oaednews

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ: Ανώνυμες καταγγελίες και ανθρωποφαγία

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.                                          4  Ιουνίου 2020

Συναδέλφισσες/οι
Βρισκόμαστε μπροστά  σε σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της λειτουργίας του θεσμού της Μαθητείας στον οποίο ο Ο.Α.Ε.Δ. πρωτοστατεί για δεκαετίες. Πριν λίγες μέρες ο εκπαιδευτικός κλάδος αναστατώθηκε με την αιφνίδια «διαβούλευση» για τη νέα μοριοδότηση των έκτακτων εκπαιδευτικών. Η έννοια της διαβούλευσης που για πρώτη φορά έρχεται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πρωτοβουλία θετική. Ωστόσο ο τρόπος και η μεθόδευση την ακύρωσαν. Εξηγούμαστε. Η «διαβούλευση» ήρθε να αλλάξει εκ θεμελίων την υπάρχουσα μοριοδότηση πρόσληψης εκπαιδευτικών η οποία διαμορφώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα αιφνιδιαστικά σε μια εποχή όπου έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις για την υποβάθμιση της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στο επίπεδο της μεταγυμνασιακής κατάρτισης. 

Ποιο υπηρεσιακό όργανο ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης την επεξεργάστηκε;  Έρχεται να διορθώσει κάτι που θεωρείται αστοχία της υπάρχουσας; Έρχεται να επιβάλλει μια άλλη λογική; Ποια είναι αυτή και τι εξυπηρετεί;  
Οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του Ο.Α.Ε.Δ. συνέβαλαν και συμβάλλουν αποφασιστικά στη θετική πορεία της μαθητείας, η οποία αξιολογήθηκε και κρίθηκε σύμφωνα  με τα θετικά παραγόμενα αποτελέσματα που είχε ο θεσμός, όπως καταδεικνύονται από τις έρευνες πεδίου του επιχειρησιακού σχεδίου αναβάθμισης του Ο.Α.Ε.Δ. 2014-2016 (Re-engineering ). 
Ο κλάδος μας με απόφαση ομόφωνη του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ.,  που έγινε με τηλεδιάσκεψη  στις  28-5-2020 έκρινε ότι δεν έπρεπε να γίνουν αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 και ζήτησε από τη Διοίκηση να αναβάλει τις όποιες αλλαγές, προχωρώντας σε συζήτηση με άνεση χρόνου. Η πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων συλλόγων μελών της Ο.Ε.Λ. κινήθηκε σε ανάλογη κατεύθυνση. Επίσης με βάση τις προτάσεις που συλλέχθηκαν από τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους, διαπιστώθηκε ότι κινούνται στη λογική της υπάρχουσας μοριοδότησης και στην ουσία απορρίπτουν τη νέα πρόταση.
Είναι απαραίτητο να ενημερώσει η Διοίκηση για τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» και σε τι αλλαγές έχει προβεί. Σε κάθε περίπτωση έχει προκαλέσει αναστάτωση,  ανησυχία και οργή σε συναδέλφους μας. 
Συναδέλφισσες/οι 
Στη συνεδρίαση της 28-5-2020 συζητήθηκε και το θέμα των δυο ανώνυμων καταγγελιών  σχετικά με τη συνεργασία του Ο.Α.Ε.Δ. της  Ε.Ε.Σ.Τ.Υ.  και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Οι καταγγελίες εστάλησαν  ανώνυμα από site με την επωνυμία “Akomatos” και αναφέρονται σε “Παράτυπη λειτουργία τμημάτων ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ”  και “ Παράνομη Πρόσληψη Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στην ΕΠΑ.Σ. Ρέντη” στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας των τριών φορέων. Οι καταγγελίες αυτές πέραν του ότι είναι κατάπτυστες ως προς το ύφος και το περιεχόμενο τους, είναι συκοφαντικές και αβάσιμες με μόνο στόχο να σπιλώσουν στελέχη της Διεύθυνσης Α2 και Διευθυντές των ΕΠΑ.Σ. όπου υλοποιήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας. Μόνο όμως για αυτό το λόγο; Αναρωτιόμαστε μήπως είναι μια σχεδιασμένη μεθόδευση εκπαραθύρωσης υπηρεσιακών στελεχών; 
Οι καταγγελίες αυτές επιχειρούν να πλήξουν εκτός από τους αναφερόμενους συναδέλφους, το κύρος του Θεσμού της Μαθητείας στην πιο κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, την αξιοπιστία της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ. και του δημόσιου χαρακτήρα του. Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. και από τη συζήτηση εκτιμήσαμε ως παράταξη, ότι είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα καταδίκης των καταγγελιών και των μεθοδεύσεων τους. Δυστυχώς στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε από το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στις εν λόγω καταγγελίες.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος μας ως συνδικαλιστών; Όταν ζητάμε την ψήφο των συναδέλφων μας σε τι αποσκοπούμε; Όταν πλήττεται το κύρος, η αξιοπρέπεια, η υπηρεσιακή τους οντότητα με αήθεις και ανυπόστατες καταγγελίες πως αντιδρούμε; 
Ο καθένας έχει το θεσμικό του ρόλο. Τα εκλεγμένα όργανα οφείλουν με στοιχεία να υποστηρίζουν τους συναδέλφους όταν σπιλώνονται και πλήττονται με σκοπό την προσωπική και υπηρεσιακή τους εξόντωση. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποια τελικά είναι η θέση του Προεδρείου του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ., δεδομένου ότι με επιστολή μας από 1–6-2020 ( προς το Προεδρείο) ζητήσαμε εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν γίνεται καμία  αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, παρά τη συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ.. Απάντηση δεν έχουμε λάβει. Τι να υποθέσουμε; Δεν έχει θέση το Προεδρείο της Ο.Ε.Λ; Το θέμα “παραπέμπεται στις καλένδες” ; Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής και Νήσων πήρε ομόφωνα ξεκάθαρη θέση γα το θέμα. 
Συνάδελφοι του Προεδρείου του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα. Επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ομόφωνες αποφάσεις και συναίνεση. Στις δημοκρατίες όμως  οι απόψεις, οι θέσεις και οι διαφωνίες πρέπει να καταγράφονται. Ποιους θα πείσετε με τη σιωπή σας;

Καλούμε:
- Τη Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενο, την υλοποίηση και την αξιολόγηση της συνεργασίας των φορέων προστατεύοντας το κύρος και την αξιοπιστία του Ο.Α.Ε.Δ., όταν οι καταγγελίες έχουν κοινοποιηθεί παντού και στις χειρότερες φυλλάδες.
- Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. να ζητήσει επίσημα έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το ίχνος του email, πρόταση που έγινε από το Πρόεδρο της Ο.Ε.Λ κατά τη συζήτηση του θέματος.
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΥΒΟΥΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΑΦΑΓΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου