oaednews

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΓΣΕΕ για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά εργασίας

 Τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας με φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας, όσης έχει απομείνει, το τελευταίο διάστημα καταδεικνυουν τα δύο τραγικά περιστατικά που έρχονται να κρούσουν, για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ σε συγκεκριμένους κλάδους η κατάσταση είναι εφιαλτική και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Από τη μία η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας και οι ιδιαίτερα καταχρηστικές συνθήκες εργασίας που οδήγησαν στο θάνατο ενός συναδέλφου security σε συσκευαστήριο στα Λεχαινά Ηλείας, σε μία ευρύτερη περιοχή που όφειλε να είναι ήδη στο μικροσκόπιο των ελέγχων λόγω γνωστών περιστατικών εργασιακής εκμετάλλευσης, και από την άλλη η εργοδοτική βία με τον ξυλοδαρμό ταχυμεταφορέα, επειδή δεν πρόλαβε να παραδώσει το σύνολο των δεμάτων που του είχαν ανατεθεί.

Ο κλάδος των διανομέων μετράει ήδη πολλούς νεκρούς και τραυματίες, με έξαρση των (κατά κύριο λόγο αδήλωτων) εργατικών ατυχημάτων λόγω της μεγάλης πίεσης εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας, ενώ οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και εξίσου η μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στον κλάδο των security είναι φαινόμενα που έχουν πολλάκις καταγγελθεί, χωρίς να έχουν τύχει της οφειλόμενης προσοχής σε επίπεδο ελέγχων.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού από την πλευρά των αρμοδίων ελεγκτικών Αρχών, οι οποίες καλούνται να ασκήσουν το ελεγκτικό τους έργο εξίσου κάτω από την απειλή της πανδημίας και συχνά χωρίς υποδομή και στελέχωση.

Οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων για τους ελέγχους Υπουργείων οφείλουν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο να δώσουν μήνυμα απρόσκοπτης συνέχισης των ελέγχων και να στηρίξουν έμπρακτα το έργο των ελεγκτικών τους μηχανισμών, θωρακίζοντας το προσωπικό τους με αυστηρότητα τόσο απέναντι σε φαινόμενα απειλών, όσο και σε φαινόμενα προσπαθειών συγκάλυψης.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί εδώ και τώρα την εντατικοποίηση και συντονισμό των ελέγχων και φυσικά την απόδοση ευθυνών τόσο για το θάνατο του security όσο και για τον ξυλοδαρμό του διανομέα.

Η ΓΣΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξη και των δύο αυτών υποθέσεων και ζητά από τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στη Συνομοσπονδία και στα σωματεία τους για την καταγγελία περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παραβατικότητας και βίας. Η ανοχή της παραβατικότητας και της διακινδύνευσης και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής είναι συνενοχή και οφείλει να ξεριζωθεί έμπρακτα από τον κοινωνικό ιστό όλης της επικράτειας με υποδειγματική τιμωρία όσων τον απειλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου