oaednews

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Πανδημία αποφάσεων



Δε μας έφτανε η πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε και η πανδημία αποφάσεων από τη Διοίκηση.  Από τη μια ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει λόγος προσέλευσης του κοινού κι από την άλλη αφήνει τα ραντεβού,  με τον ιό, να διεξάγονται κανονικά, από τη μια ανακοινώνει ότι η δίμηνη παράταση θα γίνει αυτόματα κι από την άλλη στέλνει καταστάσεις με χιλιάδες επιδοτούμενους ανέργους, προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις και να χορηγηθεί η δίμηνη  παράτασηπράγμα εντελώς αδύνατο για τα περισσότερα ΚΠΑ. 

Με άλλη απόφασή του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των προϊσταμένων την εκ περιτροπής/εξ αποστάσεως εργασία. Ο σκοπός του μέτρου της εκ περιτροπής/εξ αποστάσεως εργασίας ήταν να απαγορευτεί ο συγχρωτισμός, να μείνουν λίγοι εργαζόμενοι στο γραφείο και οι υπόλοιποι να εργάζονται από το σπίτι. 
Με την απόφαση αυτή ο διοικητής  δίνει  τη δυνατότητα στον προϊστάμενο να  ανακαλέσει την εκ περιτροπής/εξ αποστάσεως εργασία, οποτεδήποτε για οποιονδήποτε υπάλληλο με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση / κίνδυνος να ξαναγεμίσουν οι υπηρεσίες υπαλλήλους, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, με νέο διοικητικό κόστος για τις υπηρεσίες με νέα σπαζοκεφαλιά για τους προϊσταμένους και με τους διευθυντές  στα πόστα τους λες και αυτοί δε μεταδίδουν και δεν κολλάνε τον ιό. Με την απόφαση αυτή «ρίχνουν το μπαλάκι» στους προϊσταμένους, σπέρνοντας διχόνοια και καχυποψία στις υπηρεσίες, την ώρα μάλιστα που οι προϊστάμενοι καλούνται να διεκπεραιώσουν χιλιάδες υποθέσεις (δίμηνη παράταση, προπληρωμή δώρου κλπ).
  Επιπλέον η χρονική σύμπτωση της απόφασης με τις δηλώσεις ή τη μη ξεκάθαρη διάψευση των δηλώσεων, περί μείωσης των μισθών στο Δημόσιο,  θα δημιουργήσει επιπλέον φόβο και τάσεις επιστροφής των εργαζομένων στις υπηρεσίες.
Ερωτήματα προκύπτουν  σχετικά με το ποιος τελικά καθορίζει τα όρια του συγχρωτισμού, ο κάθε προϊστάμενος ανά τα τετραγωνικά μέτρα της υπηρεσίας, ο Διοικητής… ας δοθεί μια ξεκάθαρη οδηγία για να ξέρουμε κι εμείς οι αδαείς
Κε Διοικητά
Με δεδομένη πλέον και τη δυνατότητα,  ηλεκτρονικής εγγραφής των ανέργων συμπολιτών μας και παρόλο που χρειάζονται πολλές βελτιώσεις, σας καλούμε να επαναπροσδιορίσετε το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών μας για την περίοδο της πανδημίας, με γνώμονα την αποφύγει του συγχρωτισμού και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Επισημαίνουμε ότι η δίμηνη παράταση  του επιδόματος ανεργίας δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στην ώρα της αν δεν γίνει αυτόματα. Ήδη οι υπηρεσίες λειτουργούν στο κόκκινο.
Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να γίνουν αυτόματα όλες οι παρουσίες των επιδοτούμενων ανέργων για την περίοδο της πανδημίας, όπως είχε γίνει μετά την καταστροφή στο Μάτι για τους εμπλεκόμενους δήμους και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα,
                Επαναλαμβάνουμε  ότι πρέπει να σταματήσουν τα ραντεβού με το κοινό,
Τέλος θεωρούμε καλό να επισημάνουμε ότι πριν τα διθυραμβικά δελτία τύπου για ζητήματα που αφορούν χιλιάδες  ανέργους συμπολίτες μας είναι καλό να υπάρχει μια διαβούλευση με τους ανθρώπους που καλούνται να χειριστούν τα ζητήματα αυτά.  Καλό είναι να προηγείται ο καλός σχεδιασμός και να έπονται οι ανακοινώσεις και όχι το αντίθετο.
Εκείνο που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι σωστός προγραμματισμός με ξεκάθαρες αποφάσεις και όχι σπασμωδικές κινήσεις, αλλάζοντας κάθε μέρα τις εγκυκλίους και  βομβαρδίζοντας με Δελτία τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου