oaednews

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας/ Ξεπέρασαν τα όρια της αντοχής οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό

 Στον «αέρα» το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων για το 2021. Δυσαρέσκεια των εργαζομένων μετά τη συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας

Παραμένουν έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, όντας δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον γεν. Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων Κωνσταντίνο Αγραπιδά. Όπως μετέφεραν οι εκπρόσωποί τους,  το υπουργείο όχι μόνο δεν σκοπεύει να πάρει πίσω μέτρα που τους επιβάρυναν αλλά προτίθεται «να κόψει κι άλλα». Συγκεκριμένα ανέφεραν πως μπαίνει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων για το 2021. 

Με κεντρικό σύνθημα "Κανένας εργαζόμενος να μη δείξει ανοχή στην άθλια ζωή που μας ετοίμασαν", εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού Ξενοδοχείων πραγματοποιούν αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης των συνδικάτων και σωματείων τους. Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του συνδικάτου τους στην Αττική και ζητούν να μπει τέλος σε μια "πολιτική που στέλνει τον λογαριασμό της νέας κρίσης στους εργαζόμενους".

Όπως αναφέρει στο κάλεσμα του το συνδικάτο μέσα στο διάστημα της πανδημίας όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο κλάδο, σε επισιτισμό και Ξενοδοχεία, κυριολεκτικά έχουν ξεσαλώσει όσον αφορά το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ειδικότερα τονίζεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο και δεν εφαρμόζονται για να μην πληρώσουν οι εργοδότες το κόστος. Ενώ όσοι έχουν μπει για δουλειά είτε δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, από πόστο σε πόστο, είτε με εκ περιτροπής και μειωμένο μισθό. 

Το συνδικάτο χαρακτηρίζει επίσης πενιχρή την αποζημίωση των 534 ευρώ που καταβάλλεται κάθε δυο μήνες και ζητά όχι μόνο την λήψη μέτρων που θα προστατεύουν πραγματικά τον εργαζόμενο, αλλά και την κατάργηση εκείνων που τον έχουν αφήσει εντελώς ευάλωτο.

"Εμείς έχουμε δύο επιλογές. Ή θα δεχτούμε να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η ζωή μας για να γλιτώσουν τη «χασούρα» των κερδών οι λίγοι πάμπλουτοι εκμεταλλευτές μας ή θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει", σημειώνει το Συνδικάτο και καταθέτει μία σειρά από αιτήματα:

* Να διεκδικήσουμε να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα των μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.

* Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

* Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων ,οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.

* Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.

* Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

* Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.

* Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

* Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.

* Να απαγορευτούν οι απολύσεις.

* Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.

Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.

* Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. 

* Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

* Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

* Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση έχει απευθύνει και η αγωνιστική Κίνηση Λάντζα η οποία μιλά για την ανάγκη ενός ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι "το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με κουρελιασμένα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υποτυπώδεις ελέγχους γιατί έτσι το ζητούσαν οι Tour operator, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες. Ποτέ δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο όλων αυτών, έχουμε καταγγέλλει και στο παρελθόν την αδιαφορία τους για τις ζωές μας  που  δεν διστάζουν να τις θυσιάζουν για να ενισχύουν τα κέρδη τους".

"Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από κανένα τους", τονίζει η Λάντζα και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα ταξικά τους σωματεία, να επιβάλλουν στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες το αγωνιστικό πλαίσιο, με "απεργίες και κινητοποιήσεις για όσο χρειαστεί μέχρι να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ".

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματά της η Λάντζα διεκδικεί: 

* Διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων με βάση τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που απαιτούν να γίνουν γενικώς υποχρεωτικές

* Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων

* Αυστηρές ρυθμίσεις και νομικό πλαίσιο για την προστασία των διανομέων. Μέσα ατομικής προστασίας συντήρηση και οχήματα  αποκλειστικά από τον εργοδότη χωρίς καμία άλλη διαπραγμάτευση ή εναλλακτική.

* Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να απαγορευτούν οι απολύσεις

* Να επεκταθούν χρονικά τα επιδόματα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις

* Να διαγραφούν οι υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ – εργασίας, να προστατευτεί η λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς. 

Στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις του κλάδου ανά την Ελλάδα έχουν γίνει καλέσματα για διαδηλώσεις:

Στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και μηχανοκίνητη πορεία στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κέρκυρα με παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο στις 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο

Στη Λευκάδα με παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.

Στην Κεφαλονιά με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αργοστολίου στις 10.30 π.μ.

Στη Ρόδο με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

Στην Κρήτη με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στον ΟΑΕΔ Χανίων και στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Λασίθι με παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο με παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ και σε ΔΟΥ. 

Στην Κοζάνη με παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ. 

Ενώ τα κλαδικά Σωματεία σε Ζάκυνθο και Κω οργανώνουν διαμαρτυρίες σε Περιφέρεια και δήμο, αντίστοιχα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου