oaednews

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

«Στον αέρα» παιδιά και εργαζόμενοι

2.400 άνθρωποι που είδαν τις συμβάσεις εργασίας τους στα ΚΔΑΠ να λήγουν και δεν έχουν ιδέα αν πρόκειται να ανανεωθούν, απεργούν σήμερα ζητώντας να σταματήσει ο εμπαιγμός. ● Μαζί τους αγωνιούν οι οικογένειες 66.000 παιδιών που βρίσκονται με το... ενάμισι πόδι εκτός δομών.
Η 24ωρη απεργία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και η χθεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης συνέπεσε με την τελευταία ημέρα εργασίας 2.400 εργαζομένων, σύμφωνα με τη σύμβασή τους. Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου κανένας δεν γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται ή εάν θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας. Αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι επιλογές και οι χειρισμοί των συναρμόδιων υπουργείων που προκάλεσαν χρηματοδοτική ασφυξία στις δομές, με αποτέλεσμα η ανεργία να απειλεί πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ.
Οπως έχει καταγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που στηρίζει συνδικαλιστικά την απεργιακή κινητοποίηση, η απόρριψη χιλιάδων παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και η απαξίωση της κυβέρνησης απέναντι στον κοινωνικό θεσμό των δομών με την εσκεμμένη πρόκληση οικονομικής ασφυξίας οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους στην απόλυση και την ανεργία.
Στο πλευρό των εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο με ανακοίνωσή του ζητά από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Εσωτερικών να παρέμβουν και να δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους, ενισχύοντας με επιπλέον χρηματοδότηση τις δομές προκειμένου να μη μείνει εκτός κανένα παιδί.

Αγωνία για χιλιάδες

Η αγωνία και η αβεβαιότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στα ΚΔΑΠ επεκτείνεται και στις οικογένειες των 66.000 παιδιών που εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης μένουν εκτός των δομών. Στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Αυγέρη, υπάρχουν δήμοι από τους οποίους αποκλείεται το 50-70% των παιδιών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους δήμους Λαγκαδά, Αλεξανδρούπολης, Κασσάνδρας, Πολύγυρου, Σερρών, Φλώρινας, Αρτας, Πέλλας.
Για παράδειγμα, στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα στο ΚΔΑΠ Ζαγκλιβερίου, με δυναμικότητα για φοίτηση 68 παιδιών, έλαβαν voucher μόλις 32. Στο ΚΔΑΠ Καλάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με δυναμικότητα 50 παιδιών, έλαβαν voucher μόλις 15. Στο ΚΔΑΠ Μεγάλης Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη, από τη δυναμικότητα των 90 ατόμων, μόλις 35 είναι οι ωφελούμενοι. Στο ΚΔΑΠ Στρατωνίου του ίδιου δήμου, δυναμικότητας 116 παιδιών, θα ωφεληθούν μόλις 27 παιδιά. Στο ΚΔΑΠ Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, δυναμικότητας 30 παιδιών, θα ωφεληθούν μόνον οκτώ παιδιά. Στο ΚΔΑΠ Προβατά του Δήμου Σερρών, δυναμικότητας 80 παιδιών, έλαβαν voucher 23 παιδιά, ενώ στο ΚΔΑΠ Σκουτάρεως του ίδιου δήμου έλαβαν voucher 41 παιδιά (σε συνολική δυναμική 140 ατόμων).
Στην κινητοποίηση των εργαζομένων που έγινε στη Θεσσαλονίκη, τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος, ο συντονιστής της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Φοίβος Τσιχλιάς και η περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Κοιτάμε Μπροστά, Δήμητρα Θωμά.
Στο περιθώριο του προβλήματος με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των δήμων που κινδυνεύουν με κλείσιμο συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Νεάπολης Συκεών και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη, και της Θεανώς Φωτίου που υπήρξε αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο κ. Δανιηλίδης κατηγόρησε την κ. Φωτίου ότι εξαιτίας των ιδεοληψιών της δεν αναζητήθηκε η οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την περίοδο 2015-16, ενώ η πρώην υπουργός, δίνοντας στοιχεία στη δημοσιότητα, απάντησε ότι «ενώ το 2015 παραλάβαμε 79.000 vouchers με κόστος 172 εκατ. ευρώ (μόνο τα 12 εκατ. από αυτά από εθνικούς πόρους), διευρύναμε το πρόγραμμα και σε άνεργες μητέρες, αυξάνοντας κάθε χρόνο την εθνική συμμετοχή και τον αριθμό των vouchers.
Κατά την περίοδο που ήμουν αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο Κοιν. Αλληλεγγύης συνεργαστήκαμε τόσο με το Ιδρυμα Νιάρχου όσο και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και ιδρύματα για την καλύτερη υλοποίηση των προνοιακών πολιτικών που σχεδιάζαμε στο υπουργείο και καμία ιδεοληψία δεν μας εμπόδισε σε αυτό. Π.χ. η βελτίωση λειτουργίας των δημόσιων προνοιακών ιδρυμάτων, τα σχολικά γεύματα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου αναδοχής και υιοθεσίας, το λεωφορείο αστέγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου