oaednews

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Κινδυνεύουν 200.000 θέσεις εργασίας!

 Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν έως 200.000 θέσεων εργασίας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης! Η ΓΣΕΕ διαπιστώνει επίσης να αναπτύσσεται και το φαινόμενο της «κρυφής ανεργίας», αφού είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, που έχουν υποστεί δραματική περικοπή αποδοχών (έως 50%), δεν απασχολούνται, αλλά δεν λογίζονται και ως άνεργοι!

Η Συνομοσπονδία, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις παρεμβάσεις στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε λόγο για «ουρές μνημονιακών μέτρων». Αυτά είναι:Αύξηση στις ώρες υπερωριακής απασχόλησης (σήμερα είναι 150 στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, ενώ περιορίζονται στις 30 στη βιομηχανία). 

– Μείωση του κόστους των υπερωριών. 

– Περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα. 

– Μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιθεώρησης Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.Εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, χωρίς να έχουν προσδιορίσει οι δικλείδες ασφαλείας για τον εργαζόμενο.

– Νέες παρεμβάσεις στη λειτουργία των συνδικάτων. 

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αναφέρθηκε και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οδηγεί σε απαξίωση τον ΟΑΕΔ, γεγονός που συνιστά «κοινωνικό έγκλημα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι έτσι οδηγείται σε ιδιωτικές εταιρίες, η διαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ δεν λείπουν οι αντιδράσεις, κυρίως από παρατάξεις που πρόσκεινται στην Αριστερά. Αιτία είναι η «άνευρη» όπως την χαρακτηρίζουν στάση της πλειοψηφίας, που απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δεν αντιδρά με κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΜΕ προγραμματίζει για σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου