oaednews

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ      ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ   Ο.Α.Ε.Δ                                      

  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝHΣΗ  ΥΠΑΛ ΛΗΛΩΝ  ΟΑΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ               

Θεσσαλονίκη 19-10-2020     


 Στο πλαίσιο της επικοινωνίας των παρατάξεων μας με κόμματα και φορείς της πόλης μας για μείζονα ζητήματα του Ο.Α.Ε.Δ. που ανακύπτουν  από τις κυβερνητικές πολιτικές ,στις 17/10/2020   πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  Β’ Θεσσαλονίκης  Σ.  Φάμελο .

       Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα σοβαρότατα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο ΟΑΕΔ  λόγω της  υποχρηματοδότησης ,  της  υποστελέχωσής  του και  της  υποβάθμισης  των  σχολών  Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Είναι άμεσος ο κίνδυνος να  οδηγηθεί  ο Ο.Α.Ε.Δ. σε συρρίκνωση, απαξίωση και να απολέσει τον χαρακτήρα της Κοινωνικής του αποστολής προκαλώντας παράλληλα τεράστια εργασιακά προβλήματα στους υπηρετούντες υπαλλήλους.

Μείωση  των  εισφορών  κατά  3.9 μονάδες  σημαίνει  μείωση  του  ετήσιου  προϋπολογισμού  του  Ο.Α.Ε.Δ  κατά  56% κάτι που  θα  έχει  ως  αποτέλεσμα  την  θεσμική  κατάργηση  της  όποιας  κοινωνικής  προστασίας  παρέχει ο Ο.Α.Ε.Δ. μέσα από τα προγράμματα του.   Συγκεκριμένα:

·         Μείωση των  επιδομάτων  ανεργίας, μητρότητας, κ.λ.π 

·         Δραστική μείωση  στα  προγράμματα  στήριξης  των  ανέργων, για  ένταξή  τους  στην αγορά  εργασίας.

·         Αβέβαιο μέλλον για τη λειτουργία των  βρεφονηπιακών  σταθμών του. 

·         Υποβάθμιση  των Σχολών Μαθητείας από επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου  Προσόντων  στο ανύπαρκτο επίπεδο 3, που θα οδηγήσει τελικά στην κατάργηση του πλέον επιτυχημένου δυικού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.                  

·         Κατάργηση  του  Κοινωνικού  Τουρισμού.

·          Κατάργηση  της  Κοινωφελούς  Εργασίας.

 

Μεταφέραμε  στον  κ. Φάμελο  την  άποψή  μας  για  τον  ρόλο και τη φύση του ΟΑΕΔ   , τον  ενημερώσαμε  επίσης  για  τις  αλλαγές  και τις συνθήκες που διαμορφώνονται   οδηγώντας  τον   σε συρρίκνωση, συγχώνευση ή και κλείσιμο. Του  θυμίσαμε πως με αφορμή παλιότερες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών ήδη εδώ και χρόνια αντίστοιχοι οργανισμοί όπως ο ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και Εργατική Εστία, καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν στον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών παροχών, όπως η δημιουργία εργατικών κατοικιών, η δραματική μείωση του κοινωνικού τουρισμού κ.α.

Τον  ενημερώσαμε επίσης για τα αρνητικά μηνύματα της  κυβέρνησης της Ν.Δ., που οδηγούν στην υποβάθμιση της Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση, γυρίζοντας το ρολόι της «μεταρρύθμισης» στις αποτυχημένες Σ.Ε.Κ. του 2013. Το επιτελικό κράτος του ΟΑΕΔ  εδώ και ένα χρόνο διαχειρίζεται το θέμα αυτό αποκλειστικά και μόνον επικοινωνιακά.  Πως δηλαδή θα σερβιριστεί η υποβάθμιση των σχολών μαθητείας ως αναβάθμιση, πως  ο αναχρονισμός της μεταγυμνασιακής κατάρτισης θα καταστεί ο εκσυγχρονισμός για την απόκτηση δεξιοτήτων της ψηφιακής εποχής.

Και σαν μην έφθαναν όλα  τα παραπάνω γίνετε   γνωστό  από  δημοσιεύματα μόλις προχθές στις 6-10-2020 ότι «ΕΠΑ.Λ., ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ και Κέντρα Υγείας θα μεταφερθούν  στις Περιφέρειες με νομοσχέδιο που επίκειται  από το Υπουργείο Εσωτερικών»!!!

Μια  κυβέρνηση  έχοντας  ως  όχημα  την  επιτροπή  Πισσαρίδη  έρχεται  να  ικανοποιήσει  τα  πάγια  αιτήματα  του ΣΕΒ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αγνοώντας επιδεικτικά τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕ τόσο στο μείζον ζήτημα της μείωσης των εισφορών, όσο και στο θέμα της ενίσχυσης της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ..

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  Κ.Φάμελος  δεσμεύτηκε ότι  θα συνεχίσει με όλες του,  τις δυνάμεις να αναδεικνύει τα προβλήματα του Οργανισμού μέσα από Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όπως με τη συμμετοχή του στην ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της μείωσης των εισφορών υπέρ Ο.Α.Ε.Δ..

Οι παρατάξεις μας θα συνεχίσουν την ενημέρωση προς τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για τα παραπάνω θέματα.

Αγωνιζόμαστε ,ενωμένοι και αποφασισμένοι, για να αποτρέψουμε  τη διάλυση του κοινωνικού κράτους,  τη διάλυση του ΟΑΕΔ,  τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ  ΤΩΝ  ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ                                                                    (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΏΝ  ΚΑΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ )

Αλεξιάδης  Γ.                      Μπιτάρης  Α.                      Παπατσεχιλίδης  Γ.                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου