oaednews

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Καταργούν τη στεγαστική συνδρομή και ξεπουλάνε....

 

Θέμα: ‘Δωρεάν Κατοικίες: «Τσάμπα» Στεγαστική Πολιτική’

 

Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και των επιμελώς χορηγούμενων ΜΜΕ, αναιδώς, διαφημίζει ότι θα «χαρίσει» σπίτια σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς οικογένειες!

Το  πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποτιθέμενη ενίσχυση των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών  ομάδων, με την πρόβλεψη παραχώρησης στέγης χωρίς αντάλλαγμα!

Χωρίς αίσθηση υπευθυνότητας αφήνει να διαρρέει ως υποτιθέμενη πληροφορία ότι πρόκειται για χιλιάδες εργατικές κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) σε όλη  τη επικράτεια, τα οποία περισσεύουν και μένουν στα αζήτητα!

Ρωτάμε  τους εμπνευστές του νομοσχεδίου:

 

·         Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των εργατικών κατοικιών / αγορασμένων διαμερισμάτων που πρόκειται να διατεθούν;

·         Σε τι κατάσταση βρίσκονται (κτιριακό και νομικό καθεστώς);

·         Πόσο είναι το κόστος δαπάνης αποκατάστασής από τις τυχόν φθορές του χρόνου ή των καταπατητών και  πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται γι αυτές;

·         Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το κόστος επισκευών τους;

·         Για ποιο λόγο θα διατεθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ και σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου εργασίας και όχι με διαφανείς διαδικασίες; Με ποιά κριτήρια, με ποιές προϋποθέσεις;

 

 

Θυμίζουμε στους εμπνευστές του νομοσχεδίου:

 

Όλες οι εργατικές κατοικίες που κατασκευάστηκαν, όπως και τα αγορασμένα διαμερίσματα, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αποτελούν ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. Ο.Ε.Κ. Κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν με τις εισφορές τους και θα δίνονταν σε αυτούς με διαφανείς και αδιαμφισβήτητες διαδικασίες. Τα αδιάθετα διαμερίσματα, τα οποία επικαλείστε, αποτελούν το τελευταίο απομεινάρι της στεγαστικής πολιτικής της χώρας, της οποίας την ταφόπλακα τοποθετεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική σας. 

Επιμένετε να αγνοείτε τα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων, στους οποίους  γίνονται έως και σήμερα κρατήσεις από το ημερομίσθιό τους και αντί της οφειλόμενης από το κράτος Στεγαστικής πολιτικής τους παραπλανείτε με ελεημοσύνη στον «φτωχό» και τον «αδύναμο»!

 

Στις προτάσεις του Συλλόγου μας, οι οποίες αλλεπάλληλες φορές σας έχουν κατατεθεί, εκτός των άλλων, τονίζεται η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και  τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες από την πολιτεία. Αποτελεί χρέος σας να διαφυλάξετε τα εμπράγματα δικαιώματα των δικαιούχων που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του τ. Ο.Ε.Κ., το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από αυτές τις κρατήσεις και να ενεργοποιήσετε, επιτέλους, ουσιαστικά και ευρείας στόχευσης προγράμματα στεγαστικής πολιτικής στη χώρα. Η μείωση των εισφορών υπέρ Ο.Α.Ε.Δ. καταδεικνύει περίτρανα ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν αντιλαμβάνεστε ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους πολίτες.

 

Είναι τουλάχιστον ανήθικο να ευαγγελίζεστε προνοιακή πολιτική με τα χρήματα των εργαζόμενων!


                                      Για το ΔΣ 


   Η Πρόεδρος                               Η Γ. Γραμματέας 

Αργυροπούλου Αγγελική             Χατζηδάκη Κατερίνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου