oaednews

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία:Πάρτε τώρα €14 δισ. από το μαξιλάρι, αλλιώς θα αντικρίσουμε συντρίμια

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας τους επόμενους μήνες θα είναι καταιγιστικές με την κυβέρνηση να έχει υποεκτιμήσει τον κίνδυνο ακολουθώντας ακραία φιλελεύθερη πολιτική.

Μάλιστα ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπάς είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι η ΝΔ λειτουργεί με βάση οργανωμένο σχέδιο για την εξόντωση 300.000 μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου ο κύκλος εργασιών τους να περάσει σε μεγάλα πολυκαταστήματα και πολυεθνικές και να προελκυσθούν μεγάλες επενδύσεις που θα διαφημιστούν ως επιτυχία. Γι αυτό και μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 3 δις την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα φτηνής δανειοδότησης με διάρκεια πέντε έτη (Business support) ύψους μόλις ενός δις.
Σε κάθε περίπτωση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα η ελληνική οικονομία να εξέλθει της δεκαετούς κρίσης και ύφεσης με όχημα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα αλλά θα διατεθούν και λόγω της πανδημίας.
Για αυτό ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στη σημερινή συνέντευξη ότι είναι αυτή η στιγμή «να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση γιατί πρέπει να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και την κοινωνία».

Τι είναι το «Μένουμε Όρθιοι»

Το «Μένουμε Όρθιοι» είναι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα 6μηνης διάρκειας ύψους 26 δις.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δέκα μέτρα – τομείς και αντλεί τη χρηματοδότησή του από τους διαθέσιμους πόρους, περίπου 20 δις από το μαξιλάρι ασφαλείας (10% του ΑΕΠ) και από ισόποσους πόρους από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ενώ είναι στη διάθεση των τραπεζών ένα πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Επίσης τα 14 δις αφορούν σε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δις σε ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

Θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρώην πρωθυπουργός αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση θα υλοποιούσε το «Μένουμε Όρθιοι» χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το καταθέτει για να κάνει αντιπολίτευση στη κυβέρνηση αλλά γιατί πιστεύει ότι πρέπει να υλοποιήσει άμεσα.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν δράσουμε σήμερα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενώ ο περίφημος κουμπαράς δεν είναι κάτι ξένο, είναι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του Documento γιατί η χώρα μας αιτήθηκε μόνο 2 δισ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοτήσεων ενώ για παράδειγμα άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία έχουν ζητήσει και έλαβαν 12 δις κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα έπρεπε να ζητήσει πολύ μεγαλύτερο πόσο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός σήμερα το δίλημμα είναι ένα: «Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες». 
Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα «#ΜένουμεΌρθιοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου