oaednews

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιοι «βάζουν χέρι» στα χρήματα του ΟΑΕΔ

 Όσοι περίμεναν χειρότερα, δυστυχώς δικαιώνονται. Τι σημαίνει η μείωση εισφορών κατά τρεις μονάδες. Παρατείνεται το σχέδιο «Συν-Εργασία» και η μερική ανεργία.

Κανείς δεν περίμενε τίποτα προς το καλύτερο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, τουλάχιστον στα εργασιακά. Άλλωστε είχε φροντίσει για τα περισσότερα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, νομοθετώντας λίγες μέρες νωρίτερα ακόμα και το πρωτοφανές μέτρο της απλήρωτης εργασίας, καταργώντας την κοινή λογική, την ταξική πάλη (ως άλλος Κ.Λάσκαρης το 1976) και το Εργατικό Δίκαιο.

Όσοι όμως περίμεναν χειρότερα, δυστυχώς δικαιώνονται. 

Όχι τόσο γιατί παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους, καθιερώνεται και αποτελεί βασική σταθερά ο νέος «υποκατώτατος» μισθός των 534 ευρώ, ούτε για το γεγονός ότι απολύονται μέσω του προγράμματος "Συνεργασία" οι εποχικοί υπάλληλοι από το τέλος του Ιουνίου και μετά. Άλλωστε το εκβιαστικό δίλημμα άνεργος με 399 ευρώ ή εργαζόμενος σε αναστολή με 534 ευρώ αποτελεί κυβερνητική επιλογή στην εργασία από τον περασμένο Μάρτιο.

Κυρίως γιατί το «πνεύμα» και το σχέδιο Πισσαρίδη που αποτελεί και τον κυρίως κυβερνητικό μπούσουλα, καθοδήγησε το ένα και μοναδικό μέτρο που αφορά στην εργασία.

Η «μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών» κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, είναι το «τυρί» της ελάφρυνσης του (μη μισθολογικού) κόστους εργασίας, που θα έχει και οφέλη και για τους εργαζόμενους, καθώς θα λάβουν μεγαλύτερο μισθό. Και αυτό καθώς η μείωση των εισφορών επιμερίζεται κατά 1,21 μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 μονάδες για τους εργοδότες.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα. Τα χρήματα (οι εισφορές που μειώνονται) αφαιρούνται αποκλειστικά από τον λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Δηλαδή  συρρικνώνεται δραματικά πλέον το ποσό που θα λαμβάνει ο ΟΑΕΔ (Λογαριασμοί ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία) για να προγραμματίζει παροχές (π.χ στήριξη μητρότητας) να σχεδιάζει και να χρηματοδοτεί προγράμματα για την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Συνολικά ο ΟΑΕΔ θα υποχρηματοδοτηθεί κατά 1 δις ευρώ το 2021.

Αλλά που θα πάνε τα (πάρα πολλά) λεφτά; Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χαροπαλεύουν εν μέσω πανδημιας; 
Οχι φυσικά, ελάχιστα θα επωφεληθούν 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους από το συγκεκριμένο μέτρο.

Τα χρήματα, δηλαδή οι εισφορές που θα στερηθεί ο ΟΑΕΔ, μετατρέπονται σε μια διόλου ευκαταφρόνητη έμμεση χρηματοδότηση για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αμοίβουν με τη σειρά τους πλουσιοπάροχα μεγαλοστελέχη στελέχη golden boys κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου