑΕΔ κλήθηκαν να φοιτήσουν μεταξύ άλλων και απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ.. Τώρα τέλος! Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν!!! Δυο  μέτρα και δυο σταθμά για τους αποφοίτους μας!!!

Συμπέρασμα 3: Όλη η επικοινωνιακή κυβερνητική πολιτική περί επιπέδων 3 και 4 καταρρέει μέρα με τη μέρα όπως καταρρέουν τα ψεύδη. Αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει με τα επίπεδα προσόντων – στο 3 είμασταν στο 3 παραμείναμε- όπως διατείνεται η Διοίκηση, υπηρεσιακοί παράγοντες και μέλη του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ., τότε γιατί αποκλείονται οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ. από τα Ι.Ε.Κ.; Η απάντηση είναι απλή. Ισχύει αυτό που λέγαμε ένα χρόνο πριν την ψήφιση του 4763/2020, ότι οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. παρείχαν πτυχία ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων λόγω της ισοτιμίας τους με τα ΕΠΑ.Λ. και ο νόμος που έρχεται θα τις υποβαθμίσει στο επίπεδο 3!!!

Ανακύπτουν τεράστιων διαστάσεων ερωτήματα. Στο καταργηθέν άρθρο 12 του ν.3475/2006 των ΕΠΑ.Σ. που αναφέρεται στις εγγραφές στα ΙΕΚ, περιέχονται και τα επαγγελματικά δικαιώματα των 70.000 περίπου αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. από το 2007.

Να αναμένουμε αναδρομική κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους τους αποφοίτους μας;;;;

Ας γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι η αναλγησία και η αμετροέπεια έχουν όρια και ότι ο εκπαιδευτικός κλάδος, οι μαθητές, οι οικογένειες τους, οι απόφοιτοι, οι εργοδότες, οι κοινωνικοί εταίροι θα αντισταθούν σε όλη αυτή την επιχείρηση που ξεθεμελιώνει το θεσμό της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ..

Αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των ψηφισμάτων της Γ.Σ. της Ο.Ε.Λ.:

1.Οι διατάξεις του άδικου και ανάλγητου νόμου 4763/2020 που διαλύουν το θεσμό της Μαθητείας του ΟΑΕΔ πρέπει να καταργηθούν. Τα σχολεία οδηγούνται σε ερημοποίηση!!!

2.Οι μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη φοιτώντες μαθητές μας πρέπει να γίνουν νόμος για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και η χρηστή διοίκηση:

- Χωρίς εκπτώσεις ως προς το πλήθος των 8000 φοιτώντων μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης.

- Χωρίς εκπτώσεις ως προς την ισοτιμία των πτυχίων τους με τα ΕΠΑ.Λ..

 -Χωρίς εκπτώσεις ως προς την εξέλιξη των αποφοίτων. Απόλυτη εφαρμογή του νόμου 3475/2006 με βάση τον οποίο κλήθηκαν και έκαναν οι μαθητές μας την εγγραφή τους στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Οτιδήποτε άλλο είναι εξαπάτηση, εμπαιγμός και το λόγο θα έχουν οι προσφυγές των θιγόμενων μαθητών στη δικαιοσύνη.

 

                                                                        Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου