oaednews

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ:Οι υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
                                                                                               
Αρ. Πρωτ. 417 / 9-7-2020
 Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

Οι υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Τον τελευταίο καιρό ο οργανισμός έχει ρίξει το κυριότερο βάρος της δραστηριότητας του, στις παθητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα δυσανάλογο φόρτο εργασίας στα γραφεία ασφάλισης των υπηρεσιών όλης της επικράτειας.

Η αρχή έγινε με τις αυτοματοποιημένες δίμηνες παρατάσεις των επιδοτήσεων ανεργίας, που μόνο αυτοματοποιημένες δεν ήταν. Οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών κλήθηκαν να εγκρίνουν χιλιάδες επιμηκύνσεις μέσα σε λίγες ημέρες, υπό την πίεση του πολιτών και των τελεσιγράφων της Διοίκησης. Πλείστα τα μηχανογραφικά προβλήματα που ακόμα εκκρεμούν προς διεκπεραίωση, με τους ασφαλισμένους να απαιτούν συνεχώς τα χρήματα τους.
Στην συνέχεια η αυτοματοποίηση των υπηρεσιών (κυρίως των επιδοτήσεων ανεργίας), χωρίς να έχει προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε απαιτούμενα στοιχεία των ασφαλισμένων και χωρίς φίλτρα στις αιτήσεις, δημιούργησε κυριολεκτικά ένα τεράστιο κύμα αιτήσεων που καλούνται και πάλι οι ίδιοι υπάλληλοι να διεκπεραιώσουν.
Προχθές ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα, με τις επιδοτήσεις που πρέπει να ελεγχθούν από τους ΙΔΙΟΥΣ υπαλλήλους προκειμένου να χορηγηθεί έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. 
Πάλι με τελεσίγραφο να κρέμεται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των υπαλλήλων.
Πάλι να διεκπεραιωθεί από τους ίδιους υπαλλήλους.
Με την πρακτική του τελικού ελέγχου των δικαιούχων από τους υπαλλήλους των ΚΠΑ και κάτω από την απειλή τελεσιγράφου, μεταβιβάζονται οι ευθύνες της Διοίκησης, στον τελικό χρήστη του ΟΠΣ ΟΑΕΔ, δηλαδή  στον απλό υπάλληλο κάθε υπηρεσίας. Δηλαδή την ευθύνη σε ενδεχόμενο λάθος να την έχει ο τελευταίος τροχός της αμάξης!
Οι πολίτες να πιέζονται οικονομικά  γιατί δεν πληρώνονται και με την σειρά τους να  πιέζουν τους υπάλληλους των υπηρεσιών , λες και αυτοί ευθύνονται για τις κυβερνητικές αποφάσεις που ανακοινώνονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την δυνατότητα της πρακτικής εφαρμογή τους. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι το υπουργείο ανακοινώνει χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου είδους διαβούλευση.
Το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί κάνει μόνο ζημιά στον οργανισμό, καθώς οι συνάδελφοι καλούνται να απολογούνται για θέματα που δεν γνωρίζουν αλλά ούτε φταίνε, καθώς και να αντιμετωπίζουν την οργή των πολιτών.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει.
Οι υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.
Αν θέλει η Διοίκηση και το υπουργείο Εργασίας να ασκήσει επικοινωνιακή κοινωνική πολιτική, αυτό δεν μπορεί να το κάνει πάνω στα πτώματα των υπαλλήλων.
Στοιχειώδης προγραμματισμός και εκ των προτέρων διαβούλευση χρειάζεται για να μπορέσει να ανταποκριθεί και ο οργανισμός και οι υπάλληλοι του στην κρισιμότητα που επιβάλλουν οι καιροί.
Ζητούμε την παράταση στην ολοκλήρωση του ελέγχου, εφόσον δεν μπορεί να λειτουργήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία, προκειμένου να χορηγηθεί έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου