oaednews

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση ΠΑΝΣΥΠΟ Σχεδιασμός μέτρων αντιμετώπισης για την προστασία από τον κοροναϊό

Θέμα: Σχεδιασμός μέτρων αντιμετώπισης για την προστασία από τον κοροναϊό
κ. Διοικητά,
Με πραγματική ανησυχία παρακολουθούμε τον τρόπο αντιμετώπισης από μέρους της Διοίκησης του ζητήματος της λήψης μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό στις Υπηρεσίες του Οργανισμού. Επί ημέρες αποστέλλονται στις Υπηρεσίες εντολές και οδηγίες άλλων Υπουργείων και Οργανισμών, οι οποίοι είναι μεν καθ’ ύλην αρμόδιοι αλλά μη γνώστες των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις Υπηρεσίες μας.
 Το υπεύθυνο για τον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας Έκτακτης Ανάγκης γραφείο του Οργανισμού γιατί έως σήμερα δεν έχει επιληφθεί αρμοδίως; Αναμένει άραγε συνθήκες πολέμου για να σχεδιάσει, οργανώσει και υλοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του Οργανισμού, των βρεφών και νηπίων των Βρεφονηπιακών μας σταθμών, των σπουδαστών των σχολών μας, αλλά και των πολιτών που προσέρχονται για συναλλαγή στις Υπηρεσίες μας, σε πολλές περιπτώσεις υπό συνθήκες συνωστισμού;

Μέτρα όπως η προμήθεια αντισηπτικών και η πραγματοποίηση απολυμάνσεων δεν επαρκούν για τις σημερινές ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται μάλιστα για στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής που θα έπρεπε μόνιμα να προβλέπονται, στα πλαίσια εξασφάλισης της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Σας καλούμε να αναλογιστείτε την ευθύνη σας απέναντι στους εργαζόμενους του Οργανισμού, τους πολίτες που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και να προβείτε σε ουσιαστικές προληπτικές ενέργειες: Αναστολή εξυπηρέτησης κοινού στις Υπηρεσίες πρώτης γραμμής. (αποφασίστηκε μόνο στου Νομούς που έχουν πληγεί εκτενώς, ενώ πρέπει να εφαρμοστεί γενικότερα, στα πλαίσια της πρόληψης), με πρόβλεψη ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης ή - στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό - μετάθεσης της υποχρέωσης δικαιολογητικών και καταβολής των παροχών του Οργανισμού.

Επιπλέον άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με μόνιμα προβλήματα υγείας ή ευπάθειες για την προστασία τους και στους εργαζόμενους που εμφανίζουν έστω και ελάχιστα συμπτώματα της νόσου οι ίδιοι ή μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος για την προστασία των ίδιων αλλά και της Δημόσιας Υγείας, προλαμβάνοντας την διασπορά της νόσου.
Με πλήρη υπευθυνότητα και δεδομένων των έκτακτων συνθηκών υποστηρίζουμε σταθερά τη σύνεση και την ψυχραιμία από πλευράς εργαζομένων, αλλά οι πλημμελείς χειρισμοί από πλευράς Διοίκησης μας αναγκάζουν να σας υπενθυμίσουμε την υποχρέωσή σας να προβείτε σε πλήρη, εμπεριστατωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη αντιμετώπιση του κινδύνου συγκροτώντας ένα συντονιστικό όργανο που θα επιλαμβάνεται όλης της κατάστασης και θα παρεμβαίνει για την επίλυση των προβλημάτων. Η διασπορά ενεργειών σε Διευθύνσεις μόνο σύγχυση επιφέρει και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Σας ενημερώνουμε ότι σαν Σύλλογος έχουμε δεχτεί αμέτρητα τηλέφωνα από συναδέλφους που ανησυχούν πραγματικά.

1 σχόλιο: