oaednews

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Αντί για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος τους



ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


 Σε αυξητική τροχιά συνεχίζει να κινείται μήνα με το μήνα ο αριθμός των ανέργων. Καθώς η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης κλιμακώνεται, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση, τη «λήξη» της σύμβασης, τις «μειώσεις προσωπικού» στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις για να προστατεύσουν τα κέρδη τους στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του έχει «σκαρφαλώσει» τους τελευταίους μήνες πάνω από το 1 εκατομμύριο.

Δίπλα σε αυτούς, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δίνουν μάχη να επιβιώσουν με το σχετικό επίδομα και αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους.

Τα κυβερνητικά μέτρα περιορίζονται σε λίγα ψίχουλα, από τα οποία αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων, ανάμεσά τους και ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία.

Ακόμα χειρότερα, μέσα στις συνθήκες αύξησης της ανεργίας, ξετυλίγεται νέα επίθεση στην υποτυπώδη προστασία όσων μένουν χωρίς δουλειά και εισόδημα. Η μείωση των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας, που ήδη προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, οι άξονες της «αναβάθμισης» του ΟΑΕΔ που προτείνει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τις «επενδύσεις» στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και τα προγράμματα «ενεργοποίησης» των ανέργων, αποτελούν χαρακτηριστικές ψηφίδες της επίθεσης αυτής.

Από κάθε πλευρά, η εντεινόμενη επίθεση επιβεβαιώνει την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αυξάνεται η ανεργία, μειώνεται κατά 38% το κονδύλι για τα επιδόματα!

Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το «σύνθημα» για περικοπές στα επιδόματα ανεργίας.

Ετσι, το κονδύλι που προβλέπεται για τα επιδόματα ανεργίας το 2021 μειώνεται κατά 38%. Συγκεκριμένα, ανέρχεται σε 1,328 δισ. ευρώ, από 2,148 δισ. φέτος, μειωμένο κατά 820 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω «ψαλίδισμα» έρχεται την ίδια στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται και χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται εντελώς αποκλεισμένοι από κάθε μέτρο στήριξης. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που αφορούν τον Οκτώβρη, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 13.298 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (+1,29%), φτάνοντας τους 1.043.709. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περσινού έτους, οι άνεργοι ήταν αυξημένοι κατά 60.509 άτομα (+6,16%). Είναι ενδεικτικό ότι επίδομα τον συγκεκριμένο μήνα δικαιούνταν μόλις το 15,9% των ανέργων (166.035 άτομα).

Κι ενώ η κυβέρνηση «διαφημίζει» τις παρατάσεις στα επιδόματα και την έκτακτη ενίσχυση σε ανέργους, από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων καλείται να επιβιώσει χωρίς κανένα εισόδημα.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι της «έκτακτης ενίσχυσης» υπολογίζονται από τον ΟΑΕΔ σε 130.000 μόλις άτομα. Επομένως, πάνω από 700.000 άνεργοι δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας ούτε την «έκτακτη ενίσχυση».

Μεγάλος αριθμός εποχικά εργαζομένων σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, όπως τα αεροδρόμια και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτά, βλέπουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα να απορρίπτονται καθώς η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει για τη δική τους περίπτωση τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, για τους οποίους έχει προβλεφθεί μείωση των απαιτούμενων ενσήμων, αντιμετωπίζουν όπως κάθε χρόνο το πλαφόν που περιορίζει την ετήσια επιδότησή τους σε μόνο τρεις μήνες.

Εργαζόμενοι στις Κατασκευές και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που έμειναν χωρίς μεροκάματο έχουν βρεθεί εκτός κάθε στήριξης.

«Αντικίνητρο» η προστασία και η στήριξη των ανέργων

Την ίδια ώρα που πετσοκόβει κι άλλο το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας, η κυβέρνηση προβλέπει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξημένη δαπάνη για τα προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», στα 500 εκατ. ευρώ το 2021 (από 453 εκατ. το 2020).

Αυτοί οι δύο άξονες, εξάλλου, ο «εξορθολογισμός» των επιδομάτων ανεργίας και η «αναβάθμιση» του ρόλου του ΟΑΕΔ ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών, δηλαδή ως μηχανισμού εφοδιασμού των επιχειρήσεων με επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό από τη δεξαμενή των ανέργων, είναι και τα βασικά στοιχεία των προτάσεων της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για την ανεργία.

Η «αναβάθμιση» του ΟΑΕΔ με ακόμα πιο αποφασιστική «στροφή» στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των μέτρων «αναπτυξιακής πολιτικής» που προτείνει η Επιτροπή.

«Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δόθηκε έμφαση στις μη ενεργητικές πολιτικές», οι οποίες δεν συνοδεύθηκαν από «ενεργητικές πολιτικές» ώστε «να φέρουν τους ανέργους στην αγορά εργασίας», διαπιστώνει η Επιτροπή στην έκθεσή της. Μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφερόντων του κεφαλαίου, τα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης των ανέργων παρουσιάζονται ως «αντικίνητρο», ενώ αυτό που θα φέρει τους ανέργους στην «αγορά εργασίας» είναι οι «ενεργητικές πολιτικές». Μόνο που η «συνταγή» των προγραμμάτων «ενεργητικής απασχόλησης» είναι γνωστή και δοκιμασμένη: Ανακύκλωση της ανεργίας, μέσα από την προσωρινή επιστροφή ενός μέρους των ανέργων στην «αγορά» ως επιδοτούμενου και «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, που αξιοποιείται και για την κλιμάκωση της επίθεσης στο σύνολο των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Επιτροπή εισηγείται τον παραπέρα «εξορθολογισμό» των επιδομάτων ανεργίας, δηλαδή μια σειρά από νέες περικοπές. Με τον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων να βρίσκεται μόνιμα στο ναδίρ, ο προτεινόμενος «επανασχεδιασμός» οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια επιδότησης, με χαμηλότερα ποσά και... εξατομίκευση.

Η Επιτροπή προτείνει το επίδομα αντί να είναι «σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό» να υπολογίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου τα προηγούμενα 3 έτη. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργεί ανέργους πολλών και διαφορετικών «ταχυτήτων», ένα μέρος των οποίων είναι βέβαιο πως θα κατρακυλήσει κάτω από τα 400 ευρώ του ισχύοντος επιδόματος. Σήμερα, το ποσό του επιδόματος ανεργίας διαμορφώνεται στο ύψος του 55% του κατώτερου μισθού. Προϋπόθεση για να λάβουν ολόκληρο το ποσό αυτό οι άνεργοι που δούλευαν με μερική απασχόληση είναι οι μηνιαίες αποδοχές τους να υπερβαίνουν το 12πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Με τις διαφοροποιήσεις που εισηγείται η Επιτροπή, εργαζόμενοι με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, όπως η μερική απασχόληση και η «διαλείπουσα» εργασία, αλλά και εργαζόμενοι με μισθούς έως 700 ευρώ, θα λάβουν στην περίπτωση που βρεθούν άνεργοι επίδομα μικρότερο από το σημερινό!

Αντίστοιχα, στρώνεται έδαφος για «ψαλίδισμα» και στη διάρκεια της επιδότησης. Συγκεκριμένα, με τις προτάσεις της Επιτροπής, ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος (που παρουσιάζεται ως «αυξημένος»), θα περιορίζεται στους 6 μήνες, αντί για το μέγιστο διάστημα των 12 μηνών που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, συνδέεται ακόμα πιο άμεσα με την «προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Ασάφειες αφήνει η έκθεση για το διάστημα μετά το 6μηνο: Σε ένα σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ακόμα το επίδομα ανεργίας με τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Ωστόσο, σε άλλο σημείο, η Επιτροπή επαναφέρει τον «κόφτη» των 6 μηνών, σημειώνοντας πως «τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από έξι μήνες θα πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης».

«Αναβαθμισμένος» ρόλος στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Τα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν κατάρτιση «από ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης», με «εξάμηνη θεωρητική εκπαίδευση» και «πρακτική άσκηση στην αγορά».

Κι ενώ τα παραπάνω φέρνουν κέρδη με ουρά στα ιδιωτικά κέντρα και τζάμπα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, για τους ανέργους προβλέπουν τη χορήγηση ενός ποσού «που καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης» κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και αμοιβή με τον κατώτατο μισθό από το κράτος για το διάστημα της πρακτικής άσκησης. Μάλιστα, τα κέντρα κατάρτισης θα «επιλέγουν» τους ανέργους που μπορούν να «ανταποκριθούν» στο πρόγραμμα και «όσοι δεν γίνονται δεκτοί», επειδή προφανώς δεν κρίνονται ως χρήσιμο ...υλικό για τις επιχειρήσεις, θα διοχετεύονται σε «ενισχυτικό πρόγραμμα» που θα τους μαθαίνει «κοινωνικές δεξιότητες» και θα τους «προσφέρεται η επιλογή να εργαστούν σε εθελοντικό τομέα»!

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο ψηφιδωτό προγραμμάτων «ενεργητικής απασχόλησης» που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας για την «απορροφητικότητά» τους, τον «αριθμό - ρεκόρ» των προσλήψεων μέσα από αυτά τους τελευταίους μήνες και τις «ευκαιρίες» που προσφέρουν στους ανέργους. Κι ενώ ένας περιορισμένος αριθμός ανέργων είναι πιθανό να δουλέψουν για λίγους μήνες μέσα από τα προγράμματα, πριν επιστρέψουν στην ανεργία, οι επιχειρήσεις τρίβουν τα χέρια τους: Οι διαδικασίες έχουν «απλουστευτεί» και «επιταχυνθεί», οι «ρήτρες» και «δεσμεύσεις» για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έχουν απαλειφθεί, τα ποσοστά επιχορήγησης των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών τούς εξασφαλίζουν πάμφθηνο ή και τελείως τζάμπα εργατικό δυναμικό, στο όνομα της «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας», της «επανένταξης στην αγορά εργασίας» και της «επιδότησης της εργασίας».

Ευ. Χ  https://www.rizospastis.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου