oaednews

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΠΑΜΕ για Για την άρνηση του Υπουργού Εργασίας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον Κορονοιό



            Η άρνηση του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να δεχτεί συνάντηση με εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες εργατικές οικογένειες και εργαζόμενοι λόγω του νέου κορονοϊού, αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στην εργοδοσία κάθε κλάδου να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.
Οι δεκάδες καταγγελίες που καταφτάνουν από εργαζόμενους σε κλάδους και εργασιακούς χώρους, για εξόφθαλμη υποτίμηση μέτρων προστασίας, για εργοδοτικές πιέσεις που σε αρκετές επιχειρήσεις καλούν το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι ή να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών, οι προσπάθειες για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, αποτελούν νέο στοιχείο επίθεσης που δε μπορεί να μείνει αναπάντητο ή να αφεθεί.
            Μέσα στις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στον πρώτο βαθμό κινδύνου εμπεριέχονται εργαζόμενοι που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει κανένα ίχνος προστασίας όσον αφορά το χώρο δουλειάς τους.

            Επιπλέον οι ηλικιωμένοι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που επιφορτίζονται με ευθύνες και βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς με το “κράτημα” των εγγονών τους μετά το σχολείο, σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προστατευτούν. Άλλωστε οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, σε αυτές τις ομάδες κεντράρουν όσον αφορά την πρόληψη και προστασία.

            Αν δεν παρθούν πρακτικά μέτρα που θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους, οι οδηγίες που αναφέρονται σε προληπτικό κλείσιμο σχολείων ή η είσοδος σε “καραντίνα” ολόκληρων περιοχών, θα αποτελούν κούφια λόγια και ευχολόγια.
            Προς το παρόν μετράμε εργοδοτικές πιέσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων!
            Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μπροστά σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση απαιτεί το Υπουργείο Εργασίας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα. Να σταματήσουν άμεσα οι εργοδοτικές πιέσεις στις άδειες, στις εργασιακές σχέσεις, να δυναμώσουν τα μέτρα προστασίας. Με απόφαση του οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά σε σχολεία που κλείνουν προληπτικά, να έχουν δικαίωμα άδειας επιπλέον της κανονικής, με αποδοχές, για όσες μέρες απαιτούνται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου