oaednews

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ


Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων  όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Επισημαίνουμε  ότι δε μας αφήνει καθόλου αδιάφορους η κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί. Χιλιάδες  απολύσεις, αδυναμία ελέγχων, αφού δόθηκε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να μη δηλώνουν άμεσα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, το προσωπικό τους στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι χιλιάδες απολύσεων, δεν μας αφήνει αδιάφορους η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων εν μέσω κορωνοιού, ούτε φυσικά η τακτική της διοίκησης να καθαιρεί συναδέλφους, πέρα από κάθε δεοντολογία, χωρίς καν προηγούμενη ενημέρωση, και χωρίς λόγο, και μετακινώντας άλλους, χωρίς καν αίτηση,   εξυπηρετώντας ρουσφέτια, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις μετάθεσης –μετακίνησης για σοβαρούς λόγους. Δηλώνουμε ότι ήμασταν και θα παραμείνουμε στις επάλξεις για να εμποδίσουμε την παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του Οργανισμού σε ξέφραγο αμπέλι και ιδιοκτησία κανενός.
Ο ΟΑΕΔ, όπως έγραψε και ο κ. Διοικητής στην ανοιχτή επιστολή του, αποτελεί, όντως, το αποκούμπι των εργαζόμενων και των ανέργων και θα μπορούσε, πράγματι, να αποτελεί ανάχωμα σε κάθε κρίση…
Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ,  προχώρησε  στη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ μέσω της μείωσης των εισφορών, με βασικό επιχείρημα ότι  η μείωση των πόρων θα καλυφθεί από την ανάπτυξη. Να, όμως, που η ανάπτυξη δεν ήρθε. Ήρθε μια νέα κρίση, και τώρα σιωπή...

Ας αφήσουμε λοιπόν τα μεγάλα επικοινωνιακά λόγια και ας ασχοληθούμε με την ουσία. Πριν να είναι αργά!
Με αυτά τα δεδομένα,
Ζητούμε από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να μην εκμεταλλευτεί την υγειονομική κρίση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αιτήματα- ρουσφέτια, που υπάρχουν στα συρτάρια της.
Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας να μην εκμεταλλευτεί την κρίση, προκειμένου να αποσαθρώσει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων
Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας να καταργήσει με ΠΝΠ τη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή τη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ, και να διαθέσει ότι κονδύλια υπάρχουν  στους ανέργους συμπολίτες μας.
Ζητούμε να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας και να στηριχθούν οι ένα εκατομμύριο και πλέον εγγεγραμμένοι  άνεργοι
Ζητούμε για  όλους τους ανέργους να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, φυσικό αέριο
Ζητούμε να διατεθούν τα κονδύλια, 590.000 χιλιάδες ευρώ,  που έχουν δεσμευτεί  για διαφημιστική προβολή του Οργανισμού, για αγορά αναπνευστήρων και άλλων ιατρικών ειδών και να δοθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είναι ώρα για διαφημίσεις…
Ζητούμε την άμεση και επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων μας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων
Ζητούμε την επαναπρόσληψη των 5500 πτυχιούχων νέων που εργάζονταν και σε δομές υγείας με πολύ μεγάλη εμπειρία
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για μείωση μισθών κλπ «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο Λύκος» καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, όσο πιο ενωμένοι και έτοιμοι είμαστε, τόσο πιο πολύ θα δυσκολέψουμε  τα σχέδια τους.
Δηλώνουμε τέλος ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με άλλα σωματεία και συλλογικότητες για να επαναφέρουμε τη δική μας κανονικότητα. Μια κανονικότητα με αξιοπρεπής μισθούς και συνθήκες εργασία, με δημόσιο σύστημα υγείας και ασφάλισης για όλους με δημόσια δωρεάν παιδεία. Θα αγωνιστούμε για   έναν Οργανισμό που θα στηρίζει πραγματικά τους άνεργους και τους εργαζόμενους συμπολίτες μας, που θα είναι πραγματικό αποκούμπι.
  Καλούμε τέλος τους συναδέλφους να επικοινωνούν άμεσα με τα σωματεία μας, για κάθε πρόβλημα  που αντιμετωπίζουν.


1 σχόλιο:

  1. 590 χιλιάδες ευρω για διαφήμιση ο ΟΑΕΔ? άλλο πάλι κι αυτο. Τόσος κόσμος είναι άνεργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή