oaednews

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ



                                                                                                                                                                                                            16-3-2020
Συναδέλφισσες/οι,
Η κατάσταση με την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και γενικότερα όλων των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ.. Θεωρούμε ότι σαν συνδικαλιστική παράταξη έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συμβάλλουμε με προτάσεις στην αντιμετώπιση του φαινόμενου και στις παρενέργειες που αυτό προκαλεί.
1. Είναι χρήσιμο να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των Κ.Π.Α. και δηλώνουμε τη συμπαράταξη μας στην Ομοσπονδία των υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ. και στις τοπικές Ενώσεις της.
2. Συμφωνούμε με τις βελτιωτικές προτάσεις του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. για τη λειτουργία των σχολείων και πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για τυχόν μεταβολή τους.

3.  Η απαγόρευση της πρακτικής άσκησης είναι μια ενέργεια θετική για την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα προστασίας της εργασίας.
 Πιστεύουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε την εργασία και τις συμβάσεις εργασίας των πρακτικά ασκούμενων μαθητών μας, είτε από “αυθαίρετες” διακοπές συμφωνητικών είτε από μορφές “μαύρης εργασίας”. Παράλληλα οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας λόγω της έκτακτης κατάστασης. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχει κίνδυνος απορρύθμισης του συστήματος μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ..

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
·         Ναι στην απαγόρευση της πρακτικής άσκησης για όσο χρόνο τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας θα επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.
·          Επίτευξη συμφωνίας με τη διαχειριστική επιτροπή του ΕΣΠΑ και όλες τις αρμόδιες κρατικές δομές έτσι ώστε με ρητή διάταξη  το ποσό της επιδότησης της πρακτικής (16,5 ευρώ) να καταβληθεί στους μαθητευόμενους που έχουν συμφωνητικό μαθητείας για το χρονικό διάστημα από τη λήψη των μέτρων μέχρι το πέρας τους.
·         Παράλληλα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις στο μέρος που αφορά την καταβολή του μισθού που τους αναλογεί και τις ασφαλιστικές εισφορές (9,30 ευρώ) για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 69 του νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ73/Α/17-5-2019) που παρέχει τη δυνατότητα στον Ο.Α.Ε.Δ. να ρυθμίζει χωρίς περιορισμούς  το ύψος του επιδόματος για την πρακτική άσκηση των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας. Προτείνουμε να αυξηθεί η επιδότηση από το 75% στο 100% προκειμένου με δαπάνες του Ο.Α.Ε.Δ. να καλυφθεί το ποσό των 9,30 που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις  για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
Η πρόταση αυτή ας εξεταστεί από το Προεδρείο της Ο.Ε.Λ. και να διαβιβαστεί επίσημα μαζί με τις άλλες που ανακοινώθηκαν προς τη Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ.

Αριστείδης Δήμας
Κώστας Χρήστος
Μπολόφη Άννα
Ππατσεχιλίδης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου