oaednews

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Επίδομα ορεινών περιοχών: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις

 Στις 30 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019 ενώ αύριο λήγουν οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2020.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3000.01 έως 4.700 ευρώ.

Όσοι επιθυμούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις στους εξής συνδέσμους: https://opeka.gr/oikogeneies/oreines-kai-meionektikes-perioches/plirofories/ και https://opeka.gr/oikogeneies/oreines-kai-meionektikes-perioches/erotiseis-apantiseis/

Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρούνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.

Δεν προσμετρούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Στο μεταξύ αύριο 30 Οκτωβρίου λήγουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση βοηθήματος σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2020.

Ο δικαιούχος μπορεί ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του με τους κωδικούς του TAXIS. Επίσης θα πρέπει στα στοιχεία επικοινωνίας του να συμπληρώσει τόσο το email του, όσο και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, ειδάλλως δεν μπορεί να προχωρήσει η αίτησή του. Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι για το 2019 ο κανόνας ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένα από τα δύο στοιχεία δηλωμένο. Η διεύθυνση της ψηφιακής πλατφόρμας είναι: https://oreina.epidomata.gov.gr/.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες των οποίων η αίτηση για το έτος 2019 έχει απορριφθεί ή εκκρεμεί ο έλεγχός της, καλούνται, εφ’ όσον επιθυμούν, να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για το έτος 2020. Κατά την υποβολή της αίτησης απαιτείται: Α) Στοιχεία ενεργού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, ή ΕΛΤΑ, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος και στον οποίον θα πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση Β) Έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) Γ) Τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου Επίσης δηλώνεται ανά περίπτωση:

-Εφόσον ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, δηλώνεται υποχρεωτικά και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συζύγου ή του ετέρου μέρους του συμφώνου συμβίωσης

-Εφόσον στην οικογένεια του αιτούντος υπάρχουν άγαμα ανήλικα τέκνα, που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος ως εξαρτώμενα μέλη, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και προαιρετικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ). Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών από τον αιτούντα καθώς τα απαραίτητα δεδομένα αντλούνται από τους αρμόδιους φορείς.

Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η διάσταση, διάζευξη μπορεί να απαιτηθεί η προσκόμιση στα Κ.Ε.Π. δικαιολογητικών για την επιμέλεια παιδιών. Η αίτηση υποβάλλεται μια φορά.

Σε περίπτωση έγκρισής της θεωρείται ότι εκτείνεται και σε κάθε επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

Στην περίπτωση αυτή, η ενίσχυση εξακολουθεί να χορηγείται μετά από την έκδοση σχετικής εγκριτικής πράξης για κάθε έτος, εφόσον από τις κατ’ έτος διενεργούμενες διασταυρώσεις προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έκδοσης της εγκριτικής απόφασης με πίστωση στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου