oaednews

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα 100 ένσημα οι εργαζόμενοι

«Η επιδημία του κορονοϊού εκτός  των άλλων επιπτώσεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί με βάση τα ένσημα που έχει συγκεντρώσει θα πρέπει απαραίτητα να έχει και τουλάχιστον 100 ένσημα το χρόνο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό ενσήμων που έχει συγκεντρώσει. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η σύνταξη θα δοθεί όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών.

Λόγω της πανδημίας έκλεισαν ή δε λειτούργησαν επί μεγάλο διάστημα πολλοί τομείς παραγωγής (τουρισμός, εμπόριο, επισιτισμός, βιοτεχνίες κ.α.) και είναι άγνωστο πότε και αν θα ξαναλειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σε ηλικία λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση παραμένουν άνεργοι και δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν 100 ένσημα το 2020 αλλά και τα επόμενα χρόνια, αφού η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν ουσιαστικά χωρίς πόρους μέχρις ότου φθάσουν στην ηλικία των 67 ετών ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα.
Το Σωματείο μας ζητάει να μην ισχύσει η διάταξη των 100 ενσήμων τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια και να συνταξιοδοτηθούν άμεσα όσοι έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο συνολικό αριθμό ενσήμων».
Σε ανακοίνωσή του το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, αναφέρει τα εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου