oaednews

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Κάλεσμα της ETUC προς τους Υπουργούς Οικονομικών για επέκταση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης

 Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) προειδοποιεί την ΕΕ και τους οικονομικούς ηγέτες των κρατών μελών για διπλασιασμό της ανεργίας, σε περίπτωση ανακοπής των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία πρόσφατης  έρευνας της, η Συνομοσπονδία ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη 15.9 εκατομμύρια άνεργοι-ες, αριθμός, που από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 2 εκατ. Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη χωρίς την στήριξη των προγραμμάτων απασχόλησης μειωμένου χρόνου τα οποία υλοποιούνται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Επιπλέον η ETUC επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί για την ώρα ασπίδα προστασίας για τουλάχιστον 39,6 εκατομ. εργαζόμενους-ες και ότι μια ξαφνική παύση του θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο 14 εκατομ. θέσεις εργασίας και θα επέφερε σε άλλες τόσες μείωση εισοδήματος.
Τα περισσότερα κράτη μέλη προχώρησαν σε επέκταση των προγραμμάτων αυτών και μέσα στο 2021, ενώ άλλα τα μείωσαν ή προτίθενται να τα παύσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Η ETUC καλεί του υπουργούς οικονομικών να:
  • Επεκτείνουν τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου χρόνου έως ότου υπάρξει πραγματική ανάκαμψη και σταθεροποίηση της απασχόλησης.
  • Να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ατέλειες αυτών των προγραμμάτων όπως η μη κάλυψη των πιο ευάλωτων ομάδων εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.
  • Να διασφαλίσουν τα δικαιώματα στην ενημέρωση, διαβούλευση και συμμετοχή των εργαζομένων και των οργανώσεών τους σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση προκύπτει εντός των χώρων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου