oaednews

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Σε πτωτική τροχιά οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ για απασχόληση, ωράρια και μισθούς

Κινδυνεύουν 305 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
Εντυπωσιακή μείωση (49,2%) εμφανίζει το πρώτο τρίμηνο του έτους ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στον τουρισμό και στην εστίαση. Δεύτερη χειρότερη επίδοση στο τρίμηνο εμφανίζει ο εξορυκτικός τομέας [ορυχεία και λατομεία (-39,8%)] με τρίτο τον τομέα της μεταποίησης (-29,5%).

Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία βραχυχρόνιων δεικτών απασχόλησης (ατόμων, ωρών εργασίας και μισθών – ημερομισθίων) της ΕΛΣΤΑΤ, οι κατασκευές, οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης καθώς και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες είναι οι τομείς της οικονομίας με τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις απασχόλησης και ώρες εργασίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Αντιθέτως, η μεταποίηση, σε μικρότερο βαθμό, η ενημέρωση και η επικοινωνία εμφανίζουν αυξημένο δείκτη απασχολούμενων ατόμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αρνητική μεταβολή στον δείκτη απασχολούμενων ατόμων το α’ τρίμηνο του 2020 είναι 22,3% στις κατασκευές, 13,2% σε ξενοδοχεία και εστίαση, 7% στον τομέα παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων, ενώ στη μεταποίηση, παρά τη μείωση του δείκτη των ωρών εργασίας κατά 0,6%, τόσο ο δείκτης απασχόλησης όσο και ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων παραμένουν θετικοί, με 4,5% και 2,6% αντιστοίχως.
Ως προς τον δείκτη μισθών και ημερομισθίων, τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση έχει ο τομέας μεταφοράς και αποθήκευσης, με 9,7%, ακολουθούν τα ορυχεία και λατομεία, με 9%, με την τρίτη υψηλότερη ετήσια μεταβολή, στο 8,1%, να εμφανίζεται στον τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, οι στατιστικές για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, καθώς οι μαζικές μειώσεις ωρών εργασίας από το κλείσιμο ή τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων προβλέπεται ότι αντιστοιχούν σε καθαρή απώλεια 305 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ενδέχεται να χρεοκοπήσει πάνω από το 50% των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου